Päivähoito ja opetus – Uutiset Päivähoito ja opetus – Uutiset

Takaisin

Yhteiset koulupyörät lisäävät liikkumista koulumatkoilla

Kuopion kaupungin kouluille saatiin ensimmäiset 12 polkupyörää oppilaskäyttöä varten. Minna Canthin, Puijonsarven ja Kettulan koulut saivat kukin neljä pyörää yhteiseen käyttöönsä. Koulujen oppilaat ja opettajat kävivät vastaanottamassa pyörät Carlsonilta ja ajoivat ne torstaina 13.9. kouluille. Pyöriä on vielä menossa neljä Pyörön ja neljä Aurinkorinteen kouluille.

Pyörien hankinnan taustalla on Kuopion menestys keväällä 2018 Sitran ja Liikkuva koulu -ohjelman järjestämässä Fiksusti kouluun -haastekilpailussa. Kuopio palkittiin 33 000 eurolla. Fiksusti kouluun Kuopiossa -hanke tavoittelee liikkumisen lisäämistä koulumatkoilla ja koulupäivien aikana. Minna Canthin koulun rehtori Marianne Liimatainen kertoo heidän koulullaan olevan selkeät sävelet siitä, että muun muassa koulumatkoilla pyöräilyä lisätään. Minna Canthin koululle onkin jo hankittu lisää pyörätelineitä.

”Meillä on kotijoukotkin valjastettu liikkumisen lisäämiseen. Oppilaistamme yli 50 % on pitkänmatkalaisia. Monelle nuorelle onkin uusi kokemus päästä ajamaan kaupungillakin polkupyörällä”, Liimatainen kertoo.

Hankkeen tavoitteena on myös lisätä joukkoliikenteen ja kimppakyytien määrää. Samalla, kun autoilla tehtävä saattoliikenne vähenee, pienennetään koulumatkojen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. Tämä tukee myös ”resurssiviisas Kuopio” -ajatusta.

”Hyvä, kun saatiin koulun käyttöön polkupyöriä. Nyt voi esimerkiksi hammaslääkärissä käynnin hoitaa pyöräillen”, kertoo Minna Canthissa 8. luokkaa käyvä Anni Vihonen.

Myös samaa koulua käyvä pitkänmatkalainen Venla Lähteenmäki kehuu hienoa mahdollisuutta pyörien käyttöön jatkossa. Bussissa kun ei saa pyöriä mukana kuljetettua.

Puijonsarven koulun luokanopettaja Anni Komulainen on iloinen pyörien saamisesta, koska tämä edesauttaa muun muassa retkille lähtöä. Myös heidän koulun oppilaissa on paljon bussikyydillä kulkijoita, joten kaikilla ei muutoin olisi polkupyöriä käytössä.

Fiksusti kouluun -hankkeeseen kuuluu myös Liikennemestarit – oppilaiden liikenneraati. Oppilaat saavat käyttöönsä muutamia kypäräkameroita ja valjaita kameran kiinnitystä varten. Oppilaat voivat näin kuvata koulu- ja asiointimatkojaan. Videoista mahdollisesti esille tulevista matkojen haasteista keskustellaan yhdessä oppilaiden, opettajien, vanhempien ja liikennesuunnittelijoiden kanssa. Näin saadaan toteutettua Fiksusti kouluun -haastekilpailun voiton yhtä painopistettä, yhteistyötä eri tahojen kanssa liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Hankkeen kautta on tarkoitus järjestää erilaisia kampanjapäiviä mukana olevilla kouluilla. Ajatus on myös kehittää ja ottaa käyttöön koulumatkapassi, jonka avulla kannustetaan fiksuun koulumatkaliikkumiseen. Hankkeen viestinnässä panostetaan erityisesti turvallisen liikennekäyttäytymisen ja viisaan liikkumisen puolesta puhumiseen oppilaille ja vanhemmille.