Kuntopolut ja ladut


Osalle reitistöjä on asennettu valoja painonapilla ohjattaviksi.
Nappia painamalla saadaan 1 h käyttöaikaa.
Jokainen painallus napista lisää valojen paloaikaa 1 h ajan.
Valot kytkeytyvät päälle klo 7:00- 21:00 välisenä aikana
(ei valoisaan aikaan päivällä).
Pääsääntöisesti verkoston valot syttyvät hämäräkytkimellä ja sammuvat klo 21:00

Kuopiossa on kilometreittäin vaihtelevassa ja luonnonkauniissa maastossa kulkevia kuntolenkkejä ja hiihtolatuja. Kauniissa kesämaisemassa risteilevät kunnostetut kuntopolut ovat talven tullen hyväkuntoisten hiihtolatujen pohjina.

Puijolla latuopasteet on osoitettu ruskeilla viitoituksilla, kuntolenkkien vihreät viitoitukset opastavat liikkumista kesäaikana.

Hiihtolatujen kunnostaminen


Laduilla liikkuu hiihtäjien lisäksi latukoneita. Pääreittien eli Puijo-Puijonsarvi, Jynkänvuori-Petosen maalatujen kunnostustöitä tehdään käyttöajan ulkopuolella, kun ei sada. Latukoneen sijainti ja säilytyspaikka sanelevat kunnostuksen aloituksen ajankohdan.

Lumituiskujen jälkeen maaladut kunnostetaan ensiksi ja jääladut sään tasaannuttua. Puijo-Puijonsarvi-alueella ladut kunnostetaan aina tarvittaessa.

Jäälatujen kunnostuksen aloittamisessa tärkein kriteeri on jään paksuus. Olosuhteet jäällä, kuten pakkaset ja tuiskuava lumi, vaikuttavat kunnostuksen etenemiseen. Useampana talvena jäälatujen hoitoa on haitannut jään päällä oleva vesi. Tammikuussa tai yleensä alkukaudesta kunnostusten pääpaino on viikonlopuissa.

Jäänylityskohdat kunnostetaan ensisijaisesti. Jäänylityksillä tarkoitetaan maalatujen välisiä lyhyitä siirtymiä, lahtien ylityksiä, esim. Niuvanranta - Tervaruukin maalatujen vesistön ylitys, Särkiniemi -Rauhalahti vedenylitys, Jynkkä - Jynkänvuori eli Jynkänlahden ylitys. Näitä kohtia voi tarpeen tullen jäädyttääkin.

Yli 20 pakkasasteessa tamppauskoneessa on rikkoontumisen vaara eikä sään takia latuja voida silloin kunnostaa. Pitkäkestoisilla pakkasjaksoilla kunnostetaan latuja kuluneisuuden ja kovettumisen mukaan.

Nuoskasäällä kunnostetaan harvemmin tai kunnostamista vältetään, jos nuoskaantuminen on lyhytaikaista. Tällä pyritään estämään latujen jäätymistä. Pakkasen tultua tampatusta lumesta tulee vaikeasti työstettävää ja siten laduista ikäviä käyttää.

Latujen käyttäjien vastuu


Hiihtäjäjien toivotaan huomioivan vallitsevat sääolosuhteet. Sääennusteista jokainen voi päätellä paljon tulevia latujen kunnostustöitä. Lumisade, myrskyt ja äkilliset tai suuret lämpötilavaihtelut vaikuttavat latujen kunnostuskaluston käyttäjien toimintaan.

Latualueella kulkeminen muutoin kuin suksilla on kielletty rakenteen rikkoontumisen ja turvallisuuden vuoksi.

Koiravuorot ja kävelyladut Koiravuorot ja kävelyladut

  • Lähtöpaikka Ala-Antikkalassa. Koirahiihtovuorot ma ja to klo 20-21. Koirat kytkettyinä.
    Valjakkohiihtovuorot on tarkoitettu koiraurheilulajina kilpailtavien lajien harjoitteluun, eikä koirien ulkoiluttamiseeen. Reitin pituus 4,3 km. Lisätietoa Kuopion vetokoiraharrastajien facebook-sivultaKartta

  • Erikseen opastetut kävely- ja koiraladut sijaitsevat Kuopionlahden, Jynkänlahden, Särkilahden, Kirveslahden ja Niuvan rannan jäälatujen yhteydessä (näkyvät Kuopion kuntoladut -latukartassa).

Latuinfo reaaliajassa Latuinfo reaaliajassa

Yhteystiedot Yhteystiedot

Latujen kunnostus:
Kuopio, Karttula
Mestar/ Petteri Mömmö
044 718 1548

Nilsiä, Maaninka, Juankoski, Muuruvesi, Vehmersalmi
Mestar/Jukka Puustinen
044 748 2366

Reitistön kehittäminen:
Valvoja
Mika Venäläinen
044 718 2516

Reitit lukuina Reitit lukuina

  • luonnonvaraisia metsäpolkuja 80 km
  • valaistuja kuntolenkkejä ja hiihtolatuja 70 km
  • pinnoitettuja puistoväyliä 40 km
  • pinnoitettuja ja valaistuja kevyen liikenteen väyliä 200 km
  • valaistuja jalkakäytäviä 100 km
  • virallisia hiihtolatureittejä 400 km