Asuminen


Kuopiosta löytyy asumisen alueita jokaiseen makuun. Minne tahansa kotisi teetkin, luonnonrauha ja kaupungin vilinä yhdistyvät Kuopiossa sopusointuiseksi kokonaisuudeksi – lisämausteet voit valita itse. Kuopion keskeisiä asuntoalueita esitellään tarkemmin uusilla Asumisen Kuopio -sivuilla.

Kuopio.fi-verkkosivuilta taas löydät tietoa eri asumismuodoista - kuten asumisoikeusasunnoista, opiskelija- ja nuorisoasunnoista sekä vuokra-asumisesta - sekä asumiseen liittyvistä avustuksista ja lainoista. Asumisen ongelmatilanteisiin saat apua ja neuvoja Asumisen haasteet -osiosta.

Tuoreimmat uutiset

Takaisin

Pyöräile ja kävele kaupungin metsissä myös talvella

Talvipyöräily ja -kävely ovat mitä parhaimpia tapoja nauttia metsässä liikkumisesta. Kuopiossa talvipyöräilemään ja kävelemään pääsee muun muassa Puijolle, Tahkolle ja Kurkimäkeen. Usein reittien varrella on myös nuotiopaikka, missä voit nauttia eväitä nuotion ääressä. Tällaisia ovat esimerkiksi Puijonnokan laavu Puijolla ja ”kelokylä” Kurkimäessä.


Tahkon maisemista voi nauttia lumikenkäilyn lomassa

Vanha sanonta kuuluu: ”juoskaa henkenne edestä!”.  Nykypäivänä sanontaa voisi laajentaa vankkaan tutkimustietoon perustuen muotoon: ”kävelkää ja pyöräilkää henkenne edestä ja menkää metsään”. Liikunnan myönteiset terveysvaikutukset on tiedetty jo pitkään ja viimeaikaiset tutkimustulokset ovat osoittaneet metsällä ja luonnolla olevan positiivisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Lisäksi uusimpien tutkimusten mukaan jo vähäiselläkin liikunnalla on hurjasti positiivisia vaikutuksia. Olisikin hienoa, että mahdollisimman moni kuopiolainen kävisi säännöllisesti metsässä virkistäytymässä.  

Talvikävelemään vaikkapa Puijolle tai Kurkimäkeen
Talvella Kuopion kaupungin metsistä voi nauttia kattavan latuverkon ansiosta etenkin hiihtäen. Kaikki eivät kuitenkaan hiihdä ja yhä useampi kaupunkilainen haluaisikin nauttia metsästä kävellen tai lumikengillä. Talvikävelyä voi harrastaa etenkin Puijolla ja luonnonsuojelualueilla liikkuminen kävellen onkin sallittua missä tahansa. Lisäksi erityisesti koiranomistajat pitävät yllä kattavaa, epävirallista, talvista polkuverkostoa kaupungin metsissä. Viime talvena Jynkänvuoren itäosan asukkaat ylläpitivät itse suosittua pop up- talvipyöräily- ja kävelyreittiä. Reitit olivat erittäin suosittuja niin kävelijöiden kuin pyöräilijöidenkin keskuudessa.


Talvikävely onnistuu niin lumikengillä kuin ilmankin

Myös lumikenkäilijöiden määrä on ollut kasvussa ja he liikkuvatkin vapaasti ”omia polkujaan” metsän siimeksessä. Polut ovat jokamiehenoikeudella kaikkien käytettävissä. Hiihtoladut ovat kuitenkin tarkoitettu yksinomaan hiihtäjille, eikä niillä saa kävellä. Metsäpoluilla ja luontopoluilla liikutaan omalla vastuulla, sillä niitä ei ole hiekoitettu eikä niitä pidetä virallisesti talvikunnossa.  

Talvipyöräilemään Puijolle, Kurkimäkeen tai Tahkolle
Talvipyöräily on ollut viime aikoina nosteessa myös metsäalueilla, mikä on aiheuttanut kysyntää myös talvipyöräilyreiteille metsissä. Kuopion ensimmäiset metsäiset talvipyöräilyreitit onkin tehty Puijolle ja Kurkimäkeen. Puijon reitin hoidosta vastaa Kuopion pyöräilyseura ja Kurkimäen reitistä Kurkimäen kyläyhdistys. Myös Tahkolla on talvipyöräilyreitti, jonne paikallinen yritys vuokraa e-fatbikeja.


Tahkolla vuokrataan e-fatbikeja myös talvisin

Pyöräily luonnonsuojelualueilla on sallittua ainoastaan erikseen osoitetuilla reiteillä. Tällä hetkellä luonnonsuojelualueista ainoastaan Puijon maastopyöräreitillä saa ajaa polkupyörällä. Mikäli suunnittelet talvipyöräilyä metsässä niin luonnonsuojelualueiden sijainti kannattaa tarkistaa esimerkiksi peruskartoista, ettet vahingossa aja luvattomilla reiteillä.   

Puijolle:
- Jalan: Puijon hiihtostadionille on matkaa Kuopion keskustasta vain vähän yli 2 km. Jalan matkan taittaa noin 35-40 minuutissa.
- Bussilla: Bussi nro 5 kulkee Puijolle torilta, aikaa hiihtostadionin pysäkille menee noin 17 minuuttia.

Tahkolle:
- Omalla autolla: Tahkolle pääsee Kuopiosta muutamaakin reittiä. Aja Siilinjärvelle noin 25 km ja käänny Nilsiäntielle eli kantatielle 75. Aja kantatietä noin 14 km ja seuraa opasteita Tahkolle.
- Bussilla: Kuopio-Tahko välin bussiaikataulut löydät Kuopion seudun joukkoliikenteen sivuilta. Myös Matkahuollon bussit kuljettavat Tahkolle. Lähin linja-autoasema on Nilsiässä, josta on talvisin päivittäinen jatkoyhteys Tahkolle ilmaisella SkiBussilla.

Kurkimäkeen:
Bussit 74 ja 75 kulkevat Kuopion keskustasta Kurkimäkeen.

Luonto virkistää
Metsään kannattaa lähteä virkistäytymään oman terveydenkin vuoksi ja metsässä talvella liikkuminen onnistuukin siis Kuopiossa niin suksilla kuin ilmankin. Muistakaa myös kunnioittaa muita kanssaliikkujia pysymällä omilla reiteillänne luonnossa liikkuessanne.

Lisää:
Jos olette kiinnostuneita ylläpitämään talvikävelypolkua, ottakaa yhteyttä Seppo Jauhiaiseen, 040 0577 330, seppo.jauhiainen(at)kuopio.fi.

Lisätietoja reiteistä, nuotiopaikoista ja muista ulkoliikuntapalveluista löytyy esimerkiksi kaupungin verkkosivuilta sekä retkikartta.fi palvelusta.        
https://www.kuopio.fi/kuntopolut-ja-ladut
https://liikkuvakuopio.fi/
https://www.retkikartta.fi/


 
 


Vesi-, energia- ja jätehuolto Vesi-, energia- ja jätehuolto

Vesi-, energia- ja jätehuolto
 

Hyvän asumisen Kuopio Instagramissa Hyvän asumisen Kuopio Instagramissa

Lisätietoa Hyvän asumisen Kuopiosta instagramissa.