Minna Canth 175 vuotta


Vuonna 2019 Minna Canth täytti 175 vuotta ja häntä juhlistettiin eri tavoin hänen kotikaupungissaan Kuopiossa.

Minna Canth (1844-1897) oli yksi Suomen kirjallisuuden kultakauden merkittävimpiä kirjailijoita, ja paljon muutakin: hän oli ahkera yrittäjä, kaikenlaisen tasa-arvon puolestapuhuja, järjestöaktiivi ja mielipidevaikuttaja. Hän tarkasteli yhteiskuntaa kriittisellä silmällä ja halusi parantaa sitä. Minna Canth tiesi, että ilman hyvää koulutusta on vaikea edetä elämässä, minkä vuoksi hän oli mukana edistämässä niin suomenkielistä koulutusta kuin tyttöjen mahdollisuutta käydä kouluja.

Minna Canthin näytelmien ja kirjoitusten teemat ovat edelleen ajankohtaisia. Draaman keinoin Minna taisteli köyhyyttä ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Hän oli sananvapauden kuopiolainen pioneeri.

19.3.2019 Minna Canthin syntymästä tuli kuluneeksi 175 vuotta.

Minna Canth -podcastit

 • Minna Canth oli kirjailija, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, mutta myös nuorena yksinhuoltajaksi jäänyt seitsemän lapsen äiti. Mitä Minna ajatteli äitiydestä ja millainen äiti hän oli? Toimittaja Anne Heikkisen haastateltavana on Minna Lommi, jonka isoäidin isoäiti Minna Canth oli. Kuuntele podcast: https://soundcloud.com/user-792627707
   
 • Kulttuurin, taiteen ja kirjallisuuden ystävät kokoontuivat Minna Canthin salonkiin, mutta yhtä lailla Minnan piiriin kuului myös eteviä luonnontieteilijöitä. Minnan kiinnostus luonnontieteisiin juontaa juurensa jo Jyväskylän opettajaseminaariin ja hänen avioliittoaan luonnontieteiden lehtori Ferdinand Canthin kanssa voidaan pitää luonnontieteiden jatkokurssina. Emeritusprofessori Atte von Wright valottaa Anne Heikkisen haastattelussa Minna Canthin suhdetta luonnontieteisiin. Kuuntele podcast: https://soundcloud.com/user-792627707
   
 • Kanttilan leivinuunin lämmössä, Ulrika-mummun valvovan silmän alla, paistuivat erilaiset leivät, piirakat ja tortut. Ruokasalin pitkälle pöydälle katettiin myös kinkkua, lipeäkalaa ja muita jouluherkkuja. Juhla-asuisessa ruokasalissa oli pitkä pöytä, jonka ääressä jouluateria syötiin koko talonväen kesken. Kuuntele tunnelmakuvia Minna Canthin kodin joulusta. Anne Heikkisen haastateltavana on Raija Pohjolainen. Kuuntele podcast: https://soundcloud.com/user-792627707/joulu-kanttilassa

Minna Canth -AR-kierros


Kuopiossa pääsee lisätyn todellisuuden kierrokselle, jossa virtuaaliseikkailija saa kulkea Minna Canthin aatteellisissa jalanjäljissä ja Canthille tärkeissä paikoissa Kuopiossa. Mitä Minna Canth sanoo vaikkapa tasa-arvosta? 1800-luvun kuvaa maalaa itse ”eloon herännyt” kirjailija-rouva salongissaan. Näkökulmia myös tulevaisuuteen Minna Canthin hengessä avaavat kuopiolaiset nuoret. Aikakautta kierroksella värittävät valokuvat ja Canthille kuuluneet virtuaalisesti nähtävät esineet.

Minna Canth AR -kierroksella (AR = augmented reality, lisätty todellisuus) kuljetaan viidessä eri kohteessa Kuopion keskustan tuntumassa: Kanttila, Kuopion korttelimuseo, Snellmanin puisto, Yhteiskoulu ja Puijo.

Katso tästä käyttöopas-video Minna Canth -AR-kierrokselle: https://youtu.be/7GA6UTiS6Nw

Lue lisää: https://kuopionkorttelimuseo.fi/koe-ja-opi/koe-ja-tee-itse/

#päivänMinna somessa


Minna Canthin tärkeitä teemoja nostetaan ja tuodaan nykypäivään myös sosiaalisen median kautta. Jokaisen viikon alussa julkaistaan Facebookissa #päivänMinna ja Twitterissä #päivänMinna, joka sisältää kuvia, Minnan sitaatteja, Minnalle tärkeitä paikkoja Kuopiossa tai juhlavuoden tapahtumia ja kohokohtia.

Minna Canth -tuotteet korttelimuseolta


Kuopion korttelimuseon museokaupasta löytyy valikoima erilaisia Minna Canth -tuotteita vaikkapa tuliaisiksi, lahjoiksi tai omaksi iloksi.

Tarjolla on tuotteita Minnan kuuluisilla lausahduksilla, esimerkiksi

 • T-paitoja "Minä vähät välitän siitä, mitä ihmiset sanovat!" tai "Eläköön intelligentit miehet!" ym.
 • Muki "Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!"
 • Toilettilaukku "Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä!"
 • Pussukka, tarjotin, heijastin, magneetti, pipo, erilaisia postikortteja...

Museokauppaan pääsee ilman pääsymaksua korttelimuseon aukioloaikoina.