Voimassa olevat linjaukset

Päivitys 13.4.2021

Pohjois-Savon alueellisen koordinaatioryhmän mukaan (12.4.2021) Kuopio on epidemian perustasolla. Koronanyrkki suosittelee kuitenkin edelleen kiihtymisvaiheen mukaista kasvomaskin käyttöä. Käyttösuositus koskee yli 12-vuotiaita. Maskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Koordinaatioryhmä suosittaa edelleen jatkamaan etätyösuositusta sekä ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien erityistä suojaamista. Iäkkäiden ja riskiryhmiin kuuluvien rokotusten ollessa kesken, on edelleen äärimmäisen tärkeää hakeutua koronatestiin pienissäkin oireissa, vain tällä tavalla päästään katkaisemaan tartuntaketjut ja saadaan suojattua niitä, joille koronainfektio voi aiheuttaa vakavan taudin.

Tietoa koronaviruksesta - Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (psshp.fi).

THL:n ohjeen mukaiset kiihtymisvaiheen maskisuositukset: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille.

Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista. Yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen on edelleen kielletty Itä-Suomen alueella 22.4.2021 saakkaNäillä tilaisuuksilla tarkoitetaan esimerkiksi konsertteja, teatterinäytöksiä, festivaaleja, markkinoita, urheilutapahtumia ja muita urheiluotteluita sekä -turnauksia.

Pohjois-Savon alueen ravintolat ovat kiinni 29.3.- 18.4.2021. Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 28.3.2021

 

Vaikutukset kaupungin palveluihin

Valtakunnallisilla ja alueellisilla linjauksilla on erityyppisiä vaikutuksia Kuopion kaupungin palveluihin.

Koulut ja lukiot

Kuopiossa perusopetuksessa vuosiluokilla 6-10 sekä lukioissa on voimassa maskisuositus. Perusopetuksen oppilaille maskit jaetaan kouluilta. Vähävaraiset lukiolaiset voivat edelleen hakea maskeja kaupungin jakelupisteistä.

Kouluissa ja lukioissa noudatetaan THL:n kiihtymisvaiheen maskisuosituksia.

Kuopion lukiot etäopetuksessa viikon 12 loppuun asti. Etäopetukseen siirtymisellä halutaan suojata tulevia ylioppilastutkintokokelaita ja tutkintoa toteuttavaa henkilöstöä koronatartunnoilta. Ylioppilaskirjoituksiin osallistuville kokelaille suositellaan omaehtoista karanteenia koko ylioppilaskirjoitusten ajalle 1.–31.3.2021.
 

Nuorisotilat

Nuorisotiloilla noudatetaan AVI:n ja THL:n ohjeita koronatilanteeseen liittyen. Kokoontuminen ja harrastaminen tiloissa on turvallista.

Nuorisotiloissa on voimassa maskisuositus.
 

Vanhusten ja vammaisten palvelut sekä harrastustoiminta

Ikääntyneiden, vammaisten ja muiden riskiryhmiin kuuluvien tulisi välttää altistumista koronavirukselle, koska heillä on suurempi riski saada vakava tauti.

Erityisesti kaupunki suosittaa, että kaikkien riskiryhmien harrastustoiminnassa kiinnitetään huomiota turvallisiin järjestelyihin siten, että osallistujat voivat välttää lähikontaktin. Lisäksi riskiryhmien osalta pyydetään harrastustoiminnan järjestäjiä arvioimaan, onko harrasteissa erityisen korkea tartuntariski, jolloin toiminnan järjestämisessä suositellaan taukoa tai huolehtimaan tilaratkaisusta, ryhmän koosta ja etäisyyksistä.

Kuopion kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden asumisyksiköissä käyttöön otetussa vierailuihin liittyvässä terveysturvallisuuden liikennevalomallissa on hyviä vinkkejä turvallisiin käytänteisiin, joilla yhdessä voimme ennaltaehkäistä koronaviruksen leviämistä ja suojata toisiamme sairastumiselta.
 

Liikuntapaikat ja ohjattu liikunta

Alueellinen koordinaatioryhmä pyytää kaikkia toimijoita kiinnittämään huomiota turvallisuusohjeiden noudattamiseen kaikissa liikuntatiloissa, jotta kohteiden sulkeminen voidaan välttää. Turvallisuusohjeisiin kuuluvat osanottajamäärän rajoittaminen siten, että turvavälejä voidaan noudattaa, kasvomaskin käyttö esim. eteisissä ja pukuhuoneissa sekä mahdollisuus hyvän käsihygienian noudattamiseen.

Liikuntapaikkojen varatuilla vuoroilla seurojen ja/tai lajiliittojen on itse huolehdittava turvallisesta harjoittelusta. Seurojen tulee varmistaa, että kaikkien liikuntapaikkoja käyttävien ryhmien vastuulliset valmentajat ovat tietoisia valtakunnallisista ja seurojen omista ohjeista.

Lue maskinkäyttösuositukset Kuopion kaupungin liikuntapaikoille
 

Kirjastot

Kirjasto on avoinna turvallisuus huomioon ottaen myös koronaepidemian aikana. Kun säilytät yli kahden metrin turvavälit, käytät kasvomaskia, huolehdit hyvästä käsihygieniasta ja noudatat kirjaston turvaohjeita, voit asioida kirjastossa mahdollisimman riskittömästi. Kirjastoon saa tulla vain terveenä.

Katso lisää turvallisuudesta kirjastoissa.
 

Museot

Toiminnassa noudatetaan voimassa olevia kokoontumis-, turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Museot ovat toistaiseksi avoinna museokeskuksen varautumissuunnitelman mukaisesti seuraavin rajoituksin:

  • tapahtumia tai tilaisuuksia ei järjestetä
  • huolehditaan asiakkaiden turvavälien noudattamisesta, tarvittaessa rajoitetaan asiakasmääriä
  • yli 10 henkilön asiakasryhmiä (omatoimiryhmiä) ei oteta vastaan
  • asiantuntija- ja kokoelmapalveluasiakkaita ei pääsääntöisesti oteta vastaan, asiointi hoidetaan sähköpostitse tai etäyhteyksin
  • vain välttämättömiä, lähinnä alueelliseen viranomaistyöhän liittyviä asiakaskäyntejä tehdääni

Kansalaisopisto

Kuopion kansalaisopiston toiminnassa noudatetaan viranomaisten ohjeita (hygienia-, kasvomaski- ja turvavälisuositus). Kasvomaskin ja muiden viranomaissuositusten asianmukainen noudattaminen vähentää tartuntoja ja niiden leviämistä.
 

Musiikkikeskus ja kaupunginorkesteri

Kuopion kaupunginorkesterin yleisötilaisuudet Kuopion Musiikkikeskuksessa perutaan 22.4.2021 saakka. Katso lisätietoja mm. ostettujen lippujen vaihtamisesta lahjakorttiin tai lippurahojen palautuksesta Musiikkikeskuksen tiedotteesta (1.12.2020).
 

Kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri peruu esitykset 22.4.2021 saakka. Katso lisätietoja lippujen hyvityksistä ja vaihdoista teatterin tiedotteesta (1.12.2020).
 

Elokuvateatterit

Elokuvatoiminta Kino Kuvakukossa ja Kino Mantussa jatkuu voimassa olevien yleisötilaisuusrajoitusten sekä turvallisuus- ja hygieniaohjeiden mukaisesti.  
 

Asukastuvat
Asukastuvat ovat avoinna ja toiminnassa noudatetaan voimassa olevia kokoontumis-, turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Katso lisää: www.kuopio.fi/asukastuvat

Joukkoliikenne

Bussien puhtaanapitoon kiinnitetään erityistä huomiota. Lisäksi busseissa on tarjolla käsidesiä. Vilkku-joukkoliikenteessä käytä kasvomaskia matkustaessa ja suosi hiljaisia vuoroja.

Ely-keskuksen järjestämässä joukkoliikenteessä on 29.3.2021 alkaen voimassa maskipakko. Ely-keskuksen liikenne on pääasiassa kuntakeskusten välistä seutuliikennettä.

Katso lisää: Vilkku | Kuopion seudun joukkoliikenne