Maaseuturakentaminen


Kuopion kaupungista yli tuhat neliökilometriä on maaseutualuetta. Näillä alueilla asuu noin 20 000 asukasta. Lisäksi maaseutualueilla on yli 4 000 asuntoa sekä yli 8 000 loma-asuntoa. Strateginen maankäyttö laatii maaseutualueiden yleiskaavat, ohjaa alueen rakentamista sekä valmistelee suunnittelutarveratkaisuja ja poikkeamislupia.
 

Yleiskaavat


Voimassa olevat maaseutualueiden yleiskaavat ja ranta-asemakaavat löytyvät Kuopion kaupungin karttapalvelusta.
 

Rakentaisinko kodin maalle?


Mielikuvat maalla asumisesta ovat hyvin positiivisia. Kuopiossa omakotitalojen rakentaminen maaseudulle on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Tämän oppaan tarkoitus on antaa apua maalle muuttoa harkitsevalle niin päätöksen tekemisessä kuin toteuttamisessakin.

Rakentaisinko kodin maalle? -opas (pdf)
 

Maaseuturakentamisen periaatteet


Kuopion kaupungin strategisessa maankäytössä sovelletaan Maaseuturakentamisen periaatteet -ohjetta, joka ohjaa kaupungin tavoitteita ja toimenpiteitä maaseuturakentamisessa. Lisäksi se ohjaa tarkoituksenmukaisen kylärakenteen suunnittelua, palveluverkon ja kehittämistoimien priorisointia, määrittää lähtökohtia maaseutualueiden maapoliittisille toimille. Ohje myös määrittää rakentamisen määrää ja yhtenäistää yksityiskohtaisempia maaseudun kaavoitustavoitteita.

Maaseuturakentamisen periaatteet -raportti (pdf)
 

Poikkeamiset ja suunnittelutarveratkaisut


Rakentaminen maaseutualueilla edellyttää usein suunnittelutarveratkaisua tai poikkeamislupaa. Poikkeamisluvan tai suunnittelutarveratkaisun tarpeesta kannattaa aina olla yhteydessä strategisen maankäytön asiakaspalveluun. Lisätietoja aiheesta ja ohjeita hakemuksen jättämiseen löydät sivulta poikkeamiset ja suunnittelutarveratkaisut.

Asiakaspalvelu Asiakaspalvelu

Kaavoituksen asiakaspalvelu on auki maanantaista torstaihin. Paikan päällä asioidessa tapaamisajankohta tulee sopia etukäteen.

ma - ti 8.00 - 12.00
ke - to 12.00 - 15.30
kaavoitusinsinööri
Tiia Piippo
044 718 5418
tiia.piippo(at)kuopio.fi

ma - ti 12.00 - 15.30
ke - to 8.00 - 12.00
kaavoitusinsinööri
Arttu Mäkipää
044 718 5433
arttu.makipaa(at)kuopio.fi

Yhteystiedot Yhteystiedot

Kuopion kaupunki
Strateginen maankäyttö

Käyntiosoite
Suokatu 42 A, 2.krs

Postiosoite
PL 1097, 70111 Kuopio

yleiskaavapäällikkö
Heli Laurinen
044 718 5430
heli.laurinen(at)kuopio.fi