Juankosken kylät


Juankosken kylien historia alkaa vuodesta 1746, kun Vuoksen vesistöön kuuluvien Vuotjärven ja Akonjärven väliseen Juankoskeen perustettiin järvimalmia hyödyntävä masuuni, Strömsdalin ruukki. Juankosken Ruukkialueella on nähtävänä Suomen vanhin ja parhaiten säilynyt ruukkikokonaisuus, joka elää vireää elämää myös nykypäivänä. Sittemmin on Juankosken alueelle syntynyt useita elinvoimaisia kyliä.  

Muuruveden kylän perinteet rakentuvat voimakkaan maatalouselinkeinon ympärille, maanviljelyksen lisäksi kylällä sijaitsee Savon ammatti- ja aikuisopiston luonnonvara-alan koulutusyksikkö. Kylä tunnetaan myös luomutuotannosta ja kansallisesti merkittävästä Luomuvähittäiskaupastaan – Topin maatilamyymälästä. Kylän ylpeys on juuri peruskorjattu Mantun talo, joka palvelee kylätalona.

Lue lisää Muuruveden kylästä Muuruveden verkkosivuilta.

Säyneisen kylä on piskuinen 800 asukkaan kylä Koillis-Kuopion perukoilla, kirkasvetinen Suur-Säyneinen ja Pisakosken kalavedet ovat savolaista eräluontoa parhaimmillaan. Säyneisen teatteri-immeiset pitävät yllä vahvaa näytelmäkulttuuriharrastusta Säyneisissä,

Lue lisää Säyneisistä Säyneisen kylätoimikunnan facebook-sivulta ja Säyneisen verkkosivuilta.

Västinniemen ja Pitkämäen kylät ovat sinua vastassa, kun ajat Juankoskelle Kuopiosta tienumeroa 567 tai 566. Kylien kyläyhdistykset järjestävät erilaisia tapahtumia ja harrastustoimintaa asukkaille ympäri vuoden. Västiniemen kylätalolla järjestetään juhlia, tapahtumia ja Salmijärven kesätanssilava on myös alueella.

Västinniemen tapahtumia voit seurata Västinniemen nuorisoseuran facebook-sivulla.

Pelonniemen ja Nousionmäen kylillä kylätoimikunta ja Kartano Kaijala järjestävät yhdessä asukkaille erilaisia tapahtumia, harrastetoimintaa ja juhlia.