Neuvolat

 

Äitiys- ja lastenneuvolapalvelut perustuvat valtakunnallisiin asetuksiin, suosituksiin ja paikallisesti sovittuihin käytäntöihin. Äitiys- ja lastenneuvolanpalvelut ovat perusturvan palveluita, joissa lasta odottavat naiset ja perheet sekä alle kouluikäiset lapset saavat terveysneuvontaa sekä mahdollisuuden osallistua terveystarkastuksiin.

Äitiysneuvolapalvelut on tarkoitettu lasta odottaville perheille. Palveluja ovat yksilölliset vastaanotto- ja kotikäynnit sekä ryhmäkäynnit (perhevalmennus). Neuvolassa seurataan raskauden kulkua määräajoin tehtävin tarkastuksin sekä keskustellaan lasta odottavan perheen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista ja vanhemmuuteen kasvusta. Ensimmäinen yhteydenotto neuvolaan on suositeltavaa jo raskauden alkuviikoilla.

Lastenneuvola palvelee alle kouluikäisiä lapsia ja heidän perheitään. Lastenneuvolassa seurataan lapsen kasvua ja kehitystä sekä keskustellaan perheen terveyteen, hyvinvointiin ja vanhemmuuteen liittyvistä asioista. Lastenneuvolapalveluihin sisältyy vastaanotto- ja kotikäynnit, puhelinneuvonta ja ryhmäneuvola.

Seksuaaliterveysneuvola auttaa ja neuvoo raskauden ehkäisyyn ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä asioissa sekä tukee ja ohjaa raskaudenkeskeytyksen jälkeen.

Neuvolan avovastaanotto on perheille suunnattua matalan kynnyksen palvelua ilman ajanvarausta. Neuvola-asiakkailla on mahdollisuus käydä minkä tahansa neuvolan avovastaanotolla. Avovastaanotolla hoidetaan nopeita akuutteja asioita, kuten lasten mittauksia, rokotuksia tai raskauteen liittyviä akuutteja ongelmia tai seurantoja.
Avovastaanotolle ei voi tulla sairaana eivätkä avovastaanotot palvele sairausvastaanottona. Jos asia vaatii pidemmän ajan terveydenhoitajan kanssa, on hyvä varata aika omalle terveydenhoitajalle.

Neuvolapalvelut ovat perheille maksuttomia lukuun ottamatta äitiysneuvolan lääkärinvastaanoton sairaanhoidollisia käyntejä (terveyskeskuksen lääkäripalvelumaksu (asetus 7§)). Käyntimaksu peritään kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuodessa.

 

Ajankohtaista

Keskiviikkona 14.11. klo 12–17:30                                          Keskiviikkona 12.12. klo 12–17:30 (tehosterokotuspäivä)

Kaikki alle 7-vuotiaat lapset saavat maksuttoman influenssarokotuksen. Lisäksi raskaana olevat sekä alle 6kk ikäisten ja raskaana olevien perheenjäsenet ja läheiset ovat oikeutettuja maksuttomaan influenssarokotukseen. Alle 6 kuukauden ikäisille vauvoille rokotetta ei suositella

Huom!

FluenzTetra-nenäsumuterokotteet ovat nyt loppumassa THL:n varastosta. Kiinnostus nenäsumutteena annettavaa rokotetta kohtaan on tänä vuonna ollut odotettua suurempi. Pistettäviä rokotteita on vielä runsaasti jäljellä, joten kaikille maksuttomaan rokotukseen oikeutetuille lapsille rokotteita riittää.

Kyseessä on valtakunnallinen haaste. Pahoittelemme tilannetta.

 

  • Pikkulapset sairastavat influenssaa enemmän kuin muut ikäryhmät
  • Influenssan seurauksena lapsi voi sairastua myös jälkitautiin, joista yleisimpiä ovat bakteerin aiheuttamat korvatulehdukset ja keuhkokuume
  • Influenssarokotuksen avulla voidaan estää lasten sairastuminen sekä influenssaan, että sen jälkitauteihin
  • Influenssarokotukset vähentävät merkittävästi lasten lääkärikäyntejä, antibioottihoitoja ja sairaalahoitoja

Influenssakaudella 2018 -2019 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään:

  • pistettävää VaxigripTetra -rokotetta kaikenikäisille 6 kuukauden iästä alkaen
  • Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta 24 kuukauden - 6 vuoden ikäisille lapsille

Sähköinen asiointi Sähköinen asiointi

Neuvoloiden yhteystiedot Neuvoloiden yhteystiedot

Ajanvaraus ja neuvonta arkisin klo 12–13

  • Kun lapsi sairastuu

Ajanvaraushaku: kiireetön hoito        kiireellinen hoito

Äkillisesti sairastuneen lapsen hoito kuuluu tiimilääkärille.

  • Äitiysneuvolan kiireellisissä asioissa yhteydenotot neuvolaan.

Jos neuvola on suljettu, voit ottaa yhteyttä KYS:aan. Päivystyksellisen yhteydenoton aiheita ovat:

• säännölliset (alle 10 minuutin välein) ja kivuliaat supistukset ennen 37+0 raskausviikkoa
• kohtalainen tai runsas verinen vuoto
• selkeä lapsiveden meno
• yhtäjaksoinen, voimakas vatsakipu, joka ei helpota levossa
• sikiön vähentyneet liikkeet 28 raskausviikon jälkeen (<10 /tunti) toistetusti
• kova päänsärky ja näköhäiriöt, jotka eivät mene särkylääkkeellä ja levossa ohi
• hengitysvaikeudet
• jalan turvotus ja voimakas kipu toispuoleisena (esim. astuessa)

Kuopion kaupungin terveydenhoitoyksikön hallinto

ts.palveluesimies
Niina Happonen
044 718 6582

Terveydenhoidon
palvelupäällikkö
Hanna-Mari Tanninen
044 718 6513