Kuopion eteläinen maaseutualue


Vehmasmäki

Vehmasmäen alueen kylät Pellesmäki, Sotkanniemi ja Ritisenlahti sijaitsevat 18-22 kilometrin etäisyydellä Kuopion torista. Aluetta on rakennettu usealla vuosikymmenellä ja rakentaminen jatkuu edelleen. Yhteys keskustaan toimii valtatie viiden kautta päivittäin kulkevien bussivuorojen ansiosta.

Asukkaita alueella on noin 1 500. Asukasluku kasvaa tasaisesti täydennysrakentamisen ansiosta. Asukkaiden keski-ikä on alhainen, yli puolet väestöstä on työikäisiä. Asuntokanta muodostuu omakotitaloista.

Vehmasmäestä löytyy alakoulu, Valoharjun nuorisoseurantalo, Kesäteatteri Tammenranta, tanssilava Ilves-kasino ja runsaasti eri alojen yrityksiä. Alueella on Vehmasmäen kappeli ja vanha hautausmaa. Valaistu hiihto- ja kuntorata sekä ulkoliikuntapaikka Riemurinne palvelevat vapaa-ajanliikkujia. Ala-asteen liikuntasali on kyläläisten käytössä ja salille voi hakea liikuntavuoroja.

Alueella on toiminut yli sadan vuoden ajan Vehmasmäen nuorisoseura, joka yhdistää kylien väkeä tarjoamalla yhteistä tekemistä ja toimintaa ja sosiaalisia verkostoja. Valoharjulla toimii kansalaisopisto tarjoten liikunta kursseja.  

Vehmasmäen, Pellesmäen, Ritisenlahden ja Sotkanniemen alueella toimii Vehmasmäen seudun kyläyhdistys ry. ja runsaasti eri alojen yhdistyksiä.

Sotkanniemen kylä sijaitsee n. 22-30 km etäisyydellä keskustasta. Moottoritien liittymä Sotkanniemelle nopeuttaa liikennettä kylän eteläosan asutukselle. Aluetta on rakennettu usealla vuosikymmenellä ja rakennetaan vähitellen edelleen. Sotkanniemessä on kaupungin omistama yleinen uimaranta Sotkan Helmi. Alueella toimiva kyläyhdistys mm. vuokraa uimarannan yhteydessä olevia venepaikkoja sekä järjestää kyläläisille yhteistä toimintaa. Alueella toimii metsästysseura Sotkan Riistamiehet ry, jonka maja sijaitsee Pihlaisen kylällä. Seura järjestää alueen asukkaille mm. jokavuotisen hirvipeijaiset -tapahtuman. Sotkanniemen kalastus- ja vesilintujen metsästysluvista huolehtii Sotkan osakaskunta. Kirjastoauto palvelee alueen asukkaita viikottain. 

Kouluaikoina kulkee päivittäin bussiyhteys keskustaan. Lapset käyvät alakoulua Vehmasmäessä.

Sotkanniemi-Vehmasmäki alueen vesihuollosta vastaa Etelä-Kuopion Vesiosuuskunta. Myös jätevesiverkostoa on rakennettu Vehmasmäen kylän alueelle.
 

Kurkimäki

Tiivis Kurkimäen taajama sijaitsee noin 24 kilometrin etäisyydellä keskustasta etelään. Kurkimäen aluetta on rakennettu usealla vuosikymmenellä ja rakentaminen jatkuu edelleen vilkkaana. Päivittäin kulkee muutama bussivuoro keskustaan.

Asukkaita Kurkimäessä on noin 900. Väestön ikärakenne on alhainen, keski-ikä on 32 vuotta ja alueella asuu paljon lapsiperheitä. Asukasluvun kasvu jatkuu täydennysrakentamisen myötä. Lähes koko asuntokanta on omakotitaloja, rivitaloasuntoja vajaa 10 kappaletta.

Kurkimäessä on ala-aste, kirjasto, kauppa, ratsastustila, parturikampaamo. Koulun yhteydessä toimii esikoulu ja viipalepäiväkoti. Kylällä toimii myös Koivurannan loma- ja kurssikeskus majoitus- ja ravintolapalveluineen.

Liikuntamahdollisuudet ovat maaseutukyläksi hyvät. Kurkimäessä on valaistu hiihto- ja pururata, jääkiekkokaukalo, palloilukenttä, kaupungin uimaranta venelaitureineen sekä merkitty moottorikelkkareitti. Kylällä toimii kaksi vireää urheiluseuraa Kurkimäen Kisa ja Kurkimäen kuntoilijat, jotka tarjoavat ohjattua toimintaa eri-ikäisille.
 

Hiltulanlahti

Hiltulanlahden kylä sijaitsee noin 11-15 kilometrin etäisyydellä keskustasta etelään. Hiltulanlahden aluetta on rakennettu usealla vuosikymmenellä, rakentaminen jatkuu edelleen. Yhteydet keskustaan ovat valtatie viiden kautta päivittäin kulkevien useiden bussivuorojen sekä kevyen liikenteen väylän ansiosta hyvät.

Asukkaita Hiltulanlahdessa on runsaat 500. Kasvu jatkuu täydennysrakentamisen edetessä. Väestöstä suurin osa on työikäisiä. Alue on lapsiperheiden suosiossa ja lähes koko asuntokanta on omakotitaloja.

Hiltulanlahdessa on ala-asteen koulu, päiväkoti, baari ja kylätalona toimiva seurantalo Vanula sekä kasvi- ja kukkapuutarha. Liikuntamahdollisuudet ovat hyvät, alueella on hyvä latu- ja lenkkeilyverkosto.
 

Puutossalmi

Puutossalmen kylä sijaitsee 18-25 kilometrin etäisyydellä keskustasta. Aluetta on rakennettu usealla vuosikymmenellä ja rakentaminen jatkuu edelleen. Yhteys keskustaan toimii paljolti oman auton varassa, linja-autovuoroja kulkee muutamia päivittäin.

Asukkaita Puutossalmella on runsaat 500. Väestömäärän kasvu jatkuu täydennysrakentamisen myötä. Väestöstä yli puolet on työikäisiä lapsiperheitä ja Puutossalmella asutaan väljästi omakotitaloissa.

Puutossalmen lapset käyvät Hiltulanlahden ala-astetta. Puutossalmen kylällä on Kuhasten seurantalo, tenniskenttä sekä kesällä kioski. Alueella on hyvä latu- ja lenkkeilyverkosto.

---

Tutustu alueisiin ja kyläyhdistysten toimintaan alla olevien facebook-ryhmien sivuilla.

Etelä-Kuopion kylät ry

Hiltulanlahden kyläyhdistys

Kurkimäen kyläyhdistys ry 
kurkimaenkyla(at)gmail.com

Vehmasmäen nuorisoseura ry
vehmasmaennuorisoseura@gmail.com