Hissiavustukset

Asuntotoimi edistää uusien hissien rakentamista ja käynnistämistä Kuopioon. Vanhoihin kerrostaloihin on valmistunut yhteensä 98 uutta hissiä vuosien 1997–2021 aikana. Hissi parantaa esteettömyyttä, viihtyvyyttä ja nostaa talon sekä osakkeiden arvoa. Kuopiossa on yhä yli 150 kolmekerroksista tai sitä korkeampaa vanhaa kerrostaloa ilman hissiä.

Kerrostalohissien rakentamiseen voidaan hakea avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta ARAlta. Hissiavustuksen kohteena on uuden hissin asentaminen vanhaan kerrostaloon, jonka porrashuoneessa ei ole ennestään hissiä. Vuoden 2017 alusta alkaen avustuksen määrä on 45 % hissin tai hissien rakentamiseen liittyvistä kokonaiskustannuksista. ARAn päätös avustuksen myöntämisestä on haettava ja saatava ennen töiden aloittamista.

Hissiavustuksen lisäksi ARA myöntää avustusta myös muiden liikuntaesteiden poistamiseen, kuten esimerkiksi ulko-ovien automatisointiin ja leventämiseen sekä tarvittavien luiskien ja kaiteiden rakentamiseen. Näiden osalta avustuksen määrä on myös 45 % kokonaiskustannuksista.

ARAn avustuksen lisäksi Kuopion kaupunki avustaa jälkiasennettavien hissien rakentamista. 7.4.2022 alkaen kaupungin hissiavustus on 25 % hyväksytyistä kokonaiskustannuksista vuokratalo- ja asunto-osakeyhtiöille. Kaupungin avustus myönnetään hankkeelle, mikäli ARA on tehnyt päätöksen hissin/hissien rakentamisesta. Lisäksi kaupunki voi avustaa hissien suunnittelua pienehköllä summalla (2000–4000 euroa porraskäytävien määrän mukaan ja maksimissaan kahden porraskäytävän suunnitteluun). Suunnitteluavustuksen myöntäminen ei edellytä hissin rakentamista, vaan sen avulla on mahdollista tutkia hissin rakentamisen mahdollisuus ja kustannukset hankkeelle.

ARAn ja kaupungin avustuksissa on jatkuva haku ja lisätietoa avustusten ehdoista saa

  • ARAsta
  • Kuopion kaupungin asuntotoimesta

Yhteystiedot Yhteystiedot

Rakennusmestari
Pasi Manninen
044 718 5054
pasi.manninen(at)kuopio.fi

Asuntotoimenjohtaja
Katri Hiltunen
044 718 5050
katri.hiltunen(at)kuopio.fi