Kuntakeskukset


Kuopion maaseutualueella on kuusi kuntakeskusta; Riistavesi (Melalahti), Vehmersalmi, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski. Asuinpaikan maaseudulta on valinnut jo noin viidennes kuopiolaisista ja kolmannes uusista omakotitaloista rakennetaan edelleen maalle. Kuopio on myös Suomen suurin mökkikunta, yhteensä noin 10 700 vapaa-ajan asuntoa.

Kuopio on maaseutunsa ansiosta Suomen suurin maidontuottajakunta ja toiseksi suurin naudanlihan tuottaja. Myös mansikkaa, vadelmaa ja jopa mahlaa jalostetaan herkuiksi suomalaisiin ruokapöytiin. Maaseudulta löytyy myös muuta monipuolista yritystoimintaa.

Puijo, Tahko, Korkeakoski ja Kallavesi ovat tuttuja kaikille matkailijoille, mutta Kuopion ympäristöstä löytyy monta upeaa paikkaa matkailijan iloksi. Juankoski tuo erityisenä lisänä ruukkiteollisuuden historian. Kannattaa siis lähteä seikkailemaan toria kauemmaksikin - kesäteattereihin, melomaan, patikoimaan, ratsastamaan, risteilemään tai ihan vaan nauttimaan rennosta olosta ja savolaisten lupsakasta seurasta.

Yhteystietoja alueiden toimijoihin löydät jokaisen kuntakeskuksen sivuilta.

Pitäjäraadit Pitäjäraadit

Kuopiossa toimii kuusi Pitäjäraatia, jotka on perustettu kaupungin kuntaliitosalueille Riistavesi, Vehmersalmi, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski.