Uutiset Uutiset

Takaisin

Yleisimmät kesävaivat ja kuinka niitä tulisi hoitaa

Kesä on parhaimmillaan käynnissä ja juhannus häämöttää jo aivan nurkan takana. Kesämökeille siirrytään usein jo juhannusviikon puolessa välissä ja juhannussuunnitelmissa onkin usein paljon erilaisia aktiviteetteja. Alueittain on havaittavissa tietynlaisia ”kesävaivoja”, jotka kytkeytyvät esimerkiksi mökkeilyyn. Kesä itsessään mahdollistaa ilmojen puolesta sen, että ihmiset liikkuvat enemmän ja lisääntynyt aktiivisuus voi myös tarkoittaa sitä, että tekevälle sattuu erilaisia haavereita. 

Terveyskeskuksiin hakeudutaan kesäisin yleisimmin juuri vuoden aikaan liittyvien vaivojen ja tapaturmien vuoksi. Esimerkiksi kesäisin hyönteisiin liittyvät ihottumat ja pistokset ovat erittäin yleisiä. Näiden lisäksi erilaiseen aktiiviseen tekemiseen liittyvät haaverit ja vammat lisääntyvät kesäisin. Erilaisten nikkarointien yhteydessä aiheutuneet viillot, kirveen osumat halkoja tehdessä ja kalastaessa sattuvat uistinvammat, ovat melko yleisiä. 

Kesätoimittajamme Kuopion kaupungilta haastatteli Riistaveden terveyskeskuslääkäri Teemu Takaloa yleisimmistä kesävaivoista, joiden vuoksi ihmiset hakeutuvat terveyskeskuksiin. 


Kokosimme tähän ohjeita näiden yleisimpien vaivojen hoitoon: 


Nyrjähtäneet nilkat


Nilkkojen nyrjähdykset ovat myös yleisiä kesällä, kun liikkuminen yleistyy. Nyrjähtänyttä nilkkaa voi itse hoitaa muistamalla ohjeet: kylmä, koho, kompressio. Takalo huomauttaa kuitenkin, että jos nilkalla ei kärsi kävellä, on aina mentävä näyttämään sitä terveyskeskukseen. 

Punkit


Useasti terveyskeskuksiin tullaan kesällä näyttämään myös punkin puremakohtia ja varmistamaan, onko puremasta seurannut borrelioosivaaraa. Kuitenkin punkkeja ei usein tulla poistattamaan terveyskeskuksiin, vaan itsehoitovälineet eli punkkipihdit löytyvät monelta kotoa.

”Punkit poistetaan yleensä itse ja sen jälkeen tullaan arvioimaan (terveyskeskukseen), onko puremasta seurannut borrelioosi. Keskusta-alueella on yleisempää mennä poistamaan punkit terveyskeskukseen.”

Takalo suosittelee, että kotoa olisi hyvä löytyä punkin poistovehkeet, etenkin, jos lähimpään terveyskeskukseen on matkaa. Takalo muistuttaa punkkeihin liittyen myös olemaan tarkkana: 

”Punkkitarkastukset olisi hyvä tehdä, joka ilta kesän aikana.” 

Ihoon kiinni jääneet uistimet & naulapistoolilla kehoon vahingossa ammutut naulat:


”Uistinta ei pidä mennä katkomaan tai repimään irti ihosta, ellei tiedä varmaksi mitä sille tulee tehdä. Jos uistin jää (kalastaessa) ihoon kiinni, on parasta, ettei sille tehdä itse mitään vaan mennään terveyskeskukseen”, Takalo sanoo.

Palovammat


Palovammojen takia tullaan terveyskeskuksiin tai lääkärin vastaanotolle usein vasta, kun palovamman sattumisesta on jo kulunut aikaa. Jos palovamma sattuu, toimi seuraavasti:

”Soita ja kysy kannattaako tulla samantien terveyskeskukseen vai vasta myöhemmin. Tilanne riippuu usein siitä, mistä kohtaa, miten suurelta alueelta ja kuinka pahasti iho on palanut”, Takalo linjaa. 

Ensiapu palovammalle on kylmä.

Hyönteisten pistokset ja puremat


Kotoa olisi hyvä löytyä erilaisia ihottumia varten hydrokortisonivoidetta. Apteekista saa myös itsehoitolääkkeitä, joita olisi hyvä varata itselleen, jos terveyskeskukseen on pidempi matka.

Nestehukka


Vanhemmilla ihmisillä on usein kesäisin ongelmana kuivuminen, kun monella on nesteenpoistolääkitys käytössä. Takalon mukaan nestettä tulee juoda riittävästi, mutta pelkkä vesi ei usein riitä, vaan veteen tulisi lisätä suolaa, tai juoda natriumia sisältävää vissyvettä 2–3 lasillista päivässä. Takalo huomauttaa kuitenkin, että vissyä ei tulisi juoda suositeltua enempää. 

”Ylipäätään riittävä nesteen määrä vaihtelee yksilöllisesti. Helteisenä päivänä tai ajanjaksona nestettä tulee nauttia runsaasti. Hyvä muistisääntö on, että jos liikut aktiivisesti, tulee vettä juoda enemmän ja vettä olisi juotava niin paljon, että vaalean keltaista virtsaa tulee vähintään neljä kertaa päivän aikana.”Näiden vinkkien ja muistutusten saattelemana toivotamme turvallista ja mukavaa juhannusta kaikille!