Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Vapaus, rakkaus, tasa-arvo -näyttely on seikkailu vapauden tuulissa Minna Canthin ja Elisabet Järnefeltin mukana

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo juhlii satavuotiasta Suomea Vapaus, rakkaus, tasa-arvo – Salonkielämää Kuopiossa ja Helsingissä -näyttelyllä 7.4.–21.10.2017 Kuopion korttelimuseossa.


Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi museo esittelee 7.4.2017 helmiään, Minna Canthille ja Järnefeltien suvulle kuuluneita harvinaisuuksia, joista monia suuri yleisö ei ole ennen päässyt näkemään. Kuvassa esimakuna näyttelystä Minna Canthin salongin kalustoa.

Näyttelyn keskiössä ovat Minna Canthin ja Elisabeth Järnefeltin salongit sekä niissä käydyt keskustelut 1800-luvun päivänpolttavista aiheista, kuten esimerkiksi sosiaalisesta epätasa-arvosta, naisten asemasta, kirjallisuudesta ja kielestä – keskustelut, joilla rakennettiin Suomen kansakuntaa ja perustaa suomalaiselle yhteiskunnalle.

Näyttelyssä yhdistyvät perinteinen esitystapa, jossa historiasta kerrotaan esimerkiksi esineiden ja huonekalujen kautta, sekä modernin audiovisuaalisen tekniikan avulla toteutettava esitystapa. Modernia esitystapaa edustavat esimerkiksi seinille heijastettavat lainaukset ja mietelauseet sekä suuret kuvat Canthista ja Järnefeltistä, jotka ovat nekin olleet harvoin esillä missään ennestään.

Näyttely on tehty yhteistyössä Päivälehden museon kanssa, ja se tullaankin vuoden 2017 aikana näkemään myös Päivälehden museossa. Tosin nykyisessä laajuudessaan näyttelyyn on mahdollista tutustua ainoastaan Kuopion korttelimuseossa, sillä kaikkia esineitä ei ole mahdollista kuljettaa museon ulkopuolelle.

Spiritistisiä istuntoja ja korttipeli vistiä Minna Canthin hengessä

Näyttelyn aikana Kuopion korttelimuseossa on Minna Canthin hengessä tarjolla myös spiritistisiä istuntoja sekä 1800-luvulla suuressa suosiossa olleen korttipelin, Vistin pelaamista. Molempiin ohjattuihin työpajoihin on tehtävä varaukset etukäteen.

Lihaa ja verta -näytelmään ennakkolipunmyynti käynnissä

Vapaus, rakkaus, tasa-arvo -näyttelyn itsenäisenä sisarteoksena nähdään samoja teemoja käsittelevä, teatteri Neljännen Soiton toteuttama ja Janne Puustisen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä Lihaa ja verta. Siinä omaa tietään etsivä nuori ohjaaja tutkii Minna Canthia, Juhani Ahoa ja Järnefeltien perhettä.

–Lihaa ja verta -näytelmässä mennään aatteen maailmasta inhimillisemmälle ja henkilökohtaisemmalle tasolle, Janne Puustinen kertoo. 

– Sanotaan, että maailma muuttuu, mutta ihmiset ei. Esitys pohjaa siihen, että näin todella on: samat haasteet ja merkitykselliset asiat, jotka ovat olleet läsnä Canthin ja Järnefeltin elämässä, heijastuvat nykypäivän ihmisenkin elämään.

Teatteri Neljännen Soiton, Kuopion kulttuurihistoriallisen museon, Kuopion kaupunginteatterin sekä kuopiolaisten teatterinharrastajien yhteistyönä syntynyt esitys jatkaa aiemmin Kuopiossa nähtyjen Yö rakkauden kaupungissa - ja Koko kansan talo -esitysten perinnettä, jossa teatteri ottaa haltuun yllättäviä ympäristöjä uudella tavalla. Lihaa ja verta liikkuu muun muassa Kuopion korttelimuseon alueella.

Lue lisää aiheesta Kuopion korttelimuseon omilta internetsivuilta osoitteesta http://korttelimuseo.kuopio.fi/etusivu

Vapaus, rakkaus ja tasa-arvo -näyttelystä on koottu myös verkkonäyttely, johon voi tutustua osoitteessa https://elamaakuopiossa.wordpress.com/