Ikäihmisten neuvonta ja ohjaus

Koronavirustilanne

Ikäihmisten neuvonnan yhteystiedot

Puhelin 017 183 245
arkisin klo 9.00-15.00

Chat, klikkaa tämän sivun oikeassa alalaidassa Asiakaspalvelu
arkisin klo 9.00-12.00

Sähköposti ikaihmistenneuvonta(at)kuopio.fi
Ohje suojatun sähköpostin lähettämiseen

Kuopion kaupungin ikäihmisten neuvonta ohjaa ja neuvoo ikäihmisiä, heidän omaisiaan ja läheisiä puhelimitse, chatissa ja sähköpostilla. Ikäihmisten neuvontaan voivat olla yhteydessä myös toiset viranomaiset ja muut ammattilaiset ikäihmisten palveluita koskevissa kysymyksissä. 

Ikäihmisten neuvonta tarjoaa matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa paitsi kaupungin palveluista ja myöntämiskriteereistä, myös yhdistysten ja yritysten palveluista. Etsimme yhdessä sinun kanssasi tarpeisiisi sopivan ratkaisun. 

Neuvonta palvelee laajasti ikäihmisten hyvään elämään, kotona asumiseen ja arjessa pärjäämiseen liittyvissä kysymyksissä. Voit olla yhteydessä neuvontaan ennakoivasti ja pienissäkin tiedon tarpeissa. 

Neuvonta on varhaisen vaiheen kevyempää tukea. Mikäli toimintakykysi on ikääntymisen tai sairauksien vuoksi heikentynyt huomattavasti, ja olet miltei päivittäisen avun tarpeessa, kartoittaa palveluohjaaja palvelutarpeesi kokonaisvaltaisesti. Voit kysyä asiasta lisää Ikäihmisten neuvonnasta tai lukea lisää sivuiltamme: Vanhusten palvelutarpeen arviointi.

 

Usein kysytyt kysymykset
 

 1. En kykene enää itse siivoamaan tai pesemään pyykkiä. Voinko saada palvelusetelin siivouspalvelun ostoon?
   

  Palveluseteliä ei voi saada siivoukseen. Siivouspalvelua voi hankkia suoraan yksityiseltä palveluntuottajalta. Yksityisten palveluntuottajien palveluista voi hakea kotitalousvähennystä. Palvelu on mahdollista saada myös arvonlisäverottomana, jos avuntarve perustuu heikentyneeseen toimintakykyyn tai omaishoitajan tarvitsemaan tukeen kotona. Lisätietoa palvelujen arvonlisäverottomuudesta voi kysyä palveluntuottajilta ja kotitalousvähennyksestä lisätietoa löytyy www.vero.fi. Yksityisiä palveluntuottajia voi etsiä esimerkiksi Tarjoomo-osuuskunnan palveluhausta: www.tarjoomo.fi  
   

 2. Asiointi on käynyt minulle hankalaksi, voiko kotihoito käydä minulle kaupassa ja apteekissa?

  Kotihoito ei käy kaupassa eikä apteekissa. Joillakin kaupoilla ja apteekeilla on kotiinkuljetuspalvelu. Kotiinkuljetuspalvelua suositellaan kysymään suoraan niistä kaupoista ja apteekeista, joissa asioi muutenkin. Asiointipalvelua voi hankkia myös yksityiseltä palveluntuottajalta. Palvelu on kotitalousvähennyskelpoista ja arvonlisäverotonta, mikäli avuntarve perustuu heikentyneeseen toimintakykyyn tai omaishoitajan kotona tarvitsemaan tukeen. Yksityisiä palveluntuottajia voi etsiä esimerkiksi Tarjoomon sivuilta www.tarjoomo.fi

   
 3. Voiko kotihoito käydä ottamassa minulta verinäytteen kotona?

  Kuopion kaupungin kotihoito voi tulla ottamaan verinäytteen kotiin, jos asiakkaan toimintakyky on heikentynyt niin paljon, että asiakas tarvitsee paaritaksin mennäkseen verinäytteen ottoon vastaanotolle. (Katso Vanhuspalvelutmyöntämisperusteista Tilapäinen kotisairaanhoito.) Verinäytteen ottamisesta kotona peritään asiakasmaksu. Myös yksityiset palveluntuottajat voivat ottaa verinäytteitä kotona. Palveluntuottajilla on omat hinnastot, ja asiasta voi kysyä lisää suoraan palveluntuottajilta. Yksityisiä palveluntuottajia voi etsiä esimerkiksi Tarjoomon sivuilta www.tarjoomo.fi

   
 4. En pääse yksin ulos. Voinko saada kaupungilta saattaja-apua esimerkiksi lääkärikäynnille?

  Saattaja-apua ei saa kaupungilta, vaan saattaja-apu on hankittava yksityiseltä palveluntuottajalta, mikäli omaiset tai läheiset eivät voi auttaa. Palvelu on arvonlisäverotonta, mikäli avuntarve perustuu heikentyneeseen toimintakykyyn. Lisätietoa voi kysyä suoraan palveluntuottajilta. Yksityisiä palveluntuottajia voi etsiä esimerkiksi Tarjoomon sivuilta www.tarjoomo.fi.  

   
 5. En pääse yksin ulos. Voinko saada ulkoiluapua kaupungilta?

  Kaupungilta voi hakea ulkoiluystävää. Yhteisö- ja toimintakeskuspalvelujen toiminnanohjaajat auttavat hakemisessa. Lisätietoa ulkoiluystävästä (pdf)

   

Video: Voinko saada palveluseteliä siivouspalvelun ostoon?

Tietoa yritysten palveluista

Tarjoomo on yritysten ja kuntien omistama, voittoa tavoittelematon osuuskunta. Tarjoomo on koonnut yritysten palvelutiedot sähköiseen palveluhakuun: Tarjoomo.fi. Tarjoomon palveluhausta voit etsiä ja vertailla esimerkiksi siivouspalveluyritysten, kotiin tuotavien aterioiden ja asiointiapua tarjoavien yritysten palveluita.

Tarjoomo-osuuskunnan logo

 

Lisätietoa ikäihmisten palveluista: