Henkilökohtainen apu
 


Henkilökohtaista apua järjestetään vaikeavammaiselle henkilölle, joka pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden vuoksi tarvitsee välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua suoriutuakseen päivittäisistä toiminnoista. Vaikeavammaisella henkilöllä itsellään tulee olla voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa. Henkilökohtainen apu ei ole tarkoitettu tilanteisiin, joissa tarvitaan pääasiassa hoivan, hoidon ja valvonnan tyyppistä apua tai avun tarve johtuu pääasiassa ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista.

Kuopiossa henkilökohtainen apu toteutetaan työnantajamallilla, omana tuotantona, ostopalveluna tai palvelusetelillä. Vammaispalveluyksikön viranhaltija arvioi asiakkaan palvelutarpeen yhteistyössä asiakkaan, hänen läheistensä sekä mahdollisen verkoston kanssa. Tässä yhteydessä keskustellaan henkilökohtaisen avun toteuttamistavasta. Mikäli henkilökohtainen apu toteutuu työnantajamallilla, toteutuu ohjaus ja neuvonta Kuopion kaupungin avustajakeskuksessa. Työnantajamallissa Kuopion kaupunki toimii palkan sijaismaksajana ja palkanmaksu tapahtuu Monetra Pohjois-Savo Oy:n kautta.

Avustajakeskus on ottanut käyttöön palkkojen ja työsuhteiden hallintaan Oima  sähköisen sijaismaksajajärjestelmän, jonka avulla hoidetaan avustajien työeläkevakuuttamiseen liittyvä sähköinen asiointi sekä muut sijaismaksajan työnantajavelvoitteet, kuten palkanlaskenta ja -maksu sekä muut lakisääteiset vakuutus- ja viranomaisilmoitukset. SuoraTyö Oy:n sähköisestä sijaismaksajajärjestelmästä lisätietoja antaa Kuopion kaupungin avustajakeskuksen palveluohjaus ja Monetra Pohjois-Savo Oy.

Avustajakeskus

Avustajakeskus ohjaa ja neuvoo työnantajia ja työntekijöitä henkilökohtaisten avustajien työsuhteisiin liittyvissä asioissa sekä toimii palkkioiden sijaismaksajana sekä tarvittaessa etsii ja välittää henkilökohtaisia avustajia henkilöille, jotka ovat saaneet henkilökohtaisen avun päätöksen vammaispalveluyksiköstä.

Ajankohtaista:


Suojavälineet

Suojavälineitä jaetaan avustajakeskuksen palveluohjauksesta riskiryhmiin kuuluvien asiakkaiden henkilökohtaisille avustajille sitä mukaa, kun suojavälineitä saadaan jaettavaksi. Suojavälineitä jaetaan vain ennalta puhelimitse sovittuina ajankohtina. Oireettomien henkilöiden kanssa toimiessa käytetään asiakaskohtaisia kirurgisia suunenäsuojaimia, oireisten ja sairastuneiden henkilöiden kanssa toimiessa lisäksi suojakäsineitä ja suojatakkia/esiliinaa.

Oireettomien henkilöiden kanssa työskentelyyn tarkoitetut suunenäsuojaimet suojaavat asikasta. Avustaja noutaa hänen käyttöönsä tarkoitetut suunenäsuojaimet avustajakeskuksen kanssa sovituna aikana, säilyttää ja huolehtii suojainten puhtaana säilyttämisestä omassa kodissaan. Suunenäsuojaimen pukemiseen ja riisumiseen asunnon ulkopuolella avustaja saa erillisen ohjeen. Toimenpiteillä pyritään turvaamaan pisaroiden/roiskeiden välittymistä työntekijästä asiakkaan kotiin.

Mikäli tarvitset suojavälineitä, pyydämme olemaan yhteydessä avustajakeskuksen palveluohjaukseen arkisin klo 9-12 välillä puhelin 017 186366. Puhelussa selvitetään suojavälineiden tarve ja sovitaan, kuka noutaa ne vai toimitetaanko suojavälineet.

Muistathan, ettet tule noutamaan suojavälineitä, jos sinulla on hengitystieoireita tai olet ollut kontaktissa COVID 19-virukseen altistuneen kanssa.Suojavälineitä noutaessasi varaudu todistamaan henkilöllisyytesi. Nouto tapahtuu palveluohjauksen kanssa sovittuna aikana vain ajanvarauksella.

Suojele itseäsi ja läheisiäsi koronatartunnalta


Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan koronan leviämistä. Vältä siis ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin.  
Omaa ja läheistensä tartuntariskiä voi myös alentaa huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

  • Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti, ainakin 20 sekunnin ajan.
  • Käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.   
  • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
  • Ohjeita: Käsienpesu ja yskiminen

Jos kaikesta huolimatta sairastut, älä mene sairaana töihin!

Avustajakeskus auttaa puhelimitse ja sähköpostitse


Avustajakeskuksen asiakaspalvelu auttaa puhelimitse ja sähköpostitse. Henkilökohtaisia käyntejä ei suositella epidemian aikana. Puhelinpalveluaika on kello 9.00-12.00.

  • Mikäli puheluusi ei heti vastata, anna puhelimen hälyttää niin kauan, että kuulet tiedotteen.
  • Kuuntele tiedote loppuun ja sulje puhelin saatuasi siihen lupa. Tällöin puhelu on rekistöröitynyt puhelun talteenottojärjestelmään, jolloin palveluohjaajat soittavat sinulle takaisin vuorokauden sisällä.

Avustajakeskus seuraa aktiivisesti ajankohtaista korona tilannetta. Noudatamme sosiaali-ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvointilaitoksen THL:n ja Kuopion Kaupungin laatimia ohjeistuksia. 

Seuraa ajankohtaista viestintää koronasta näiltä verkkosivuilta:
 

Avustajakeskus Avustajakeskus

Palveluohjaajat
017 186 366
puhelinaika arkisin
klo 9–12

Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Kuuntele automaattitiedote loppuun, jotta puhelinnumerosi tallentuu järjestelmään.
avustajakeskus.palveluohjaus(at)kuopio.fi

Henkilökohtaiset avustajat

044 718 3290
044 718 7914
044 718 7916
044 718 3266
044 718 3002

Avustajakeskuksen palkat

Monetra Pohjois-Savo Oy, Palkat/Kuopio Avustajakeskus, PL 3020, 70090 Monetra

Käyntiosoite: Microkatu 1, T-osa, 4 krs., 70150 Kuopio

p. 040 146 9960, arkisin klo 9 - 12

avustajakeskus.kuopio@monetra.fi

Palautettaessa työvuorotaulukot Monetra Pohjois-Savo Oy:n postilaatikkoon tulee kuoressa olla merkintä AVUSTAJAKESKUS/KUOPIO.

Ilmoittautuminen palvelusetelituottajaksi

Ilmoittautumislomake

Vammaispalvelun henkilökohtainen apu

Vammaispalvelun henkilökohtaisen avun hakulomake

Koronavirus-neuvontanumerot Koronavirus-neuvontanumerot

  • Kuopion kaupungin koronavirus–palvelupuhelin 044 704 6700 (huom. valitsethan oikein suuntanumeron 044) ma-to klo 8-15, pe klo 8-14 ja la-su klo 8-12, jos sinulla on koronaan sopivia oireita, tarvitset ajan näytteeseen ja olet hyvävointinen.
  • Koronaviestinnän palvelupuhelinnumeroita kaupungin verkkosivuilla, mm. jaksamiseen tai lähisuhdeväkivaltaan liittyvissä asioissa: www.kuopio.fi/koronavirus-neuvontapuhelimet.