Melonta- ja veneilyreitit


Vesillä liikkujille Kuopiota ympäröivä Kallavesi tarjoaa upeat puitteet ja runsaasti vapaassa käytössä olevia varustukseltaan eritasoisia retkisatamia.

Melonta


Melojille on rantautumispaikkoja eri puolilla Kuopion aluetta. Useimmilla keskustan läheisillä rantautumispaikoilla on myös erilliset melontalaiturit.

Aloitteleville melojille voi suositella Etelä-Kallaveden puolelta esimerkiksi Satama–Saaristokatu–Rauhalahti–Jynkänlahti -seutua tai Pohjois-Kallaveden puolella Savilahti–Laivonsaari–Pilpanlahti -seutua. Kokeneemmille melojille suositellaan Iivarinsalon saaristoa Etelä-Kallavedellä tai noin 110 km pituista kiertoreittiä Kuopio–Vehmersalmi–Riistavesi–Juurusvesi–Kuopio.

Kuopion alueella toimii kaksi aktiivista melontaseuraa sekä melontaretkiä järjestävä yritys, joka myös vuokraa kajakkeja ja kanootteja.

Veneily


Tahkon venereitti vie Kuopiosta Juankosken, Nilsiän ja Tahkon kautta Varpaisjärvelle. Matkaa Kuopiosta Tahkolle on noin 90 kilometriä.

Vesireitti kulkee Karjalankosken ja Juankosken itsepalvelusulkujen sekä vanhemman Lastukosken kanavan kautta. Reitti on viitoitettu ja soveltuu myös melojille sekä soutajille. Reitin varrella on suojaisia poukamia joissa voi pitää taukoa tai yöpyä sekä vieraslaitureita ja retkisatamia.

Riistavesi-Vehmersalmi venereitin voi tehdä noin 110 km pituisena ympyrälenkkinä, joka kulkee Riistavedeltä Summan kanavan, Vehmersalmen ja Kuopion kautta.

Liikuntarajoitteiset huomioiva Summan satama keittokatoksineen on rakennettu Summan lammen rantaan. Reitin varrella on muitakin vapaassa käytössä olevia retkisatamia varustuksineen.

Syvänniemi-Karttula venereitti on kulttuurihistoriallinen ja suojaisa reitti. Reitin pituus on noin 12 km ja maisemat vaihtelevat maatalousmaisemasta karun kallioiseen erämaatunnelmaan. Matkan varrella on 1800-luvun lopussa rakennettu Kuttakosken avokanava sekä kyläyhdistyksen ylläpitämä saarilaavu.
Lisätietoa Syvänniemen kyläyhdistyksen kotisivut