Kuopionlahden kaupunkikehittämishanke ja Kuopion soiva ja sykkivä sydän -arkkitehtuurikilpailu

 

Kuopion soiva ja sykkivä sydän – arkkitehtuurikilpailun ratkaisu

23.7.2017

”Kilpailun poikkeuksellisen vaativaa luonnetta kuvaa hyvin Kuopionlahden eritysasema kaupunkirakenteessa sekä kilpailun monimuotoinen ja laaja tilaohjelma yhdessä kilpailun erittäin vaativien arvosteluperiaatteiden kanssa. Lopputuloksen perusteella voidaan todeta, että 2-vaiheinen kilpailu oli tämän hankkeen kannalta eritäin onnistunut ja välttämätön kilpailumuoto, jossa ehdotuksille voitiin antaa tarkat jakosuunnitteluohjeet.” toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen, joka toimi kilpailun juryn puheenjohtajana.

Kuopionlahden yleinen 2. vaiheinen arkkitehtuurikilpailu ”Kuopion ”soiva ja sykkivä sydän” on päättynyt.  Kilpailun voittajaksi valittiin ehdotus ”Jukebox”. Toinen palkinto annettiin ehdotukselle ”Vesj” ja kolmas palkinto ehdotukselle ”Taikametsä”. Lisäksi annettiin kaksi lunastusta ja yksi kunniamaininta. Tarkemmin kilpailun tulos ja tekijät on esitetty kohdassa mediatiedotteessa ja varsinaisessa arvostelupöytäkirjassa.

Kilpailun toiseen vaiheeseen valittiin marraskuussa 2016 kuusi kilpailuehdotusta, joista tuomaristo valitsi yksimielisesti voittajaksi ehdotuksen Jukebox, jonka tekijöinä olivat arkkitehtitoimisto Lukkaroinen OY sekä VSU OY.

Jukebox järjestää kaikista muista kilpailuehdotuksista poiketen uudet rakennukset hienoksi ja monumentaaliseksi rintamaksi Musiikkikeskuksen molemmin puolin, leventäen kilpailualuetta halkovan rännikadun puolen korttelin levyiseksi, rantaa kohti laskeutuvaksi puistoaukioksi, johon julkiset toiminnot, soitto, laulu ja kaupunkielämä avautuvat. Tämä perusratkaisu mahdollistaa uusien rakennusten selkeän, toimivan ja joustavan vyöhykkeellisyyden ja yhteispelin.

Jukeboksin kaikki pääsisäänkäynnit ja julkiset kohtaamistilat muodostavat uudelle aukiolla avautuvan limittyvien sisä- ja ulkotilojen sarjan. Kauniit ja kiinnostavat katosaiheet ja kutsuvat muodot ovat erinomaista arkkitehtuuria, joka sitoo eri toiminnot ja rakennukset yhteen tavalla, mikä antaa niille myös tilaa kehittyä itsenäisinä rakennussuunnitelmina korkeatasoisiksi.

Lisäksi tuomaristo korostaa, että Jukeboxissa on toimivimmat ja kiinnostavimmat tilaratkaisut niin hotelli- ja kongressikeskuksen kuin taidelukio Lumitin osalla. Musiikkikeskuksen lämpiö jatkuu taidokkaasti kongressikeskukseen tavalla, joka hyvittää olevan rakennuksen eteen rakentamisen seurauksena muuttuvat sisänäkymät.

Alueesta on muodostumassa Kuopion merkittävä kulttuurirakennusten keskittymä, jonka tulee kestää aikaa ja istua hyvin paikkaansa, Kuopionlahti - tori -kulttuuriakselilla.

Mediatiedote
Arvostelupöytäkirja
Tulosten julkistamis- ja palkintojenjakotilaisuus
Yle uutinen kilpailun ratkaisusta
Savon Sanomat uutinen kilpailun ratkaisusta

Yleisöäänestyksen tulokset

 

Kuopionlahden 2. vaiheen kilpailutyöt herättivät runsasta mielenkiintoa. Kilpailutyönäyttelyyn kävi tutustumassa niin netissä kuin valtuustotalon varinaisessa näyttelyssä yli tuhat vierasta. Myös omaa suosikkiehdotustaan äänesti runsaasti, sillä saimme lähes 500 äänestystulosta.

Yleisöäänestyksen voittaja on ehdotus nimimerkin Cor, vain kolme ääntä vähemmän sai ehdotus nimimerkki Jukebox.  Kolmanneksi eniten yleisöääniä keräsi ehdotus nimimerkki Kumuko. Ehdotukset Jäkälä, Vesj ja Taikametsä eivät keränneet yleisöäänestyksessä aivan samanlaista äänisaalista.

 

Kilpailutyönäyttely ja asemakaavan valmisteluaineisto

 

Kilpailutusnäyttely jatkuu vielä julkistamistilaisuuden jälkeen aina 21.6.2017 saakka. Tarkemmin kilpailun ja kaavan etenemistä on kuvattu tiedotteessa.

Kuopion kaupungin valtuustotalon aulassa (Suokatu 42, 70111) järjestettävässä näyttelyssä on esillä kaikki 2. vaiheen suunnitelmat ja Kuopionlahden kaupunkipienoismalli sekä kilpailijoiden laatimat pienoismallit sekä päivitetty asemakaavan valmisteluaineisto. Kuopion verkkosivulla ovat suunnitelmat ilman pienoismallia.

Asemakaavan valmisteluaineisto

Kilpailun 2. vaiheen ehdotukset

 

Ehdotuskuvien alla olevista linkistä pääset tutustumaan tarkemmin kilpailun 2. vaiheen valmiisiin ehdotuksiin.

Jäkälä


havainnekuvat   planssit   selostus

Kumuko


havainnekuvat   planssit   selostus

Jukebox


havainnekuvat   planssit   selostus

Taikametsä


havainnekuvat   planssit   selostus

Cor


havainnekuvat   planssit   selostus

Vesj


havainnekuvat   planssit   selostus

 

 

 

 

 

Hankkeesta vastaa Hankkeesta vastaa

Kaavoitusarkkitehti
Jouni Pekonen
044 718 5419
jouni.pekonen(at)kuopio.fi