Minna Canth 175 vuotta

Vuonna 2019 Minna Canth täyttää 175 vuotta – juhlistetaan Minnaa yhdessä hänen kotikaupungissaan!

Minna Canth (1844-1897) oli yksi Suomen kirjallisuuden kultakauden merkittävimpiä kirjailijoita, ja paljon muutakin: hän oli ahkera yrittäjä, kaikenlaisen tasa-arvon puolestapuhuja, järjestöaktiivi ja mielipidevaikuttaja. Hän tarkasteli yhteiskuntaa kriittisellä silmällä ja halusi parantaa sitä. Minna Canth tiesi, että ilman hyvää koulutusta on vaikea edetä elämässä, minkä vuoksi hän oli mukana edistämässä niin suomenkielistä koulutusta kuin tyttöjen mahdollisuutta käydä kouluja.

Minna Canthin näytelmien ja kirjoitusten teemat ovat edelleen ajankohtaisia. Draaman keinoin Minna taisteli köyhyyttä ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Hän oli sananvapauden kuopiolainen pioneeri.

19.3.2019 Minna Canthin syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta.
 

Minna Canth 175 -tapahtumat Kuopiossa

Minna Canthin juhlavuosi näkyy Kuopiossa erilaisissa tapahtumissa. Kuopion alueella tapahtumat kootaan Kuopion Seinälle. Sieltä saat lisätietoa esimerkiksi Minna Canthista ja Maria Jotunista kertovasta näytelmästä Minna ja Maria sekä korttelimuseon Suomen supernaisia – Minna! -kuvitusnäyttelystä.
 

#päivänMinna somessa

Minna Canthin tärkeitä teemoja nostetaan ja tuodaan nykypäivään myös sosiaalisen median kautta. Jokaisen viikon alussa julkaistaan Facebookissa #päivänMinna ja Twitterissä #päivänMinna, joka sisältää kuvia, Minnan sitaatteja, Minnalle tärkeitä paikkoja Kuopiossa tai juhlavuoden tapahtumia ja kohokohtia.
 

Minna Canth -tuotteet korttelimuseolta

Kuopion korttelimuseon museokaupasta löytyy valikoima erilaisia Minna Canth -tuotteita vaikkapa tuliaisiksi, lahjoiksi tai omaksi iloksi.

Tarjolla on tuotteita Minnan kuuluisilla lausahduksilla, esimerkiksi

  • T-paitoja "Minä vähät välitän siitä, mitä ihmiset sanovat!" tai "Eläköön intelligentit miehet!" ym.
  • Muki "Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!"
  • Toilettilaukku "Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä!"
  • Pussukka, tarjotin, heijastin, magneetti, pipo, erilaisia postikortteja...

Museokauppaan pääsee ilman pääsymaksua korttelimuseon aukioloaikoina.

Linkkejä Linkkejä

Uutisia Uutisia