Takaisin

Vuoden 2017 Turvallisuusteko-palkinto Suojatiesuojelijoille - Kunniamaininta Who Cares -toiminnasta

Kuopion kaupungin vuoden 2017 Turvallisuusteko-palkinnon saajiksi on valittu Suojatiesuojelijat-kampanjan vapaaehtoisina suojatiesuojelijoina toimineet henkilöt. Palkinto ja kunniakirjat luovutettiin aktiivisesti suojatiesuojelijoina toimineille Manda Konttiselle, Rauni Tikkaselle, Pirjo Eskeliselle, Mari Korhoselle ja Elvi Saastamoiselle Kuopion vuosipäivän palkintojenjakotilaisuudessa 21.11.2017. Lisäksi turvallisuustekopalkinnon kunniamaininnan saajiksi valittiin Who Cares ry:n toimintaa vetävät Eero Wetzell, Marko Kilpi ja Arto Tynkkynen.

 

Suojatiesuojelijaenkelit ovat valkoisiin enkelivaatteisiin pukeutuneita vapaaehtoisia, jotka kertovat liikenneturvallisuudesta pop up -tyyppisissä tempauksissa ja saattavat ihmisiä turvallisesti kadun yli suojateillä. Kampanja käynnistyi 26.8.2016 koulurauhan julistuksen yhteydessä ja kampanjan suojelijana toimii piispa Jari Jolkkonen.

Kampanjaa on toteutettu mm. useilla pop up -tyyppisillä tempauksilla yhteistyössä Kuopion kaupungin ja Kuopion Kaupunginteatterin, Liikenneturvan, Poliisin ja Radio Kuopion sekä seurakunnan kanssa. Lisäksi koulujen tempauksissa on ollut mukana vanhempainyhdistyksiä.

Suojatiesuojelijat esiintyvät erilaisten tapahtumien yhteydessä ja koulujen lähistöillä, erityisesti pimeänä vuodenaikana ja vaarallisiksi todetuissa risteyksissä.

- Tämä on samanlaista työtä kuin oma työni oli sairaanhoitajana, eli ihmisen hengen pelastamista. Suojelemme ihmisten henkeä, kun teemme tätä työtä, Pirjo Eskelinen pohtii.
 

Suojatiesuojelija Manda Konttinen turvasi lasten matkaa tien yli Kuopion keskustassa syksyllä 2016.

Jokainen voi olla suojatiesuojelija

Suojatiesuojelijoina on ollut eri tempauksissa useita vapaaehtoisia, ja nyt huomioidut henkilöt ovat olleet mukana aktiivisimmin. Kaikki suojatiesuojelijat ovat vapaaehtoisia, jotka eivät saa tehtävästään korvausta. Suojatiesuojelijat muistuttavat, että jokainen meistä voi toimia suojatiesuojelijana ja turvata kaikkien jalankulkijoiden tietä ja etenkin pienten koululaisten koulutietä.

- En ole koskaan ennen tehnyt vapaaehtoistyötä, ennen kuin poika aloitti ensimmäisen luokan. Hän on onneton suojatien kulkija ja jää joskus keskelle tietä. Toivon, että minun lastani ja kaikkia meitä suojelee enkeli, jotka kulkevat suojatiellä. Mukaan voi haastaa lisää enkeleitä, vaikka isiäkin, Mari Korhonen ehdottaa.

Autoilijoille on tehty tarroja, joilla he osoittivat olevansa suojatiesuojelijoita. Ihmiset voivat kuvata katukuvassa näkyviä enkeleitä tai suojatiesuojelijatarroja ja jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa #suojatiesuojelija-merkinnällä.

Suojatiesuojelijat-kampanja lähti liikkeelle Kuopion hyvinvointiraportin liikenneturvallisuuden havainnoista, joiden mukaan suojateillä tarvitaan parempaa ja turvallisempaa käyttäytymistä. Radio Kuopion toimittaja käynnisti pohdinnan, miten Kuopiossa voitaisiin edistää leppoisan ja turvallisen liikennekulttuurin syntymistä.

Yhteistyössä eri toimijoiden ideoinnissa syntyi kampanjateema suojatiesuojelijoista. Idean lähtökohtana oli vanha kuva suojelusenkelistä, joka saattaa lapsia vaarallisen rotkon yli siltaa pitkin. Siitä käynnistyi teatteriyhteistyö ja enkeliksi pukeutuneiden vapaaehtoisten rekrytointi.

Suojatiesuojelijat-kampanja on saanut laajaa huomiota myös valtakunnallisesti, ja osaltaan parantanut kuopiolaista liikennekäyttäytymistä. Kampanjaa jatketaan erilaisten tapahtumien yhteydessä. Innokkaita vapaaehtoisia rekrytoidaan kaiken aikaa suojatie-enkeleiksi.

- Mikään muu vapaaehtoistyö ei voi olla ihanampaa kuin tämä suojatiesuojelija, Rauni Tikkanen iloitsee.

- Toivoisin, että tämä hyvä lähtee leviämään koko Suomeen, vaikka somen kautta, Elvi Saastamoinen lisää.

Kunniamaininta mittavasta työstä lasten ja nuorten turvallisuuden parantamiseksi

Vuoden 2017 Turvallisuusteko-palkinnon kunniamaininnan saivat Eero Wetzell, Marko Kilpi ja Arto Tynkkynen Who Cares ry:n toiminnasta. Perusteena on pitkäaikainen mittava työ lasten ja nuorten turvallisuuden parantamiseksi ja koulukiusaamisen ehkäisemiseksi sekä lasten ja nuorten kanssa työskentelevien koulutukseen panostaminen.

Viimeisimpään keväällä 2017 järjestettyyn Who Cares -seminaariin osallistui yli 550 ammattilaista ympäri itäistä Suomea. Who Cares -ryhmän tekemät videot netissä tapahtuvasta nuorten seksuaalisesta häirinnästä ja kiusaamisesta ja ongelmiin puuttumisesta välitetään alueen opettajille opetusmateriaaliksi ja vanhempainiltojen materiaaliksi.

Katso Suojatiesuojelija -video: https://www.youtube.com/watch?v=5KKe7gkZ_9I.