Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset

Takaisin

Valinnanvapauskokeilu laajenee Kuopion terveydenhuoltoon tietyillä alueilla

Kuopion kaupungin terveyskeskuspalveluissa aloitetaan 9.4.2018 Kuopiossa ja Tuusniemellä tietyillä postinumeroalueilla valinnanvapauskokeilu. Palveluntuottajan voi vaihtaa kuukaudeksi kerrallaan.

Valinnanvapauden palvelut kokeilussa ovat: terveyskeskustasoiset vastaanottopalvelut; lääkäri- ja hoitajavastaanotto; ajanvaraus- ja akuuttivastaanotto; Fysio-, jalka- ja ravitsemusterapia sekä laboratorio- ja kuvantamispalvelut. Fysioterapia sisältää 1-2 ohjaus- ja neuvontakäyntiä.

Kaikkiin kokeiluun osallistuviin kotitalouksiin tulee tiedote. Uudet kokeilualueet perusterveydenhuollossa ovat:

  • Rautavaaran kunta 14.3.2018
  • Kaavin kunta 9.4.2018
  • Tuusniemen kunta (postinumeroalueet 71200 ja 71210) 9.4.2018
  • Kuopion kaupunki 9.4.2018
  • Postinumeroalueet: 71160 (Riistavesi), 70800 (Pitkälahti), 70820 (Litmanen), 70840 (Jynkänmäki) ja 70870 (Hiltulanlahti)
  • Joroisten kunta 4/2018

Tällä hetkellä yksityisistä palveluntuottajista mukaan ovat ilmoittautuneet Mehiläinen ja Terveystalo. Muiden yksityisten palveluntuottajien kanssa käydään vielä keskusteluja kokeiluun osallistumisesta.

Muutamat asiakasryhmät kokeilun ulkopuolella

Kokeilun ulkopuolelle on jätetty seuraavat asiakasryhmät: säännöllisen kotihoidon asiakkaat, pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevat asiakkaat sekä asiakkaat, joiden kotikunta on muualla kuin kokeilukunnissa. Lisäksi jos työnantaja tarjoaa työterveyshuollon sairaanhoitopalvelut, ei asiakas voi valita samaa palveluntuottajaa.

Asiakas voi käydä vaihtamassa palveluntuottajaa valintaportaalissa www.terveyspalveluni.fi sivuilla. Palvelutuottajan vaihtamisen voi tehdä myös mobiilisti. Palvelussa on käytössä vahva tunnistautuminen joko verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. Mikäli asiakkaalla ei ole mahdollisuutta vaihtaa palveluntuottajaa sähköisesti, voi hän tehdä sen myös palveluntuottajan luona asioidessaan.

Kun asiakas valitsee palveluntuottajan valintaportaalissa, pyydetään häntä vastaamaan muutamaan sosiaali- ja terveysministeriön kysymykseen vaihdon syistä. Vastauksista kertyy tietoa portaaliin, ja palvelun käyttäjät voivat seurata tietoja muun muassa palveluntuottajaa vaihtaneiden määrästä, iästä ja sukupuolesta graafisena esityksenä.

Valinnanvapauskokeilusta saadaan arvokasta tietoa eri kokeilualueilta myös sote-uudistukselle.

Katso diasarja valinnanvapauskokeilun laajenemisesta Kuopion alueella.

 


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain