Riistaveden kylät


Jännevirran kylä sijaitsee noin 20 kilometrin etäisyydellä keskustasta Joensuun tietä itään päin. Jännevirta on Kuopion ja Siilinjärven raja-aluetta ja lentokenttä sijaitsee alueen läheisyydessä. Yhteydet keskustaan ovat hyvät Joensuun tien bussivuorojen ansiosta.

Asukkaita Jännevirralla on noin 200. Suurin osa väestöstä on työikäisiä ja keski-ikä on 35 vuotta. Alueella asutaan väljästi omakotitaloissa. Pääosa palveluista haetaan lähinnä Kuopion keskustasta. Jännevirralla on koulun ala-aste ja kauppa. Liikuntamahdollisuudet ovat hyvät. Alueella on hyvä latu- ja lenkkeilyverkosto.

Ranta-Toivalan kylä sijaitsee Kallaveden rannalla noin 15 - 20 kilometrin etäisyydellä Kuopion keskustasta. Alue on rauhallista maaseutuasutusta ranta- ja mäkimaisemineen. Lähes Puijon korkuiselta Uuhimäeltä on upeat näkymät moneen ilmansuuntaan. Asukkaita Ranta-Toivalassa ja Uuhimäellä on noin 270. Suurin osa väestöstä on työikäisiä. Koko asuntokanta on omakotitaloja ja alueella on myös paljon kesäasutusta.

Kylällä on edullinen ja hyvin toimiva vesiosuuskunta, laajakaistayhteydet sekä nopeat moottoritieyhteydet Kuopioon ja Siilinjärvelle. Kylä sijaitsee Rissalan lentokentän läheisyydessä.Kylän asukkaat käyttävät Kuopion keskustan ja Siilinjärven Vuorelan palveluja. Ranta-Toivalan lapset käyvät ala-astetta Päivärannassa.

Alueen ulkoilu-, veneily-, kalastus ja retkeilymahdollisuudet ovat erittäin hyvät. Latuverkoston lisäksi Halmejoen rauhoitetussa luonnonsuojelualueen lehdossa kiertää 1,7 kilometrin mittainen luontopolku, johon liittyy 5 kilometrin pituinen Pökösenmäen kulttuuri- ja luontopolku. Karhonsaari on myös merkittävä luonnosuojelualue, jossa on lähes 100 eri puulajin ja pensaan kasvusto.  Kylällä on myös ratsastustalli, jossa on mm. maneesi ja maastoesterata.

Ranta-Toivala - Uuhimäki kylästä on julkaistu joulukuussa 2010 kyläkirja nimellä "Mäeltä ja rannalta", joka on myyty loppuun, mutta kirja löytyy kirjastosta. Kyläyhdistys on rekisteröity vuonna 2015 ja sen virallinen nimi on Ranta-Toivala-Uuhimäki kyläyhdistys ry.

Paikallisia toimijoita:

Jännevirran kylätoimikunta
Ranta-Toivala - Uuhimäki kyläyhdistys
Itä-Kallavesi: Kuopion Ryönän, Kotalahden, Pelonniemen ja Talvisalon kylät
Pelonniementien kyläyhdistys ry pelonniemi(at)gmail.com
Savulahden kylätoimikunta