Päivitetty 23.6.2020

Koronavirus-neuvontapuhelimet

 

Kuopion kaupungin korona-palvelupuhelin


Korona-palvelupuhelin on toistaiseksi suljettu. Mikäli epäilet koronavirustartuntaa tai mikäli tarvitset terveydenhuollosta tietoa koronavirukseen liittyvissä asioissa, ota yhteyttä oman alueesi hoitotiimiin.

Palvelupuhelin yli 70-vuotiaille


Tietoa yli 70-vuotiaille asukkaille mahdollisista avuista muun muassa asiointitilanteisiin saa vanhusten palveluohjauksen neuvontapuhelimesta 017 183 245 arkisin klo 9-15.

Yritysten, seurakunnan ja järjestöjen palveluja yli 70-vuotiaille koronatilanteen aikana www.kuopio.fi/tukea-ja-apua-yli-70-vuotiaille-verkkosivuilla.

Miten toimit, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan?


THL:n 15.4.2020 päivitetyn ohjeen mukaan, jos saat hengitystieoireita, ja vaikka muutoin pärjäisit kotona, on suositeltavaa käydä koronatestissä.

Mikäli et ole terveydenhuollon ammattilainen, voit voinnin salliessa odotella kotona karanteenimaisissa oloissa ja hakeutua testiin parin vuorokauden kuluttua oireiden alkamisesta. 

Virka-aikana ota yhteyttä omalle terveysasemallesi soittamalla ajanvaraukseen: Kiireellinen hoito ja päivystys > Ajanvaraushaku.


Virka-ajan ulkopuolella soita päivystyksen neuvontanumeroon 116 117:

  • ma-to klo 16–22
  • pe 15–22
  • viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 8–22.

Ota terveyspalveluihin aina ensin yhteyttä puhelimitse. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista, ettet tartuta tai altista muita mahdolliselle tartunnalle.

Omaolo-palvelussa on kysely, jonka voit tehdä, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan. Kysely antaa ohjeet, kuinka kannattaa toimia.

Hengitystieinfektioiden itsehoito-ohjeita löytyy Terveyskylän verkkosivuilta.

Tarkemmat näytteenottokriteerit löytyy THL:n verkkosivuilta.

Tukea omaan ja perheen jaksamiseen


Koronavirus ja nykyinen tilanne tuovat mukanaan monia kysymyksiä.

Perheeseenne tai itseenne, jaksamiseenne ja psykososiaaliseen tukeen liittyvissä asioissa voitte olla yhteydessä sosiaalipäivystyksen asiakasnumeroon 044 718 3930.

Kuopion Turvakoti palvelee lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokevia asiakkaita ympäri vuorokauden 017 183 393.

Valtakunnallinen puhelinneuvonta


Koronaviruksesta on avattu myös valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535.

Puhelinneuvonta on auki

  • arkipäivisin klo 8-21
  • lauantaisin klo 9-15

Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Punaisen Ristin auttava puhelin


SPR:n auttavassa puhelimessa voi keskustella koronavirusepidemian aiheuttamista huolista ja murheista. Soittajille vastaavat koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset maanantaista perjantaihin kello 9-21 numerossa 0800 100 200. Puhelu on soittajalle maksuton.
 

Koronavirustiedotus Kuopio.fi -sivuilla
 

Katso myös:
 


Vältä julkisia paikkoja. Pysyttele kotioloissa ja pidä fyysinen etäisyys toisiin. Näin hidastat koronaviruksen leviämistä ja suojelet riskiryhmiä.