Länsi-Puijo


Länsi-Puijon kaupunginosa sijaitsee noin 4−5 kilometrin etäisyydellä keskustasta Puijon selänteen länsipuolella. Alue tunnetaan myös nimellä Rypysuo. Alue on perinteinen ja monipuolinen pääosin 1970-luvulla rakennettu asuinalue, jossa pientaloalueet ympäröivät kerrostaloalueita. Alueelta on hyvät yhteydet joka suuntaan, keskustaan pääsee sujuvasti niin linja-autolla kuin pyöräillen.

Länsi-Puijon ja Rypysuon alueella on hieman yli 2600 asukasta. Alueella asuu runsaasti nuoria aikuisia sekä työikäisiä, mutta tulevaisuudessa myös enemmän ikääntyvää väestöä. Lapsiperheiden määrä alueella on kasvanut (noin kolmannes asukkaista on alle 15-vuotiaita). Perheitä alueelle tuo osaltaan asuntojen suhteellisen edullinen hintataso verrattuna lähiasuinalueisiin. Alue on rakennettu melko väljästi, mikä lisää asumismukavuutta.

Alueella on loistavat ulkoilumahdollisuudet. Puijon tarjoama monipuolinen ja laadukas lenkkeily- ja latuverkosto on vieressä. Lähistöllä sijaitsevat lisäksi mm. Puijon hiihtostadion, Puijon pesäpallostadion sekä koirien ulkotreenialue. Uima-, keila- sekä jäähallit ja Kuopio-halli monipuolisine sisäliikuntamahdollisuuksineen ovat keskustan suunnassa noin kolmen kilometrin päässä. Länsi-Puijo - Rypysuo-alueella on alakoulu ja päiväkoti sekä pienehkö liikekeskus, josta löytyy mm. kauppa ja kampaamo. Myös Länsi-Puijon asukastupa toimii liikekeskuksessa osoitteessa Rypysuontie 68.

Alue oli mukana valtakunnallisessa Lähiöuudistus 2000 -hankkeessa, jonka yhteydessä aluetta uudistettiin ja sen yleisilme parani. Lähiöhankkeessa liikekeskuksen ja Rypysuontien ympäristöä kohennettiin ja liikekeskuksen torialue peruskorjattiin. Liikekeskuksen asukastupa perustettiin hankkeen aikana ja alueelle valmistui vuonna 2007 uusi koulu. Alueen asukkaat olivat vahvasti osallisena suunnittelemassa kehittämishankkeita.