Vähennä jätettä


Jätelain ensisijainen tavoite on ehkäistä jätteen syntyä. Jätteiden määrään voit vaikuttaa monilla arjen valinnoillasi. Välttämällä turhia hankintoja sekä hankkimalla pitkäikäisiä ja kierrätettäviä tuotteita vähennät myös luonnonvarojen käyttöä ja kasvihuonekaasupäästöjä.

Jätteen synnyn ehkäisy on myös resurssiviisautta ja osa kiertotaloutta. Kiertotaloudessa käytetään palveluja tuotteiden sijaan. Kaikkea ei omisteta itse, vaan hyödynnetään yhteiskäyttöisiä materiaaleja ja resursseja, kuten joukkoliikennettä, tavaralainaamoja ja palveluja. Kiertotalous on myös materiaalien tehokasta käyttöä, jolloin ylijäämämateriaalit käytetään raaka-aineena ja tuotteet suunnitellaan kestämään.

Hyviä keinoja vähentää jätettä ja edistää kiertotaloutta:

  • Valitse palveluita tuotteiden sijaan.
  • Mieti, voisiko tavaran lainata ostamisen sijaan.
  • Hanki kestäviä ja korjattavia tuotteita - vältä kertakäyttötuotteita.
  • Suosi täyttöpakkauksia, palautuspakkauksia sekä suuria pakkauksia.
  • Suosi kierrätettäviä materiaaleja ja myrkyttömiä tuotteita.

Monia harvoin tarvitsemiasi koneita, laitteita ja muita tarvikkeita voit lainata, vuokrata tai hankkia käytettynä. Kun lainaat, vuokraat tai ostat käytettyä, säästät samalla raaka-aineita sekä valmistuksessa ja kuljetuksissa käytettävää energiaa sekä rahaa.

Tavaroiden ja laitteiden yhteiskäyttö on myös hyvä keino vähentää jätteen määrää. Esimerkiksi naapureiden kanssa tai taloyhtiöön voi ostaa yhteisen ruohonleikkurin tai porakoneen.

Kotiin hankitun tuotteen elinikää ja siten päätymistä jätteeksi voi pidentää korjaamalla tai korjauttamalla tuotteen. Kun olet hankkimassa esimerkiksi uutta kodinkonetta, tarkista tuotteen takuuaika ja varaosien saatavuus sekä käyttöohjeen saatavuus omalla äidinkielelläsi. Tarkista myös, missä koneen voi huoltaa tarvittaessa.