Kasvomaskien jakaminen vähävaraisille


Päivitetty 18.1.2021

Valtioneuvoston ja THL:n suosituksen mukaisesti jokainen hankkii maskinsa ensisijaisesti itse. Kuopion kaupunki huolehtii kasvomaskien hankkimisesta ja jakamisesta kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville, joilla itsellään ei ole varaa hankkia kasvomaskia. Kasvomaskeja haettaessa ei kuitenkaan kysytä kenenkään tulotietoja tai varallisuutta, vaan luotetaan hakijan omaan harkintaan.

Kuopiossa kasvomaskeja jaetaan niissä paikoissa, joissa kohderyhmänä olevat kuntalaiset tavoitetaan normaalin asioinnin yhteydessä.

Kasvomaskeja on saatavissa seuraavista paikoista:

  • asukastuvat (ks. osoitteet https://www.kuopio.fi/asukastuvat)
  • seurakunnan diakoniatyön kautta
  • sosiaalitoimen asiakkaille asiakaskäyntien yhteydessä
  • Nilsiän, Maaningan, Karttulan, Juankosken ja Riistaveden kirjastot (lisätty 22.10.)

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja annetaan 10 kpl/asiakas. Asukastuvilta asiakas saa oman valintansa mukaan joko 10 kpl kertakäyttöisiä kasvomaskeja tai 2 kpl kestomaskia. Keskusseurakuntatalolta (os. Suokatu 22) saa myös kestomaskeja 2 kpl/asiakas.

Alueellinen koronavirusepidemiatilanne ja suositukset


Pohjois-Savon alueellinen koronatyöryhmä totesi 18.1.2021, että Kuopiossa on siirrytty epidemian kiihtymisvaiheeseen ja käyttöön otetaan kiihtymisvaiheen suosituksen kasvomaskin käytössä.

Kiihtymisvaiheessa maskien käyttöä suositellaan mm. joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, peruskouluissa 6. luokasta lähtien ja toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.

Lue lisää THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

THL päivitti maskisuositusta 8.1.2021: THL: Maskin käyttöä suositellaan jatkossa yli 12-vuotiaille

Pohjois-Savon alueellisen koronatyöryhmän suositukset: Tietoa koronaviruksesta - Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (psshp.fi)

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. 

Ensisijaisesti on edelleen tärkeää huolehtia turvaväleistä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin. Terveyspalveluihin tulee ottaa aina ensin yhteyttä puhelimitse, jolloin hoitaja antaa ohjeet testiin ja hoitoon hakeutumiseen.