Kansallinen rokotusohjelma

Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata suomalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Miksi rokotuksia tarvitaan? - THL

Kansallinen rokotusohjelma - THL


Kansalliseen (ns. yleiseen) rokotusohjemaan kuuluvia rokotteita annetaan lapsille ja lapsiperheille neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Nuorten ja opiskelijoiden rokotuksista huolehtii koulu- ja opiskeluterveydenhuolto. Aikuisiällä rokotuksia tehostetaan (mm. jäykkäkouristus- ja kurkkumätä -tehosterokote) Rokotusvastaanotolla, hoitotiimeissä ja oman työterveyshuollon toimesta.

Mikäli aikuinen ei ole sairastanut koskaan MPR-tauteja tai saanut MPR-rokotetta (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko), se annetaan Rokotusvastaanotolla tai oman työterveyshuollon toimesta MPR eli tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote - THL

Polio-rokotusta tehostetaan vain tarvittaessa, esim. mikäli matkustaa maahan, jossa esiintyy poliota Poliorokote - THL

Voit selvittää aikaisemmin saamiasi rokotuksia lapsuusajan rokotuskortista/neuvolakortista, aikuisiän rokotuskortista, nuorison terveyskortista tai armeijan esikunnasta. Lähivuosina annetut rokotustiedot näkyvät jo myös OmaKannan kautta. Lisäksi voit kysyä rokotustietojasi omasta hoitotiimistä, koulu-, opiskelu- ja työterveyshuollosta missä rokotteita on mahdollisesti annettu.

Mikäli rokotushistoriasi ei selviä em. tavoin, voi Kuopiossa asuvat soittaa Potilasarkistoon: 044 7186 270 tai 044 7186 287. Kuopiosta poismuuttaneet voivat tiedustella rokotustietojaan soittamalla Keskusarkistoon: 044 7183 102.