Hissiavustukset


Asuntotoimi edistää uusien hissien rakentamista ja käynnistämistä Kuopioon. Vanhoihin kerrostaloihin on valmistunut yhteensä 95 uutta hissiä vuosien 1997-2019 aikana. Hissi parantaa esteettömyyttä, viihtyvyyttä ja nostaa talon sekä osakkeiden arvoa. Kuopiossa on yhä yli 153 kolmekerroksista tai sitä korkeampaa vanhaa kerrostaloa ilman hissiä.

Kerrostalohissien rakentamiseen voidaan hakea avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta ARAlta. Hissiavustuksen kohteena on uuden hissin asentaminen vanhaan kerrostaloon, jonka porrashuoneessa ei ole ennestään hissiä. Vuoden 2017 alusta alkaen avustuksen määrä on 45 % hissin tai hissien rakentamiseen liittyvistä kokonaiskustannuksista. ARAn päätös avustuksen myöntämisestä on haettava ja saatava ennen töiden aloittamista.

Hissiavustuksen lisäksi ARA myöntää avustusta myös muihin liikuntaesteiden poistamiseen, kuten esimerkiksi ulko-ovien automatisointiin ja leventämiseen sekä tarvittavien luiskien ja kaiteiden rakentamiseen. Näiden osalta avustuksen määrä on myös 45 % kokonaiskustannuksista.

ARAn avustuksen lisäksi Kuopion kaupunki avustaa jälkiasennettavien hissien rakentamista. Vuoden 2019 alusta kaupungin hissiavustus on 15 % hyväksytyistä kokonaiskustannuksista vuokratalo- ja asunto-osakeyhtiöille. Kaupungin avustus myönnetään hankkeelle, mikäli ARA on tehnyt päätöksen hissin/hissien rakentamista. Lisäksi kaupunki voi avustaa hissien suunnittelua pienehköllä summalla (1680-3360 € porraskäytävien määrän mukaan). Suunnitteluavustuksen myöntäminen ei edellytä hissin rakentamista, vaan sen avulla on mahdollista tutkia hissin rakentamisen mahdollisuus ja kustannukset hankkeelle.

ARAn ja kaupungin avustuksissa on jatkuva haku ja lisätietoa avustusten ehdoista saa

  • ARAsta
  • Kuopion kaupungin Asuntotoimesta

Yhteystiedot Yhteystiedot

Rakennusmestari
Pasi Manninen
044 718 5054
pasi.manninen(at)kuopio.fi