Uutiset Uutiset

Takaisin

Valmiuslailla isoja vaikutuksia kaupungin palveluihin

Päivitetty 2.4.2020

Hallitus on todennut yhdessä tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Hallituksen 16.3.2020 tekemät linjaukset aiheuttavat muutoksia Kuopion kaupungin palveluissa.

Valtioneuvoston tiedote 16.3.2020: Suomessa vallitsevat poikkeusolot
Valtioneuvoston tiedote 30.3.2020: Hallitus jatkaa poikkeusoloihin liittyviä toimia 13. toukokuuta saakka

Asiakaspalvelupisteet suljettu, osa toiminnasta jatkuu sähköisenä


Kaupungintalon ilmoitustaulu ja asiakaspalvelu siirretään 30.3.alkaen toistaiseksi Valtuustotalolle (os. Suokatu 42 A).

Valtuustotalon ovet on koronavirustilanteen takia suljettu. Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu palvelee ensisijaisesti sähköisesti ja puhelimitse aukioloaikojen mukaan.

Juankosken, Karttulan, Nilsiän ja Maaningan asiakaspalvelupisteet ovat suljettu toistaiseksi. Asiakaspalvelupisteet palvelevat asiakkaita edelleen puhelimitse ja sähköpostitse normaalien aukioloaikojensa mukaisesti.

Kuopio Info palvelee puhelimitse ja sähköpostitse.

Terve Kuopio -kioski on suljettu toistaiseksi

Katso tarkemmat tiedot muutoksista asiakaspalvelupisteiden aukioloajoissa: www.kuopio.fi/asiointi-ja-palvelupisteet1

Kuopion lukioiden erityisjärjestelyt


Kuopion kaupunki noudattaa maan hallituksen linjausta sulkea lukiot keskiviikosta 18.3.2020 alkaen 13.5.2020 asti. Lukioissa on valmistauduttu poikkeukselliseen tilanteeseen erityisjärjestelyin. Se voi tarkoittaa monimuoto-opetusta, itsenäistä työskentelyä tai digimateriaalien käyttöä.

Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

Mahdollisista muutoksista ja lisäohjeista opiskelijoille ja koteihin tiedotetaan Wilmassa.

Lue lisää: Kuopion lukioiden erityisjärjestelyt

1.-3.-luokkalaisten lähiopetus


Maanantaista 23.3. alkaen kaikki peruskoulun 1.-3.-luokkalaiset saavat hallituksen uuden linjauksen mukaan tarvittaessa myös lähiopetusta. Kouluun ei ole linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeen edelleenkään pakko mennä, vaan myös pienimpiä koululaisia suositellaan vahvasti osallistumaan etäopetukseen, jos mahdollista.

Toimenpiteistä tiedotetaan huoltajia valmistelun edetessä. Mahdollisista muutoksista ja lisäohjeista tiedotetaan Wilmassa.

Lue lisää: 1.-3.-luokkalaisille tarjotaan jälleen lähiopetusta riippumatta huoltajien työtehtävistä – hallitukselta silti vahva suositus etäopetukseen

Varhaiskasvatuspalvelut jatkuvat normaalisti - avoin varhaiskasvatustoiminta suljetaan


Varhaiskasvatuspalvelut (ml. esiopetus) pidetään toiminnassa, jotta ainakin yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstö pääsee töihin ja heidän lapsensa hoitoon. Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi avoin varhaiskasvatustoiminta eli avoimet päiväkodit ja kerhot pidetään kiinni ajalla 18.3.-17.5.2020.

Kuopion kaupungin varhaiskasvatuspalvelut on päättänyt, että asiakasmaksua ei peritä lapsen yhtäjaksoisen poissaolon ajalta 23.3.–13.4.2020 eikä ajalta 14.4.–13.5.2020, jos poissaolosta on ilmoitettu etukäteen. Mahdollisuus maksuhyvitykseen koskee kaikkia Kuopion kaupungin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevia lapsia.

Lue lisää:

 

Vierailut sosiaali- ja terveyspalvelujen yksiköhin


Kuopion kaupungin vanhusten ja vammaisten asumispalveluyksiköissä kielletään vierailut hallituksen linjauksen mukaisesti koronavirustilanteen takia. Myös Harjulan sairaalan sekä vanhus- ja vammaispalvelujen ympärivuorokautisten yksiköiden vierailut keskeytetään 17.3. alkaen.

Vierailut sallitaan tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomille läheisille, saattohoidossa oleville läheisille sekä puolisolle ja tukihenkilölle synnytysosastolla.  

Lue lisää: Vierailuja sosiaali- ja terveyspalvelujen yksiköissä kielletään
 

Hyvinvointi ja kulttuuripalvelujen muutoksia


Perusturva- ja terveyslautakunta päätti 16.3.2020 tartuntatautilain 58 §:n mukaan mm. kaupungin sisäliikuntapaikkojen, asukastupien, musiikkikeskuksen, kansalaisopiston, kirjastojen ja kaupungin museoiden sulkemisesta 17.3. alkaen.

Em. laitokset, uimahallit, nuorisotilat ja muut harrastustilat sekä järjestöjen kokoontumistilat kuuluvat myös valmiuslain piiriin.

Lue lisää: Perusturva- ja terveyslautakunnan päätös 16.3.2020

Tapahtumat, yleisötilaisuudet ja ulkona liikkuminen


Aluehallintovirastot ovat 17.3.2020 antaneet määräykset, joiden mukaan yli 10 hengen yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet kielletään. Hallituksen linjauksen mukaisesti suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Valmiuslaki antaa myös mahdollisuuden rajoittaa ihmisten liikkumista henkeä ja terveyttä uhkaavan vaaran vuoksi. Myös kaupungin ulkoliikuntapaikkoja suljetaan.

Lue lisää: 

Joukkoliikenne


Vilkun paikallisliikenteen linjat 1-40 siirtyvät kesäaikatauluihin 6.4.2020 alkaen.

Lue lisää: https://vilkku.kuopio.fi/

Kaupunki siirtyi häiriö- ja poikkeusolojen johtamisjärjestelmlään


Kuopion kaupunki siirtyi 17.3.2020 häiriö- ja poikkeusolojen johtamisjärjestelmään. Kuopion kaupunginvaltuusto teki 16.3.2020 koronavirustilanteen vuoksi ylimääräisiä päätöksiä, joilla varmistetaan kaupungin päätöksenteko- ja toimintakyky. Kaupunginhallitus on valmis kokoontumaan nopeallakin aikataulululla ja tekemään kiireellisiä päätöksiä.

Lue lisää: Kaupunginvaltuuston 16.3.2020 päätöstiedote

 

Koronavirustiedotus Kuopio.fi -sivuilla:
 

Katso myös:
 


Vältä julkisia paikkoja. Pysyttele kotioloissa ja pidä fyysinen etäisyys toisiin. Näin hidastat koronaviruksen leviämistä ja suojelet riskiryhmiä.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain