Asuminen ja ympäristö – Uutiset Asuminen ja ympäristö – Uutiset

Takaisin

Viksu kuopiolainen –kokeiluun kaivataan mukaan lisää yrityksiä

Kuopiossa käynnistyy elokuussa Viksu kuopiolainen -kokeilu. Kokeiluun ilmoittautuneet kotitaloudet kokeilevat kuukauden ajan pyörittää arkeaan pienemmällä hiili- ja materiaalijalanjäljellä. Mukaan kaivataan vielä lisää yhteistyöyrityksiä, joiden tarjoamia palveluita tai tuotteita osallistujat voisivat testata kuukauden kestävän kokeilujakson ajan. Kokeiluun osallistuvat yritykset saavat medianäkyvyyttä kaupungin viestintäkanavissa.

Kokeiluun toivotaan mukaan lisää yrityksiä, joiden tarjoamia palveluita tai tuotteita osallistujat voisivat testata kuukauden kestävän kokeilujakson aikana. Osallistujien kokeilemat palvelut ja tuotteet voivat olla esimerkiksi yhteiskäyttöautojen, kotiinkuljetuspalveluiden, tehokkaiden tilaratkaisujen, kestävien ja edullisten liikkumistapojen käyttäminen tai vaikkapa uusien proteiinilähteiden hyödyntäminen ruokavaliossa.

Kokeiluun on ilmoittautunut mukaan jo noin 40 pohjoissavolaista kotitaloutta, jotka haluavat kokeilla pyörittää arkeaan pienemmällä hiili- ja materiaalijalanjäljellä kuukauden ajan. Mukana on kotitalouksia niin keskustan kerrostaloista kuin maaseudulla sijaitsevista omakotitaloistakin. Edustettuna ovat kaikenkokoiset kotitaloudet, niin lapsiperheet, opiskelijat kuin sinkkutaloudetkin.

Kokeilussa lasketaan mukana olevien kotitalouksien hiilijalanjälki eli elämäntapojen ilmastopäästöt sekä materiaalijalanjälki eli luonnonvarojen kulutus nykyisen kulutuksen perusteella. Jalanjäljen kokoon vaikuttavat muun muassa päivittäiset ateriat ja talouden käyttämät liikkumismuodot. Saadun tiedon pohjalta kotitaloudet kehittävät oman kestävän elämän tiekarttansa yhteisessä työpajassa. Tiekartasta kotitaloudet poimivat asioita ja keinoja, joita haluavat lähteä kokeilemaan kuukauden kestävässä kokeilujaksossa jalanjälkensä pienentämiseksi.

Kotitaloudet ja yritykset voivat ilmoittautua mukaan kokeiluun osoitteessa www.kuopio.fi/viksu-kuopiolainen. Kotitalouksien ilmoittautuminen on avoinna elokuun puoliväliin saakka, yritysten ilmoittautumisia otetaan vastaan syyskuulle saakka.

Hanke on osa kansainvälistä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä, johon osallistuu kotitalouksia myös Tanskasta, Saksasta, Espanjasta, Sveitsistä, Meksikosta ja Intiasta. Suomesta kiihdyttämössä on tällä hetkellä mukana yhteensä seitsemän kaupunkia. Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä koordinoivat saksalainen Wuppertal-instituutti, Suomessa D-mat oy ja Kuopiossa Kuopion kaupunki.

Lisätietoja:

  • Kuopion kaupunki, energianeuvoja Mari Turunen, 044 718 2870, mari.turunen(at)kuopio.fi
  • D-mat Oy, toimitusjohtaja ja kestävän kehityksen asiantuntija Michael Lettenmeier, 040 5412 876
  • Viksu kuopiolainen -kokeilu, www.kuopio.fi/viksu-kuopiolainen

Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain