Haittaeläimet ja tuholaiset

Vahinkoeläimet


Terveydensuojelulaissa tarkoitettuja vahinkoeläimiä ovat muun muassa rotat, hiiret ja vahinkolinnut, kuten varislinnut ja kesykyyhkyt.

Kiinteistön tai alueen omistaja tai haltija vastaa siitä, että olosuhteet pysyvät rotille, hiirille, vahinkolinnuille ja muille vahinkoeläimille epäsuotuisina sekä vastaa tarvittaessa vahinkoeläinten hävittämisestä alueellaan.

Vahinkoeläimille ei pidä olla tarjolla ruokaa eikä pesimispaikkoja. Tämä tarkoittaa sitä, että kiinteistön jätehuollon tulee olla kunnossa, paikat siistinä ja esimerkiksi lintujen talviruokinta tulee järjestää asianmukaisesti.

Rakennusten suojaamiseen jyrsijöitä ja lintuja vastaan tulee myös kiinnittää huomiota. Asunto-osakeyhtiöt voivat antaa muun muassa lintujen ruokintaa koskevia määräyksiä järjestyssäännöissään. Asunto-osakeyhtiössä mahdollisista vahinkoeläinhavainnoista taikka asukkaiden epäasiallisesta toiminnasta tulee ilmoittaa isännöitsijälle.

Tuhohyönteiset


Sisätilojen pienet kutsumattomat vieraat, tuhohyönteiset, ovat ihmiselle usein harmillisia ja joskus myös haitallisia. Tuhohyönteisistä pääsee usein eroon omatoimisesti, mutta joskus torjuntatoimissa on syytä turvautua ammattilaisten apuun. Asunto-osakeyhtiössä tuhohyönteishavainnoista tulee ilmoittaa isännöitsijälle.

Osa kotien hyönteisistä on kuitenkin täysin harmittomia, satunnaisesti luonnosta sisälle kulkeutuneita yksilöitä. Jotkin hyönteiset (kuten sokeritoukka ja sokerimuurahainen) eivät aiheuta muuta, kuin esteettistä haittaa, jos niitä ei ole suuria määriä.

Vahinko- ja tuhoeläinten torjunta-aineita ja -välineitä myydään esimerkiksi rautakaupoissa, tavarataloissa, apteekeissa ja puutarhamyymälöissä. Voimakkaimpien ja vaarallisimpien tuholaismyrkkyjen (kuten rotanmyrkyt) saantia on nykyisin rajoitettu.

Tuholaistorjuntaa suorittavien yritysten yhteystietoja löytyy internetistä hakusanalla ”tuholaistorjuntaa”.

Tuhohyönteisnäytteitä voi tuoda tunnistettavaksi ympäristöterveydenhuoltoon.

Yhteystiedot Yhteystiedot

Ympäristöterveystarkastaja Mikko Raatikainen
044 718 2276
mikko.raatikainen(at)kuopio.fi