Valotapahtuman valoteokset
Lue alta valoteosten esittelyt ja tule katsomaan teoksia paikan päälle! Tapahtumassa on käytössä Storymaps-karttapalvelu, jonka avulla näet kartalta kaikkien valoteosten sijainnit. Klikkaa tästä kartalle: Välke-valotapahtuma 16.-17.11.2024
Snellmaninpuisto – Kauppakatu 25, 70100 Kuopio
Flowers of Life
Flowers Of Life muuntaa Kuopion Snellmaninpuiston hohtavaksi maailmaksi. Hohtavia lentäviä olentoja, isoja kolmiulotteisia mandaloita, jättiläiskasveja. Hohtopuistossa saattaa hohtaa myös yleisö, jos päällä on neonvärejä!
Flowers of Life -taide on tapa tuoda maaginen ja abstrakti maailma ihmisten nähtäväksi ja nautittavaksi. Lähes kaikkien teosten taustalla on geometria, joka saa inspiraationsa muodosta nimeltä “Elämän kukka”.
Teoksissa käytetyt muodot ovat joko puhdasta geometriaa tai geometriaa yhdistettynä luonnon elementteihin, kuten tuleen, veteen ja kasvikuntaan. Näitä elementtejä käytetään luomaan kolmiulotteisia muotoja, jotka hohtavat pimeässä luoden inspiroivan “vau!” -tunteen.
Vuosina 2005–2024 Flowers of Life -tiimi on vieraillut 24 maassa ja toteuttanut yli 100 suurta projektia ympäri maailmaa. Flowers of Life -taide on elämys, josta nauttivat niin lapset kuin aikuisetkin.
Teoksen toteuttaja: Flowers of Life
Mosaiikki
Mosaiikki-mediateos syntyi kansainvälisesti tunnetun mediataiteilijan ja taidepedagogin Niko Tiaisen ohjaamissa työpajoissa, joissa lapset ja nuoret tutustuivat tekoälytyökaluihin, mediataiteeseen ja videomappingiin. Heidän luomistaan teoksista koostettiin yhteisöllinen projisoitu valotaideteos. Teos on osa Kulttuurin digitalisaation osaamiskeskuksen KUDOS-projektia, joka on Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkien yhteiskehittämisen toimintamalli. Projektin tavoitteena on kasvattaa kuntien kulttuuritoiminnan diginäkyvyyttä.
Työpajat on toteutettu yhteistyössä Kuopion kaupunginkirjaston kanssa.
Tule tutustumaan millaisen valotaideteoksen kuopiolaiset nuoret ja lapset ovat luoneet!
Teoksen toteuttaja: Niko Tiainen
Piispanpuisto – Sepänkatu 9, 70100 Kuopio
They were here
Kuvataiteilija Alexander Reichsteinin They were here -installaatio muodostuu valohahmoista. Alexander Reichstein on kuvataiteilija, joka tekee mittavia installaatioita jamuseonäyttelyitä. Reichsteinin kosketeltavia, liikuteltavia jafluorisoivia teoksia on ollut esillä eri puolilla Suomea ja Eurooppaa. Suomessa Reichstein palkittiin mm. Finlandia-junior palkinnolla vuonna 1997, Topelius-mitalilla vuonna 1999 ja Valtion lastenkulttuuripalkinnolla vuonna 2008.
“Uskon, että jokainen vanha talo, puisto tai kokonainen kortteli säilyttää kuvia ihmisistä, jotka ovat joskus eläneet ja toimineet siinä. Mikään ei katoa jäljettömiin: kauan sitten puhuttuja sanoja ikään kuin kaikuu edelleen, kuuluu askeleita ja hengitystä, kannusten kilinää ja silkkimekon kahinaa… Menneiden aikojen hahmoja kuljeskelee puutarhassa, tapaa toisiaan salongissa, kantaa lastia satamassa tai myy tavaroita torilla.
Haluan omalla työlläni herättää henkiin ennen vanhaan eläneitä ihmisiä. Uskon, että nimenomaan paikallishistorialla on
erittäin tärkeä osa nykyihmisen oman identiteetin luomisessa.”
Tule kokemaan They were here -teoksen mukaansa tempaava menneisyyteen vievä voima.
Teoksen toteuttaja: Alexander Reichstein
Valokukka
Valokukka on kuopiolaisen Fantasia Worksin yhdessä paikallisten lasten kanssa toteuttama valotaideteos. Lapset ovat luoneet kukkien värimaailman ja maalanneet kukkien terälehtiin erilaisia kuvioita. Valokukka on toteutettu yhteistyössä Pulkonkosken koulun (1.–3. lk) sekä Neulamäen koulun (2A ja 1–2B lk) kanssa. Yhteisöllisen taideteoksen toteutuksessa olivat mukana myös Lastenkulttuurikeskus Lastu ja Kuopion kaupungin kansalaistoiminnan palvelut.
Sijainti: Piispanpuisto, Sepänkatu 9, 70100 Kuopio
Teoksen toteuttaja: Fantasia Works
Tahko – Tahkolaaksontie 119, 73310 Kuopio
Veden Kosketus
Siellä, missä valo kohtaa veden, syntyy tanssi, joka kietoo pinnan ja syvyyksien heijastukset yhteen. Veden Kosketus vie sinut matkalle, jossa todellisuus ja mielikuvitus sulautuvat yhteen. Jokainen pisara kantaa salaisuuksia, jotka virtaavat pinnan alla – kätkettyinä odottamassa heräämistään. Tämä teos antaa sinun astua sisään veden ja valon ikiaikaiseen leikkiin, jossa jokainen heijastus on osa suurempaa, ikuista tanssia. Veden ja valon yhteys avaa portin maailmoihin, jotka ovat yhtä aikaa unenomaisia ja käsinkosketeltavia.
Parhaiten teoksen näkee Tahkon sillalta.
Teoksen toteuttajat: Ari Tiilikainen, LITE-designs
Ville Kotka, Studio Käpynä
Otto Savimaa, Dancing Fountains
Välke levittäytyy myös keskustan ulkopuolelle, tuoden mukanaan pop-up-kohteita eri puolille kaupunkia. Nämä kohteet ovat eri toimijoiden itsenäisesti toteuttamia valotaideteoksia ja -installaatioita, jotka tuovat valon loistoa yllättäviinkin paikkoihin.
Valoteokset ovat valaistuina 16.-17.11. kello 16-21. Huomioithan, että osa pop-up valoteoksista poikkeaa tästä aikataulusta ja on esillä eri aikoina. Näiden teosten kohdalle on ilmoitettu erikseen aikataulu.
Muuntamo No 149
Tülay Schakirin vuonna 2006 tekemä Muuntamo No 149 -teos sai nimensä muuntamosta, joka sijaitsi aikanaan samalla paikalla. Muuntamo No 149 on Kuopion Energian 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tilattu teos, jonka Kuopion Energia antoi lahjaksi kaupunkilaisille. Kaupungintalon vieressä sijaitseva teos kuvastaa valoa, jonka tuottaminen sähköllä oli energialaitoksen ensimmäisiä ja tärkeimpiä tehtäviä.
Sijainti: Tulliportinkatu 31, 70100 Kuopio
Musiikkikeskus
Kuopion Musiikkikeskus on mukana Välke-valotapahtumassa! Rakennuksen julkisivu valaistaan 16.-24.11. valotapahtuman sekä juhlavuoden kunniaksi.
Sijainti: Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23, 70100 Kuopio
Nuoruuden kuvia
Kauppakatu 46 seinälle heijastetaan näyttävä teos, joka tuo esiin nuoruuden tarinoita ja kuvia. Teos rakentuu nuorten itsensä lähettämistä kuvista. Samanaikaisesti Kulttuuriareenan kahvilassa vietetään nuorten aikuisten kahvilailtaa. Tule mukaan kokemaan nuoruuden fiilis!
Sijainti: Kulttuuriareena 44, Kauppakatu 44, 70110 Kuopio
Ajankohta: 16.11. kello 18-22
Samanlaiset, mutta erilaiset
Niiralan Kulman pistetalot kohoavat Myllymäen korkealla mäellä kurotellen kohti taivasta. Viisi samanlaista, mutta kuitenkin erilaista – kuten me ihmisetkin. Koe läpikäveltävä valoteos rakennusten seinissä, jokainen rakennus erilaisena.
Teos juhlistaa myös 75-vuotiasta Niiralan Kulmaa.
Sijainti: Raviradantie 8, 70100 Kuopio, korttelin sisäpiha
Teoksen toteuttaja: Niiralan Kulma
Joutsenpuisto ja yhteen kuulumisen kaipuu
Joutsenpuisto on kokonaisvaltainen ympäristöteos Kallaveden rannassa. Paikka unelmille, rakastumiselle ja uuden kohtaamiselle.
Joutsenpuistoon jää valot palamaan koko talveksi.
Sijainti: Bellanranta, Siikaranta 4, 70620
Saana Winter Village
Saanan etupihalle kohoaa vaikuttava, yhdeksän metriä korkea valoteos: talviteemainen valokartio. Tämä upea taideteos valaisee ympäristönsä päivittäin kello 6–23 läpi koko talven, luoden tunnelmallisen talvimaiseman.
Sijainti: Bellanranta, Siikaranta 12, 70620
Iloharjun seinä
Kuopion Energian Iloharjun lämpökeskuksella on vuonna 2021 toteutettu julkisivun erikoisvalaistus. Lämpökeskuksen moottoritien puoleiselle seinälle heijastetaan vaihtuvia kuvioita ja lisäksi öljysäiliö sekä piippu valaistaan vaihtuvilla väreillä. Juhla- ja erikoispäivinä on omat kuviot!
Sijainti: Iloharjunkatu 1, Savilahti
Teoksen toteuttaja: Ari Tiilikainen, LITE -designs
Savilahden Valon kaava
Savilahden Valon kaava on mukana juhlistamassa Kuopion kaupungin juhlavuoden avausta. Alueen erikoisvalaistuskohteissa on nähtävissä Kuopion vuosipäivän teemavalaistuksia, jotka syttyvät loistoonsa auringon laskettua. Tänä vuonna kannattaa käydä ihailemassa etenkin liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan kallioseinämän uutta Pulssi-valoteosta.
Sijainti: Savilahden alue, Luola, Loistekatu 12, 70210 Kuopio
Ajankohta: 17.11. kello 15.30-24.00
Lisätietoja: Valon kaavan kohteisiin voi tutustua myös virtuaalisesti teostietokylteistä löytyvien QR-koodien avulla ja Savilahden verkkosivuilla https://www.savilahti.com/valon-kaava/.
Puijon torni
Puijon torni valaistaan Kuopio250 -juhlavuoden kunniaksi! Tule ihastelemaan, kun kaupungin maamerkki, Puijon torni, valaistaan upeasti juhlavuoden väreillä.
Sijainti: Puijontie 135, 70300, Kuopio
Riisan loiste
Riisan loiste tuo museon kokoelmanäyttelyn jalokivien värimaailman Riisan pihalle.
Sijainti: Suomen ortodoksinen kirkkomuseo, Karjalankatu 1, 70110 Kuopio
Un(i)verse -pieniä ja suuria tarinoita kaikkeudesta
Huuhan tähtitornissa tapahtuu kummia: Tähtitorni muuttuu aikakoneeksi ja Tähdennäyttäjän opastuksella matkustetaan ajassa ja ikuisuudessa.
Teos ja tapahtuma sisältää faktaa ja fiktiota universumista ja ihmisyydestä.
Teos on elävä installaatio, jossa voit viipyä haluamasi ajan ihmetellen äärettömyyttä.
Sijainti: Huuhan tähtitorni, Huuhankatu, 70600 Kuopio
Ajankohta: 16.-17.11. kello 20.30-22
Teoksen toteuttaja: Anne Salmi
Muuta huomioitavaa: Tähtitornin tilat ovat viileät, joten pukeudu lämpimästi. Tila on pieni, ja osa teoksesta koetaan tähtitornin yläkerrassa. Tähtitornissa ei ole hissiä eikä WC:tä.
Juankosken ruukkialue, Nilsiän kirkko & Tahkon silta
Ajankohta: 16.11. kello 16-24, 17.11. kello 16-21
Koe tarina, jossa veden voima, urkujen kaiku ja höyryveturin kuvitteellinen matka kohtaavat valon.
Valoisan tarinamatkan tarjoavat yhteistyössä Juankosken Ruukki ry, Nilsiän kuntakeskuksen kehittämisyhdistys NIKE ry, Tahkon kyläyhdistys ry sekä LITE -designs.
Höyryveturin karkuretket – Juankosken ruukkialue
Olipa kerran pieni höyryveturi nimeltä Ruukin Pässi, joka asui rauhallisessa Juankosken kylässä. Pässi oli seikkailunhaluinen ja haaveili uusien paikkojen näkemisestä, mutta hän ei koskaan ollut päässyt kauas kotiradaltaan.
Eräänä iltana, kun taivas oli täynnä tähtiä ja tuuli kuiskaili tarinoita, Pässi kuuli huhun mystisestä veden hengestä, joka asui kaukaisessa Tahkon lahdessa. Veden Henki oli ikivanha olento, joka hallitsi vesien voimia ja säilytti syvyyksien salaisuuksia. Pässin sisällä heräsi halu löytää tämä olento.
Sijainti: Juankoskentie 7, 73500 Kuopio
Välkkeen urkusointi – Nilsiän kirkko
Niinpä Pässi karkasi ja lähti matkalle kohti Tahkoa, kulkien halki synkkien metsien. Matkallaan hän saapui vanhalle kivisillalle Nilsiässä. Kun Pässi ylitti sillan, hän kuuli kaikuja urkumusiikista, joka täytti ilman kuin salaperäinen kutsu. Uteliaana hän seurasi musiikkia ja löysi vanhan kivikirkon, jonka valtavat urut tuntuivat kertovan tarinoita menneiltä ajoilta.
Sijainti: Kirkonmäentie 1, 73300 Nilsiä
Veden kaiku ja Veden kosketus – Tahkon silta
Lopulta Pässi saapui Tahkolle ja kohtasi Veden Kosketuksen, veden hengen. Henki kertoi, että maailmassa kaikki on yhteydessä toisiinsa – höyryn lämpö, urkujen ääni ja veden elinvoima. Pässi ymmärsi, että jokaisella elementillä on oma tarinansa, ja että hänkin on osa tätä suurta kertomusta.
Kun Pässi palasi kotiin, hän ei ollut enää vain pieni höyryveturi, vaan tarinankertoja, joka kantoi mukanaan luonnonvoimien viisauden.
Sijainti: Tahkolaaksontie 119, 73310 Kuopio