Päivitetty 3.4.2020

Tietoa koronaviruksesta


Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Jos kuitenkin epäilet saaneesi tartunnan, ota terveyspalveluihin aina ensin yhteyttä puhelimitse.

Hallitus on todennut yhdessä tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Hallituksen 16.3.2020 tekemät linjaukset aiheuttavat muutoksia Kuopion kaupungin palveluissa. Kaupungin johtokeskus ja koronavirustilannetta koordinoiva ryhmä huolehtivat tarvittavien toimenpiteiden kaupunkitasoisesta ohjaamisesta.

Tälle verkkosivulle kootaan tietoa ja ohjeita koronavirukseen liittyen. Sivua päivitetään säännöllisesti, joten tarkistathan aina ajankohtaisimmat ohjeet.

Tietoa koronaviruksesta eri kielillä


Kuopion kaupunki: Information about Coronavirus

Yleistä koronatietoa: Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta eri kielillä (THL)

Saavutettavaa ja monikielistä koronavirustietoa: Saavutettavaa koronavirusviestintää (STM)

Miten toimit, jos epäilet saaneesi tartunnan?

 

Hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden ei tarvitse soittaa terveydenhuollon yksiköihin tai Päivystysapuun, vaan he voivat olla kotona ja noudattaa yleisiä hengitystieinfektion hoito-ohjeita. Hengitystieinfektioiden itsehoito-ohjeita löytyy Terveyskylän verkkosivuilta.

Jos haluat selvittää, tarvitsetko ammattilaisen apua hengitystieinfektio-oireidesi takia, voit tehdä oirearvion Omaolo-palvelussa.

Koronavirustestauksessa keskitytään jatkossa ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä. Tarkemmat näytteenottokriteerit löytyy THL:n verkkosivuilta.

Jos vointisi on sellainen, ettet pärjää kotihoito-ohjeilla, ota terveyspalveluihin yhteyttä aina ensin puhelimitse.

Virka-aikana ota yhteyttä omalle terveysasemallesi soittamalla ajanvaraukseen: Kiireellinen hoito ja päivystys > Ajanvaraushaku.

Virka-ajan ulkopuolella soita päivystyksen neuvontanumeroon 116 117:

  • ma-to klo 16–22
  • pe 15–22
  • viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 8–22.

Ota terveyspalveluihin aina ensin yhteyttä puhelimitse. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista, ettet tartuta tai altista muita mahdolliselle tartunnalle.

Neuvontapuhelimet


Kuopion kaupungin korona-palvelupuhelimeen 044 704 6700 voi soittaa arkisin klo 8-14, mikäli epäilee koronavirustartuntaa, tai tarvitsee terveydenhuollosta tietoa koronavirukseen liittyvissä asioissa. Palvelupuhelimesta ei tehdä lähetteitä koronanäytteisiin.

Yli 70-vuotiaiden palveluohjauksen neuvontapuhelin 017 183 245 arkisin klo 9-15. Numerosta saa tietoa muun muassa asiointitilanteisiin.

Omaan ja perheen jaksamiseen ja psykososiaaliseen tukeen liittyvissä asioissa voi soittaa sosiaalipäivystyksen asiakasnumeroon 044 718 3930.

Kuopion Turvakoti palvelee lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokevia asiakkaita ympäri vuorokauden 017 183 393.

Koronaviruksen valtakunnallinen puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

SPR:n auttavassa puhelimessa voi keskustella koronavirusepidemian aiheuttamista huolista ja murheista. Soittajille vastaavat koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset maanantaista perjantaihin kello 9-21 numerossa 0800 100 200.

Pohjoissavolaiset.fi -järjestötietopalvelun korona-apu-osioon kootaan päivittyvää tietoa yhdistysten ja eri yhteisöjen tarjoamasta tukitoiminnasta koronavirusepidemiasta johtuvan poikkeustilan aikana: www.pohjoissavolaiset.fi/korona-apu
 

Koronavirus ja Kuopion kaupungin palvelut

 

Uusimmat tiedotteet


Asiakaspalvelut, Korona-neuvontapuhelimet, apua ja tukea jaksamiseen


Elinkeinoelämä ja yritykset


Terveyspalvelut


Koulu ja varhaiskasvatus

Hyvinvointi- ja kulttuuripalvelut

Kaupungin yleinen toiminta (vierailut ja vastaanotot)

 

Miten suojautua koronatartunnalta?Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Hyvä käsihygienia on ratkaisevassa roolissa tartuntojen ehkäisemisessä. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Muista myös suojata suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita tämän jälkeen käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Yski ja aivasta oikein (jpg-tiedosto)
Käsienpesu (jpg-tiedosto)

Terve Kuopio -kioskin käsihygieniaohje:

 

Viranomaisten ohjeita ja yleistä tietoa koronaviruksesta

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta ja päivittää tiedot koronaviruksen esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi: Ajankohtaista koronaviruksesta Covid- 19.

Ulkoministeriön sivuilta löytyy tietoa muun muassa matkustamisesta ja Matkustustiedotteet.

Valtioneuvosto ja hallituksen linjaukset: valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta.

Kuntaliiton sivuilta löytyy viranomaisten toimivaltuudet tartuntataudin torjunnassa sekä poikkeusolojen valmiuslaki.

Miten pärjäät kotona, jos et pääsisi kauppaan?


Kotivaralla tarkoitetaan ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita, joita olisi hyvä löytyä kotoa, jos kauppaan ei pääsisi. Lue lisää: Tietoa kotivarasta.

Vältä julkisia paikkoja. Pysyttele kotioloissa ja pidä fyysinen etäisyys toisiin. Näin hidastat koronaviruksen leviämistä ja suojelet riskiryhmiä.

 

KYSin tiedotteet KYSin tiedotteet

Ajantasainen tieto Pohjois-Savon koronavirustilanteesta KYSin verkkosivuilta