Uutiset Uutiset

Takaisin

Vuoden 2020 Savonia-palkinto Petra Rautiaiselle

Kuopion kaupungin vuoden 2020 Savonia-kirjallisuuspalkinto on myönnetty Petra Rautiaiselle hänen teoksestaan Tuhkaan piirretty maa.


Kuopion kaupungin vuoden 2020 Savonia-kirjallisuuspalkinnon voittaja Petra Rautiainen. Palkinto jaettiin tänä vuonna livelähetyksenä Kuopion kaupungintalon juhlasalista.

Palkinnon myöntänyt Savonia-palkintoraati luonnehtii voittajateosta hienoksi esikoisromaaniksi, joka tuo ansiokkaasti julki vaiettuja ja vaikeita teemoja Suomen historiasta. Näitä teemoja ovat esimerkiksi saksalaisten vankileirit, suomalaisten natsisympatiat ja saamelaisten pakkosuomalaistaminen. Lapin luonnon runollisen kaunis kuvaus ja taustalla rakentuva rakkaustarina toimivat raadin mukaan hyvänä vastapainona sodan julmuudelle.

"Tämä romaani kokouttaa lukijansa välittömästi, ja pitää otteessan aina loppusivuille saakka. Juonessa mikään ei ole ennalta-arvattavissa. Kirjailija myös tasapainoilee onnistuneesti faktan ja fiktion välillä", palkintoraadin puheenjohtaja Varpu Puskala kommentoi.

Petra Rautiainen (s. 1988) on valmistunut filosofian maisteriksi historian alalta, työskennellyt toimittajana ja opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Hän on kotoisin Lapinlahdelta. Rautiaisen esikoisromaani Tuhkaan piirretty maa oli myös yksi kymmenestä Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaasta.

Savonia-kirjallisuuspalkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena savolaiselle kirjailijalle kyseisenä vuonna julkaistusta merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Palkinto on suuruudeltaan 12 000 euroa. Tämä valtakunnallisestikin merkittävä kirjallisuuden palkinto on yksi osoitus siitä, että Kuopio on aina ollut kirjailijoiden kaupunki ja profiloituu yhä vahvasti kirjallisena kaupunkina.

Palkintoraati luki tänä vuonna ennätykselliset 97 palkinnon piiriin kuuluvaa 1.11.2019 jälkeen ilmestynyttä kaunokirjallista teosta. Niistä raati asetti ehdolle kuusi teosta.

Muut ehdokkaat olivat:

  • Heikkinen, Antti: Einari  (WSOY)
  • Hotakainen, Kari: Tarina (Siltala)
  • Hänninen, Anne: Sepelkyyhkyt  (Aviador)
  • Rautio, Juha: Sunnuntain rajat  (Enostone)
  • Tossavainen, Jouni: Taistelevat metsot  (Aviador)


Savonia-palkintoraatiin kuuluvat Varpu Puskala (pj), Nina Pelli (varapuheenjohtaja) sekä jäsenet Riitta Cederberg, Seppo Kononen, Auli Poutiainen, Liisa Rossi, Petri Tossavainen, Jussi Tuovinen ja Kari Turunen.