Kuntakeskukset


Elinvoimainen Kuopio on myös maaseutukaupunki. Vanhat kuntakeskukset ympäröivine kylineen tarjoavat viihtyisiä asuinpaikkoja, työtä, matkailuelämyksiä ja monimuotoiset puitteet aktiiviseen vapaa-aikaan.

Kuopion maaseutualueella on kuusi kuntakeskusta -Riistavesi (Melalahti), Vehmersalmi, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski. Asuinpaikan maaseudulta on valinnut noin viidennes kuopiolaisista ja kolmannes uusista omakotitaloista rakennetaan edelleen maalle. Kuopio on Suomen suurin mökkikunta, yhteensä noin 10700 vapaa-ajan asuntoa.

Kuopio on maaseutunsa ansiosta Suomen suurin maidontuottajakunta ja toiseksi suurin naudanlihan tuottaja. Myös mansikkaa, vadelmaa ja jopa mahlaa jalostetaan herkuiksi suomalaisiin ruokapöytiin.

Puijo, Tahko, Korkeakoski ja Kallavesi ovat tuttuja kaikille matkailijoille, mutta Kuopion ympäristöstä löytyy monta upeaa paikkaa matkailijan iloksi. Juankoski tuo erityisenä lisänä ruukkiteollisuuden historian. Kannattaa siis lähteä seikkailemaan  toria kauemmaksikin - kesäteattereihin, melomaan, patikoimaan, ratsastamaan, risteilemään tai ihan vaan nauttimaan rennosta olosta ja savolaisten lupsakasta seurasta.

Yhteystietoja alueiden toimijoihin löydät Kuntakeskukset-alasivujen linkeistä sekä kylät - kyläyhdistykset - sivulta.
 

Pitäjäraadit Pitäjäraadit

Kuopiossa aloittaa toimintansa vuonna 2017 kuusi Pitäjäraatia, jotka perustetaan kaupungin kuntaliitosalueille Riistavesi, Vehmersalmi, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski.