Asiahaku Asiahaku

 

Takaisin

Julkaistu 16.4.2020, päivitetty 21.4.2020

Kuopion kaupunki muistuttaa kuntalaisia edelleen voimassa olevista koronatilanteen rajoituksista. Toimenpiteet epidemian hallitsemiseksi jatkuvat ja siksi on entistäkin tärkeämpää noudattaa ohjeita ja rajoituksia.

Hyvin tärkeää on jatkossakin välttää kaikkia lähikontakteja ja pitää fyysistä etäisyyttä muihin ihmisiin.  

- Tämä koskee myös läheisten, sukulaisten ja ystävien kokoontumisia ja vapaa-ajanviettoa, muistuttaa Kuopion kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen.

Tarpeetonta oleilua myös yleisillä paikoilla suositellaan välttämään, ja poliisi valvoo niin hyvin kuin pystyy kokoontumisrajoitusten noudattamista.

Liikkumisrajoitukset Uudenmaan maakunnan ja muun maan välillä päättyivät 15.4.2020. Hallitus ja terveysviranomaiset suosittelevat kuitenkin edelleen välttämään myös kotimaassa kaikkea ei-välttämätöntä matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustelua.
 

Kaupungin sisä- ja ulkoliikuntapaikat sekä kulttuuripalvelut suljettuina 13.5. asti

Muistutuksena vielä myös, että Kuopion kaupungin sisä- ja ulkoliikuntapaikat ovat suljettuina hallituksen linjauksen mukaisesti 13.5. saakka. Pääsy on estetty kaikilla niillä ulkoliikuntapaikoilla, missä se on mahdollista, esimerkiksi lukitsemalla jalkapallokenttien portit. Myös Kuopion kaupungin museot, Kino Kuvakukko, Kino Manttu, kaupunginteatteri, Musiikkikeskus, kirjastot, kirjastoautot, asukastuvat, harrastustilat ja -paikat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset ovat suljettuina 13.5. saakka.
 

Kauppareissuilla paras turva fyysinen etäisyys ja käsien puhtaanapito

Kaupassa käydessä turvallisin tapa välttää tartuntaa toisiin ja itseensä on fyysinen etäisyys muihin, huolellinen käsien pesu ja desinfiointi ennen ja jälkeen ostosten sekä kasvojen koskettelun välttäminen.

- Ulkoiluhansikkaiden käytöstä kauppaostoksia tehdessä voi seurata viruksen kulkeminen kotiin saakka ja leviäminen eteenpäin.

Tarjolla on erilaisia kasvo- ja hengityssuojaimia, joilla on eri käyttötarkoituksia. Myös niiden käytöstä on monenlaista ohjeistusta ja niiden saatavuus on rajoitettua. Suojainten käytössä tärkeää on kuitenkin muistaa, että ne tulee kunkin käytön jälkeen joko viedä huolellisesti jätteisiin tai pestä 90 asteessa, mikäli se on mahdollista.

- Saman suojaimen käyttö pesemättä useamman kerran lisää koronan tarttumisriskiä sen käyttäjään ja viruksen leviämistä eteenpäin hänen kauttaan.

Suun ja nenän edessä pidettävä suojus suojaa itse käyttäjää roiskeilta. Mikäli suojan käyttäjä itse on viruksen kantaja, käyttämällä suojainta hän suojaa muita liikkujia. Tartuntariski suojainta käyttävälle saattaa kuitenkin kasvaa, jos suojusta ei osata poistaa kasvoilta turvallisesti ja hävittää sitä heti käytön jälkeen tai pestä sitä oikeaoppisesti.

- Myös suojainten käytössä käsien pesu auttaa ehkäisemään viruksen leviämistä.