Ilmasto-olkkari


Arjen ilmastotekojen vauhdittamiseksi Kuopiossa järjestetään sarja kaikille avoimia Ilmasto-olkkari tapahtumia. Ilmastonmuutoksen hillinnässä ongelmana ei tällä hetkellä ole ratkaisujen puute. Ratkaisuja on kyllä olemassa, mutta ne on otettava käyttöön ja nopeasti. Vaikka Kuopiossa on jo saatu vähennettyä täällä syntyviä ilmastopäästöjä, muutos kohti hiilineutraaliutta on vasta alussa. Ilmastopäästöjen voimakkaan vähentämisen tavoite ei saa karata, vaan meidän on ryhdyttävä toimeen elämäntapamme hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tottumuksien ja arjen muuttaminen onnistuu parhaiten yhdessä.

Ilmasto-olkkari kutsuu kuopiolaiset jakamaan arjen ilmastoratkaisuja, kyselemään ja oppimaan toisiltaan. Teemailtojen aiheena ovat ilmastoratkaisut eri elämänalueilla. Arkiliikkumisen, asumisen ja elämisen tilojen, ruoan, kuluttamisen ja vapaa-ajan ilmastotekoja käsitellään omissa illoissaan. Tiedon ja kokemusten lisäksi teemoja lähestytään taiteen keinoin. Ilmasto-olkkari järjestää eri toimijoiden kanssa myös yhteisöllisiä ulkotapahtumia, joissa kokeillaan uusia lähiluonnossa olemisen tapoja kuluttavan kuluttajaelämän sijaan.

Hiilijalanjäljen lähtötaso selviää laskurilla


Suomalaisen elämäntavan hiilijalanjälki on iso. Ilmasto-olkkari kannustaa ottamaan selvää oman hiilijalanjäljen koosta esimerkiksi Sitran Elämäntapatestillä tai SYKEn Ilmastodieetti-laskurilla. Suurimmalla osalla meistä on vielä paljon keinoja pienentää kulutuksen ilmastovaikutuksia kaikilla elämänalueilla. Ilmasto-olkkareissa saa tietoa ja eväitä päästöjä vähentävien keinojen käyttöön ottamiseksi omassa arjessa.

Ilmasto-olkkari hankkeessa hyödynnetään Kuopiossa syksyllä 2019 toteutetun Viksu kuopiolainen -kokeilun kokemuksia ja D-mat oy:n Kestävien elämäntapojen kiihdyttämön aineistoja. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustuksella.

Arkiliikkumisen ratkaisujen ilta 17.9.2020 Kuopion Valtuustotalolla klo 17-19


Haaveiletko hiilettömästä liikkumisesta mutta taas olet hiilenä liikenteessä? Ensimmäisessä Ilmasto-olkkarissa saat pikalatauksella tietoa paremmista liikkumisratkaisuista ja pääset keventämään ilmastohuolta ja hiilijalanjälkeä muiden kanssa keskustellen. Mukana on muun muassa sähkö- ja tavarapyöräilyn, autojen yhteiskäytön ja vähäpäästöisten käyttövoimien kokemusasiantuntijoita sekä viisaan liikkumisen asiantuntijoita.

Alustukset illan keskustelujen pohjaksi pitävät suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen ja ympäristöasiantuntija Mari Turunen Kuopion kaupungilta sekä ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta. Ilmasto-olkkari-illan vetää Meri Elonheimo. Oman tervehdyksensä lähettää eläkeläinen Tyyne Kettunen Siilinjärven Pöljältä.

Tapahtuman yhteydessä on mahdollisuus tutustua sähköautoon ja erilaisiin sähkö- ja tilapyöriin, sekä kokeilla kaupungin Vilkku-fillareita ja sähköavusteista taakkapyörää.

Pyydämme ennakkoilmoittautumista, sillä tapahtumaan on rajoitettu pääsy. Huomioimme ohjeet ja rajoitukset koronavirusepidemian hillitsemiseksi, huolehdimme turvaväleistä ja osallistujien sopivasta määrästä tilaan nähden. Ethän osallistu tapahtumaan sairaana.

  • Ilmoittautuminen sähköpostilla: meri.elonheimo(at)kuopio.fi
  • Tapahtumapaikka: Valtuustotalon aula, Suokatu 42, käynti sisäpihalta Kasarmipuiston puolelta

Euroopan liikkujan viikon teemana ilmastoratkaisujen saavutettavuus


Ilmasto-olkkarin Arkiliikkumisen ratkaisujen ilta on osa Euroopan liikkujan viikkoa, jota vietetään 16.-22.9. Tänä vuonna kampanjan teemana on vähäpäästöisen liikkumisen mahdollistaminen kaikille ja se nostaa esiin henkilöliikenteen ratkaisevaa roolia Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteessa pysymiseksi.


 

Yhteystiedot Yhteystiedot

Hankekoordinaattori
Meri Elonheimo
044 7185915

Tapahtumat Tapahtumat

Linkkejä Linkkejä

Seuraa Ilmasto-olkkaria somessa Seuraa Ilmasto-olkkaria somessa