Ilmasto-olkkari

Arjen ilmastotekojen vauhdittamiseksi Kuopiossa järjestetään sarja kaikille avoimia Ilmasto-olkkari tapahtumia. Ilmastonmuutoksen hillinnässä ongelmana ei tällä hetkellä ole ratkaisujen puute. Ratkaisuja on kyllä olemassa, mutta ne on otettava käyttöön ja nopeasti. Vaikka Kuopiossa on jo saatu vähennettyä täällä syntyviä ilmastopäästöjä, muutos kohti hiilineutraaliutta on vasta alussa. Ilmastopäästöjen voimakkaan vähentämisen tavoite ei saa karata, vaan meidän on ryhdyttävä toimeen elämäntapamme hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tottumuksien ja arjen muuttaminen onnistuu parhaiten yhdessä.

Ilmasto-olkkari kutsuu kuopiolaiset jakamaan arjen ilmastoratkaisuja, kyselemään ja oppimaan toisiltaan. Teemailtojen aiheena ovat ilmastoratkaisut eri elämänalueilla. Tiedon ja kokemusten lisäksi aiheita lähestytään taiteen keinoin. Ilmasto-olkkari teemoja ovat:

Ilmasto-olkkari järjestää eri toimijoiden kanssa myös yhteisöllisiä ulkotapahtumia, joissa kokeillaan uusia lähiluonnossa olemisen tapoja kuluttavan kuluttajaelämän sijaan.

Hiilijalanjäljen lähtötaso selviää laskurilla


Suomalaisen elämäntavan hiilijalanjälki on iso. Ilmasto-olkkari kannustaa ottamaan selvää oman hiilijalanjäljen koosta esimerkiksi Sitran Elämäntapatestillä tai SYKEn Ilmastodieetti-laskurilla. Suurimmalla osalla meistä on vielä paljon keinoja pienentää kulutuksen ilmastovaikutuksia kaikilla elämänalueilla. Ilmasto-olkkareissa saa tietoa ja eväitä päästöjä vähentävien keinojen käyttöönottamiseksi omassa arjessa.

Ilmasto-olkkari hankkeessa hyödynnetään Kuopiossa syksyllä 2019 toteutetun Viksu kuopiolainen -kokeilun kokemuksia ja D-mat oy:n Kestävien elämäntapojen kiihdyttämön aineistoja. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustuksella.

Ilmasto-olkkari tapahtumat
 

Kuopion Ilmasto-olkkari -hanke kutsuu kuopiolaisia keskustelemaan kestävämmän arjen ratkaisuista ja ryhtymään yhdessä toimeen elämäntapojemme hiilijalanjäljen pienentämiseksi.Tiedon ja kokemusten lisäksi aiheita lähestytään tekemisen ja taiteen keinoin.

Paratiisi -videoteoksen ensiesitys ja viimeinen Ilmasto-olkkari Kantissa lauantaina 19.6. klo 15-16

Ilmasto-olkkari kutsuu kuopiolaisia pohtimaan kestävästi hyvän elämän edellytyksiä tanssitaiteilija Eevi Tolvasen ja mediataiteilija Sampo Jaakolan Paratiisi -videoteoksen äärelle.

Kuopion luonnon paratiisillista hienoutta ja elämäntapamme vaikutuksia tutkiva videoteos avaa Kantin yleisölle avoimeen monitoimitilaan Ilmasto-olkkarin, keskustelevan olohuoneen kestävämmän arjen suunnitteluun yhdessä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy koronaturvallisuuden sallimissa rajoissa. Tilassa kahdella projektorilla toteutettava videoinstallaatio on kestoltaan viitisen minuuttia. Esityksen jälkeen käydään yleisön kanssa keskustelua, johon osallistuvat teoksen tekijät ja Ilmasto-olkkarin hankekoordinaattori Meri Elonheimo. Paratiisi -videoteos tulee nähtäväksi myös Ilmasto-olkkarin verkkosivulle.

Tilaisuus on Ilmasto-olkkari tapahtumien päätös. Ilmasto-olkkari kannustaa kuopiolaisia jakamaan arjen ilmastoratkaisuja toisilleen ja tavoittelemaan yhdessä elämäntapojen hiilijalanjäljen puolittamista. Tehdään kaikista yhteisistä tiloista ja kohtaamispaikoista ”ilmasto-olkkareita”, turvallisia paikkoja avoimelle ratkaisukeskeiselle ilmastokeskustelulle!

Paratiisi video- ja ääniteos on osa Kuopion SoiJaTanssit festivaalin 17.-20.6.2021 ohjelmistoa.

Paratiisi -videoteos

Kevään viimeisellä ilmastoiltakävelyllä 2.6. klo 17 tanssitaan tavisten kanssa taivasalla

Ilmasto-olkkari kannustaa etsimään uusia tapoja vähähiiliseen vapaa-ajan viettoon, liikkumiseen ja lepoon omassa lähiympäristössä.

Viimeinen ilmastoiltakävely Väinölänniemellä 2.6. klo 17 on teemaltaan tanssikävely, jolla herkistetään aistit ja keho ympäristölle. Kaikille avoimella iltakävelyllä aistitaan ja tutkitaan ympäristöä liikkeen kautta Tavis dance companyn matkassa.

Tule kokemaan lähiluonto uudella tavalla ja osallistumaan liikkeellisiin kokeiluihin rennosti omista lähtökohdistasi. Tanssikävelyille kokoontuminen klo 17 Brahenpuistossa (Brahenkadun ja Piispankadun kulmaus).

Kuljemme yhdessä Väinölänniemen rantapuistoa pitkin Peräniemelle tehden kehollisia harjoitteita. Lopuksi jaamme kokemuksiamme keskustellen. Tapahtuman kesto on noin kaksi tuntia. Varaudu liikkumiseen sopivien ja sään mukaisten jalkineiden ja vaatteiden lisäksi vesipullolla.

Riippumaton ulko-olkkari perjantaina 11.6. klo 17-20
(uusi aika, siirretty sään vuoksi)

Männistö, Pohjolan- ja Kullervonkadun välinen männikkö, Kuopio

Ilmasto-olkkari ja Ompeluseurat tarjoavat pysähtymispaikan Männistön männikössä elävän musiikin ja kirjallisuuden äärellä. Tapahtumassa saa hengähtää riippumatossa lähi(ö)luonnon sydämessä. Mukana näyttelijät Riina Björkbacka ja Johanna Jauhiainen, muusikko Antti Raekallio, visualisti Jaana Kurttila ja ympäristökasvattaja Meri Elonheimo.

Riippumaton ulko-olkkari on kaikille avoin ja ikärajaton paikka, jossa koetaan ja jaetaan ympäristötunteita. Tapahtumassa on tarjolla tietoa arjen ilmastoratkaisuista ja ilmastoteemaista luettavaa lainattavissa kirjastokortilla kirjastofillarista. Tapahtumalla säävaraus.

Ilmastoiltakävelyitä Väinölänniemellä toukokuussa 2021

Toukokuussa Ilmasto-olkkari järjesti kaikille avoimia ilmastoiltakävelyitä, joissa pohdittiin yhdessä hiilijalanjäljen pienentämisen keinoja ja jaettiin ilmastoratkaisuja. Kävelyillä keskusteltiin illan teemasta vaihtuvin keskusteluparein ja pysähdyttiin välillä jakamaan ajatuksia ryhmässä. 12.5. teemana oli liikkumisen ratkaisut, 19.5. asumisen ilmastoratkaisut ja 26.5. jakamisen ratkaisut. Kiitos kaikille kävelyille osallistuneille voimauttavasta kestävämmän tulevaisuuden visioiden jakamisesta!

Perhepyöräilytapahtuma tiistaina 25.5. klo 15-17 Brahenpuistossa
(siirretty tiistailta 18.5. klo 8-11. Myös uusi kellonaika)

Iltapäivän puistotapahtumassa tutustutaan pyöräilyyn sujuvan ja vähäpäästöisen perhearjen mahdollistajana. Puistossa tavataan pyöräileviä perheitä, joiden opastuksella pääsee tutustumaan erilaisiin perhepyöriin ja kyselemään lapsiperheen arkeen sopivista pyöristä, laatikko- ja pitkäperäpyöristä, peräkärryistä ja istuimista. Koeajomahdollisuudesta päättää kunkin pyörän omistaja.

Voitko tuoda oman perhepyöräilyratkaisusi tutustuttavaksi? Mahtava juttu!
Ilmoittaudu mielellään etukäteen meri.elonheimo(at)kuopio.fi, niin tiedämme millaisia kulkupelejä on tulossa. Tapahtuman järjestää yhteistyössä Ilmasto-olkkari, Perheentalo ja Kuopion polkijat

Ilmastoruokaa arkeen -lyhytkurssi

tiistaina 30.3. klo 17.00-20.45 Kuopion kansalaisopiston kotitalousluokassa.

Kurssi on sinulle, joka kaipaat ruokalistalle toimivia ja helppoja kasvisruokia, jotka syntyvät myös kiireessä ja nälässä. Pääraaka-aineina kotimaiset säilyvät kasvikset, proteiinilähteinä herneet, linssit, pavut ja luonnonkala.Yhdessä tehtyjä ruokia maistellessa keskustellaan ympäristövastuullisesta ruoasta ja jaetaan ilmastoruokaideoita.

Ohjaajina kotitalousopettaja Moona Heikkinen UEF ja Ilmasto-olkkari hankkeen koordinaattori Meri Elonheimo.

Kurssi on maksuton ja mukaan mahtuu 12 osallistujaa.
Ilmoittautuminen ke 24.3 mennessä meri.elonheimo(at)kuopio.fi

Parsintapaja

torstaina 18.3. klo 14-19 Kauppakeskus Minna, Kulttuurikeskus Kanttilan popup -kirjakahvila, Haapaniemenkatu 18

Tule korjaamaan oma vaatteesi tai tekemään keskeneräisiä töitä ja pistelemään yhdessä maailmaa paremmaksi! Ohjausta parsintaan ja ratkaisuja ilmastonkorjaukseen kädentaitojen opettaja Aino Sahi, luova parsija Jaana Kurttila ja koordinaattori Meri Elonheimo. Ompeluseurat-esityssarjan tämänkertaiset esiintyjät muusikot Elli-Sofia Tikkala ja Mikko Siirola. Eheyttäviä tekstejä pöytiin tarjoilee näyttelijä Johanna Jauhiainen. Tapahtuman toteuttaa yhteistyössä Ilmasto-olkkari, Kuopion kansalaisopisto ja Ompeluseurat.

Pajaan voi tulla ilman ennakkoilmoittautumista oman aikataulun mukaan, kun salongissa on tilaa. Osallistumaan mahtuu kerrallaan 15 henkilöä. Huolehdimme turvaväleistä ja suosittelemme maskin käyttöä. Ethän osallistu tapahtumaan sairaana. Seuraamme koronatilannetta, varmista tapahtuman toteutuminen Ilmasto-olkkarin verkko- tai facebook-sivulta.


Kännykälle jatkoaikaa huolto-opastus

keskiviikkona 17.3. klo 15-16

Älypuhelimen ei tarvitse olla vuosittain vaihdettava kulutustavara. Omasta laitteesta huolehtimalla puhelimen käyttöikää voi pidentää jopa vuosilla! Koulutussuunnittelija Ari-Pekka Väisänen opastaa yksinkertaisia huoltotoimia, joita voi tehdä omatoimisesti kotona. Keskustellaan myös vanhojen puhelinten vastuullisesta kierrättämisestä. Tilaisuus toteutetaan Ilmasto-olkkarin ja Kuopion kansalaisopiston yhteistyönä.

Etäosallistuminen liittymällä Kuopion kansalaisopiston Adobe Connect -ympäristöön. Liity mukaan vierailijana (Guest) ja omilla nimikirjaimillasi. Etäyhteys avataan noin 10 minuuttia ennen tilaisuuden alkua.
Liity tilaisuuteen osoitteessa: kol.adobeconnect.com/kko_verkko1

Ratkaisuja vähemmän kuluttavaan elämään -paneelikeskustelu

lähetetään tiistaina 16.3. klo 18.30-20 suorana Kuopion kaupunginteatterin lämpiöstä.

Paneelikeskustelussa pohditaan, miten voisimme luontokadon ja ilmastokriisin aikana toimia toisin, kuin tyytyä kuluttamaan yhä enemmän yhä lyhytikäisempiä tuotteita? Miten materiaalisen kulutuksen vähentäminen onnistuisi arjessa? Kuntosalin jakaminen, kirjojen lainaaminen ja jalkineiden korjauttaminen meiltä onnistuu. Miten saisimme ilmaston kannalta älykkäitä toimintamalleja käyttöön kaikilla muillakin elämän osa-alueilla?

Panelisteina keskustelemassa Erno Ruotsalainen, Rakennusliike Lapti Oy:n rakennuttajapäällikkö, Minna Koistinen, Kuopion kaupunginkirjaston asiakas- ja kokoelmapäällikkö sekä Elisa Itkonen, ANTI-festivaalin ANTI-päällikkö. Keskustelua johdattaa Ilmasto-olkkarin koordinaattori Meri Elonheimo, Kuopion kaupunki.

Seuraa ja osallistu keskusteluun Kuopion kaupunginteatterin LIVE kanavalla osoitteessa https://kuopio.kurssi.tv/lives/teatterin-live-kanava/#timeline

Ensimmäisessä Ilmasto-olkkarissa, Arkiliikkumisen ratkaisujen ilta (17.9.2020), saatiin tietoa paremmista liikkumisratkaisuista. Tutustu lisää arkiliikkumisen ratkaisuihin ja illan sisältöön. 


Lisätietoja: Ilmasto-olkkari hanke
Hankekoordinaattori Meri Elonheimo, 044 718 5915

Facebook IlmastoOlkkari / Instagram @ilmasto_olkkari

 


 

Yhteystiedot Yhteystiedot

Hankekoordinaattori
Meri Elonheimo
044 718 5915
meri.elonheimo(at)kuopio.fi

Linkkejä Linkkejä

Seuraa Ilmasto-olkkaria somessa Seuraa Ilmasto-olkkaria somessa