Ilmasto-olkkari


Arjen ilmastotekojen vauhdittamiseksi Kuopiossa järjestetään sarja kaikille avoimia Ilmasto-olkkari tapahtumia. Ilmastonmuutoksen hillinnässä ongelmana ei tällä hetkellä ole ratkaisujen puute. Ratkaisuja on kyllä olemassa, mutta ne on otettava käyttöön ja nopeasti. Vaikka Kuopiossa on jo saatu vähennettyä täällä syntyviä ilmastopäästöjä, muutos kohti hiilineutraaliutta on vasta alussa. Ilmastopäästöjen voimakkaan vähentämisen tavoite ei saa karata, vaan meidän on ryhdyttävä toimeen elämäntapamme hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tottumuksien ja arjen muuttaminen onnistuu parhaiten yhdessä.

Ilmasto-olkkari kutsuu kuopiolaiset jakamaan arjen ilmastoratkaisuja, kyselemään ja oppimaan toisiltaan. Teemailtojen aiheena ovat ilmastoratkaisut eri elämänalueilla. Tiedon ja kokemusten lisäksi aiheita lähestytään taiteen keinoin. Ilmasto-olkkari teemoja ovat:

  • Arkiliikkuminen
  • Asuminen ja elämisen tilat
  • Ruoka
  • Kuluttaminen
  • Vapaa-aika
     

Ilmasto-olkkari järjestää eri toimijoiden kanssa myös yhteisöllisiä ulkotapahtumia, joissa kokeillaan uusia lähiluonnossa olemisen tapoja kuluttavan kuluttajaelämän sijaan.

Hiilijalanjäljen lähtötaso selviää laskurilla


Suomalaisen elämäntavan hiilijalanjälki on iso. Ilmasto-olkkari kannustaa ottamaan selvää oman hiilijalanjäljen koosta esimerkiksi Sitran Elämäntapatestillä tai SYKEn Ilmastodieetti-laskurilla. Suurimmalla osalla meistä on vielä paljon keinoja pienentää kulutuksen ilmastovaikutuksia kaikilla elämänalueilla. Ilmasto-olkkareissa saa tietoa ja eväitä päästöjä vähentävien keinojen käyttöönottamiseksi omassa arjessa.

Ilmasto-olkkari hankkeessa hyödynnetään Kuopiossa syksyllä 2019 toteutetun Viksu kuopiolainen -kokeilun kokemuksia ja D-mat oy:n Kestävien elämäntapojen kiihdyttämön aineistoja. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustuksella.

Ilmasto-olkkari tapahtumat
 

Kuopion Ilmasto-olkkari -hanke kutsuu kuopiolaisia keskustelemaan kestävämmän arjen ratkaisuista ja ryhtymään yhdessä toimeen elämäntapojemme hiilijalanjäljen pienentämiseksi.Tiedon ja kokemusten lisäksi aiheita lähestytään tekemisen ja taiteen keinoin. Tulevista ilmasto-olkkari tapahtumista lisäämme tietoa tälle sivulle.

Ilmastoiltakävelyitä Väinölänniemellä
Toukokuussa 2021 Ilmasto-olkkari järjestää kaikille avoimia ilmastoiltakävelyitä, joilla pohditaan yhdessä hiilijalanjäljen pienentämisen keinoja ja jaetaan ilmastoratkaisuja. Tiedon ja kokemusten lisäksi aiheita lähestytään tekemisen ja taiteen keinoin.

Keskiviikkona 12.5. ilmastoiltakävelyn teemana on liikkumisen ja 19.5. asumisen ilmastoratkaisut. 26.5. teema ilmoitetaan myöhemmin. Kokoontuminen kävelyille klo 18 Brahenpuistossa (Brahenkadun ja Piispankadun kulmaus).
Kävelemme Väinölänniemen rantapuistossa noin neljä kilometriä keskustellen ja pysähtyen välillä jakamaan ajatuksia ryhmässä. Varaudu kävelyyn sopivien jalkineiden lisäksi riittävän lämpimällä vaatetuksella myös pysähdyksiä ajatellen.

Perhepyöräilytapahtuma
tiistaina 18.5. klo 9-11 Brahenpuistossa
Aamupäivän puistotapahtumassa tutustutaan pyöräilyyn sujuvan ja vähäpäästöisen perhearjen mahdollistajana. Puistossa tavataan pyöräileviä perheitä, joiden opastuksella pääsee tutustumaan erilaisiin perhepyöriin ja kyselemään lapsiperheen arkeen sopivista pyöristä, laatikko- ja pitkäperäpyöristä, peräkärryistä ja istuimista. Koeajomahdollisuudesta päättää kunkin pyörän omistaja.

Voitko tuoda oman perhepyöräilyratkaisusi tutustuttavaksi? Mahtava juttu!
Ilmoittaudu mielellään etukäteen meri.elonheimo(at)kuopio.fi, niin tiedämme millaisia kulkupelejä on tulossa. Tapahtuman järjestää yhteistyössä Ilmasto-olkkari, Perheentalo ja Kuopion polkijat

Ilmastoruokaa arkeen -lyhytkurssi

tiistaina 30.3. klo 17.00-20.45 Kuopion kansalaisopiston kotitalousluokassa.

Kurssi on sinulle, joka kaipaat ruokalistalle toimivia ja helppoja kasvisruokia, jotka syntyvät myös kiireessä ja nälässä. Pääraaka-aineina kotimaiset säilyvät kasvikset, proteiinilähteinä herneet, linssit, pavut ja luonnonkala.Yhdessä tehtyjä ruokia maistellessa keskustellaan ympäristövastuullisesta ruoasta ja jaetaan ilmastoruokaideoita.

Ohjaajina kotitalousopettaja Moona Heikkinen UEF ja Ilmasto-olkkari hankkeen koordinaattori Meri Elonheimo.

Kurssi on maksuton ja mukaan mahtuu 12 osallistujaa.
Ilmoittautuminen ke 24.3 mennessä meri.elonheimo(at)kuopio.fi

Parsintapaja

torstaina 18.3. klo 14-19 Kauppakeskus Minna, Kulttuurikeskus Kanttilan popup -kirjakahvila, Haapaniemenkatu 18

Tule korjaamaan oma vaatteesi tai tekemään keskeneräisiä töitä ja pistelemään yhdessä maailmaa paremmaksi! Ohjausta parsintaan ja ratkaisuja ilmastonkorjaukseen kädentaitojen opettaja Aino Sahi, luova parsija Jaana Kurttila ja koordinaattori Meri Elonheimo. Ompeluseurat-esityssarjan tämänkertaiset esiintyjät muusikot Elli-Sofia Tikkala ja Mikko Siirola. Eheyttäviä tekstejä pöytiin tarjoilee näyttelijä Johanna Jauhiainen. Tapahtuman toteuttaa yhteistyössä Ilmasto-olkkari, Kuopion kansalaisopisto ja Ompeluseurat.

Pajaan voi tulla ilman ennakkoilmoittautumista oman aikataulun mukaan, kun salongissa on tilaa. Osallistumaan mahtuu kerrallaan 15 henkilöä. Huolehdimme turvaväleistä ja suosittelemme maskin käyttöä. Ethän osallistu tapahtumaan sairaana. Seuraamme koronatilannetta, varmista tapahtuman toteutuminen Ilmasto-olkkarin verkko- tai facebook-sivulta.


Kännykälle jatkoaikaa huolto-opastus

keskiviikkona 17.3. klo 15-16

Älypuhelimen ei tarvitse olla vuosittain vaihdettava kulutustavara. Omasta laitteesta huolehtimalla puhelimen käyttöikää voi pidentää jopa vuosilla! Koulutussuunnittelija Ari-Pekka Väisänen opastaa yksinkertaisia huoltotoimia, joita voi tehdä omatoimisesti kotona. Keskustellaan myös vanhojen puhelinten vastuullisesta kierrättämisestä. Tilaisuus toteutetaan Ilmasto-olkkarin ja Kuopion kansalaisopiston yhteistyönä.

Etäosallistuminen liittymällä Kuopion kansalaisopiston Adobe Connect -ympäristöön. Liity mukaan vierailijana (Guest) ja omilla nimikirjaimillasi. Etäyhteys avataan noin 10 minuuttia ennen tilaisuuden alkua.
Liity tilaisuuteen osoitteessa: kol.adobeconnect.com/kko_verkko1

Ratkaisuja vähemmän kuluttavaan elämään -paneelikeskustelu

lähetetään tiistaina 16.3. klo 18.30-20 suorana Kuopion kaupunginteatterin lämpiöstä.

Paneelikeskustelussa pohditaan, miten voisimme luontokadon ja ilmastokriisin aikana toimia toisin, kuin tyytyä kuluttamaan yhä enemmän yhä lyhytikäisempiä tuotteita? Miten materiaalisen kulutuksen vähentäminen onnistuisi arjessa? Kuntosalin jakaminen, kirjojen lainaaminen ja jalkineiden korjauttaminen meiltä onnistuu. Miten saisimme ilmaston kannalta älykkäitä toimintamalleja käyttöön kaikilla muillakin elämän osa-alueilla?

Panelisteina keskustelemassa Erno Ruotsalainen, Rakennusliike Lapti Oy:n rakennuttajapäällikkö, Minna Koistinen, Kuopion kaupunginkirjaston asiakas- ja kokoelmapäällikkö sekä Elisa Itkonen, ANTI-festivaalin ANTI-päällikkö. Keskustelua johdattaa Ilmasto-olkkarin koordinaattori Meri Elonheimo, Kuopion kaupunki.

Seuraa ja osallistu keskusteluun Kuopion kaupunginteatterin LIVE kanavalla osoitteessa https://kuopio.kurssi.tv/lives/teatterin-live-kanava/#timeline

Ensimmäisessä Ilmasto-olkkarissa, Arkiliikkumisen ratkaisujen ilta (17.9.2020), saatiin tietoa paremmista liikkumisratkaisuista. Tutustu lisää arkiliikkumisen ratkaisuihin ja illan sisältöön. 


Lisätietoja: Ilmasto-olkkari hanke
Hankekoordinaattori Meri Elonheimo, 044 718 5915

Facebook IlmastoOlkkari / Instagram @ilmasto_olkkari

 


 

Yhteystiedot Yhteystiedot

Hankekoordinaattori
Meri Elonheimo
044 718 5915
meri.elonheimo(at)kuopio.fi

Linkkejä Linkkejä

Seuraa Ilmasto-olkkaria somessa Seuraa Ilmasto-olkkaria somessa