Maaseutualueet


Elinvoimainen Kuopio on myös monipuolinen ja luonnonkaunis maaseutukaupunki. Kuntakeskukset ympäröivine kylineen tarjoavat monia viihtyisiä asuinpaikkoja, työtä, matkailuelämyksiä sekä monimuotoiset puitteet aktiiviseen vapaa-aikaan.

Kuopion maaseutualueella on kuusi kuntakeskusta; Riistavesi (Melalahti), Vehmersalmi, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski. Asuinpaikan maaseudulta on valinnut jo noin viidennes kuopiolaisista ja kolmannes uusista omakotitaloista rakennetaan edelleen maalle. Kuopio on myös Suomen suurin mökkikunta, yhteensä noin 10 700 vapaa-ajan asuntoa.

Yritystoiminta maaseudulla


Maaseutuyritykset, eli muuta kuin maataloutta harjoittavat yritykset, ovat pääasiassa mikroyrityksiä. Maaseutuyrityksiä on Kuopiossa 1 350 ja tärkeimmät toimialat ovat palvelut, kauppa, majoitus- ja ravitsemustoiminta sekä rakentaminen.

Maatiloja alueella on 741 ja niiden pelto- tai puutarhaviljelyksessä oleva pinta-ala on yhteensä 27 467 hehtaaria. Kaupungin lähellä maatalous- ja maaseutuyrittäjillä on monipuoliset lähimarkkinat. Kuntaliitosten myötä Kuopiosta on tullut Suomen suurin maidon- ja naudanlihantuottaja. Myös mansikkaa, vadelmaa ja jopa mahlaa jalostetaan herkuiksi suomalaisiin ruokapöytiin.

Lue lisää Kuopion yritystoiminnasta maaseudulla.

Pitäjäraadit Pitäjäraadit

Kuopiossa toimii kuusi Pitäjäraatia, jotka on perustettu kaupungin kuntaliitosalueille Riistavesi, Vehmersalmi, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski.