Ilmasto-olkkari


Arjen ilmastotekojen vauhdittamiseksi Kuopiossa järjestetään sarja kaikille avoimia Ilmasto-olkkari tapahtumia. Ilmastonmuutoksen hillinnässä ongelmana ei tällä hetkellä ole ratkaisujen puute. Ratkaisuja on kyllä olemassa, mutta ne on otettava käyttöön ja nopeasti. Vaikka Kuopiossa on jo saatu vähennettyä täällä syntyviä ilmastopäästöjä, muutos kohti hiilineutraaliutta on vasta alussa. Ilmastopäästöjen voimakkaan vähentämisen tavoite ei saa karata, vaan meidän on ryhdyttävä toimeen elämäntapamme hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tottumuksien ja arjen muuttaminen onnistuu parhaiten yhdessä.

Ilmasto-olkkari kutsuu kuopiolaiset jakamaan arjen ilmastoratkaisuja, kyselemään ja oppimaan toisiltaan. Teemailtojen aiheena ovat ilmastoratkaisut eri elämänalueilla. Tiedon ja kokemusten lisäksi aiheita lähestytään taiteen keinoin. Ilmasto-olkkari teemoja ovat:

  • Arkiliikkuminen
  • Asuminen ja elämisen tilat
  • Ruoka
  • Kuluttaminen
  • Vapaa-aika
     

Ilmasto-olkkari järjestää eri toimijoiden kanssa myös yhteisöllisiä ulkotapahtumia, joissa kokeillaan uusia lähiluonnossa olemisen tapoja kuluttavan kuluttajaelämän sijaan.

Hiilijalanjäljen lähtötaso selviää laskurilla


Suomalaisen elämäntavan hiilijalanjälki on iso. Ilmasto-olkkari kannustaa ottamaan selvää oman hiilijalanjäljen koosta esimerkiksi Sitran Elämäntapatestillä tai SYKEn Ilmastodieetti-laskurilla. Suurimmalla osalla meistä on vielä paljon keinoja pienentää kulutuksen ilmastovaikutuksia kaikilla elämänalueilla. Ilmasto-olkkareissa saa tietoa ja eväitä päästöjä vähentävien keinojen käyttöönottamiseksi omassa arjessa.

Ilmasto-olkkari hankkeessa hyödynnetään Kuopiossa syksyllä 2019 toteutetun Viksu kuopiolainen -kokeilun kokemuksia ja D-mat oy:n Kestävien elämäntapojen kiihdyttämön aineistoja. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustuksella.

Ilmasto-olkkari tapahtumat
 

Ensimmäisessä Ilmasto-olkkarissa, Arkiliikkumisen ratkaisujen ilta (17.9.2020), saatiin tietoa paremmista liikkumisratkaisuista. Tutustu lisää arkiliikkumisen ratkaisuihin ja illan sisältöön.  Tulevista ilmasto-olkkari tapahtumista lisäämme tietoa tälle sivulle.


 

Yhteystiedot Yhteystiedot

Hankekoordinaattori
Meri Elonheimo
044 718 5915
meri.elonheimo(at)kuopio.fi

Tapahtumat Tapahtumat

  • Arkiliikkumisen ratkaisujen ilta 17.9.2020

Linkkejä Linkkejä

Seuraa Ilmasto-olkkaria somessa Seuraa Ilmasto-olkkaria somessa