Asumisen haasteet


Asumisessa voi tulla eteen yllättäviä haasteita ja ongelmatilanteita, joihin on saatavissa tukea ja apua. Apua ja neuvoja kannattaa pyytää varhaisessa vaiheessa, jotta vältyttäisiin suuremmilta ongelmilta, kuten häädöltä tai luottotietojen menetykseltä.  Ongelmatilanteessa kannattaa ensimmäisenä olla yhteydessä vuokranantajaan tai isännöitsijään, kertoa omasta tilanteesta ja pyrkiä neuvottelemalla sopimaan asiasta.

Asumisen taloudellinen tuki


Kelasta voi saada taloudellista tukea asumisesta aiheutuviin kustannuksiin, jos tulot ovat pienet. Asumisen tukimuotoja ovat asumistuki ja toimeentulotuki. Kela voi myöntää perustoimeentulotukea myös vuokravakuutta tai muuttokustannuksia varten.

Takuusäätiöstä saa neuvoja ja ohjausta taloudesta sekä tarvittaessa myös järjestelylainan takauksen tai pienlainan.  Pienlainan käyttökohde voi olla esimerkiksi vuokravakuus ja muuttokulut tai kodinkoneet ja huonekalut. Yksittäisen lasku- tai vuokrarästin maksaminen pienlainalla voi joissain tapauksissa olla mahdollista, jos sillä voidaan pysäyttää alkava velkakierre.

Asumisneuvontaa


Asumisneuvonta palvelee asiakkaita erilaisissa asumisen ongelmatilanteissa, kuten vuokranmaksuvaikeuksissa ja asumiseen vaikuttavissa elämäntilanteissa. Asumisneuvonta etsii ratkaisuja tilanteeseen yhdessä asiakkaan kanssa.

Setlementti Puijolan Avain-asumisneuvonta on Kuopion ARA-vuokrataloyhtiöiden asiakkaille tarkoitettua ohjausta ja neuvontaa. 

Niiralan Kulma Oy:n asumisneuvonta on heidän omille asukkailleen tarkoitettua ohjausta ja neuvontaa.

Myös muut vuokranantajat voivat tarjota asumisneuvontaa omille asiakkailleen.

Sosiaalityö


Apua ja tukea erilaisiin asumisen haasteisiin saat myös Kuopion kaupungin sosiaalityöstä. Palvelut on jaoteltu asiakkaan iän tai elämäntilanteen mukaisesti.

Lisätietoa: www.kuopio.fi/palveluneuvonta-ja-ohjaus

Jos asuminen kotona ei enää onnistu, etsitään muita vaihtoehtoja. Asumispalveluja järjestetään henkilöille, jotka erityisestä syystä tarvitsevat apua tai tukea asumisessa tai asumisensa järjestämisessä.

Lisätietoa: www.kuopio.fi/fi/ikaihmisten-ja-erityisryhmien-asuminen