Opi ja osallistu


Kuopion rikas ja monimuotoinen ympäristö houkuttelee monenlaiseen luontoharrastukseen. Jokainen voi oppia lisää omasta lähiympäristöstään ja osallistua monimuotoisuuden vaalimiseen omalla tavallaan. Etsitkö reipasta toimintaa luonnon hyväksi? Haetko kasveihin, ruokasieniin, lintuihin ja perhosiin liittyviä asiantuntijapalveluita? Vai etsitkö ympäristökasvatukseen erikoistunutta koulua tai päiväkotia lapsellesi?

Opastettuja luontoretkiä


Kesäisin Kuopiossa järjestetään lukuisia opastettuja luontoretkiä. Ympäristönsuojelupalveluiden ja Kuopion luonnontieteellisen museon retket ovat kaikille avoimia ja useimmiten maksuttomia. Retkillä tutuiksi tulevat niin lähimetsät kuin vähän tuntemattomammatkin luontokohteet. Samalla saat tietoa kaupungin tarjoamista luontoon liittyvistä asiantuntijapalveluista. Teemat vaihtelevat salaperäisistä lepakoista kevätkesän villivihanneksiin ja liito-oravan elämään, ja retkiä räätälöidään myös lapsiperheille ja monille erityisryhmille. Ajankohdat ja retkikohteet ilmoitetaan vuosittain huhti-toukokuussa ilmestyvässä esitteessä ja kaupungin verkkosivuilla.

Luontotietoa tarjolla


Luontoaiheisia näyttelyitä on esillä Kuopion museossa. Perusnäyttelyssä käydään läpi itäsuomalaisen luonnon koko vuosi, ja vaihtuvissa näyttelyissä tutustutaan ajankohtaisiin luontoaiheisiin. Tarjolla on myös näyttelyopastuksia, toiminnallisia työpajoja ja asiantuntijoiden pitämiä luentoja. Kuopion museo on hyvä käyntikohde koko perheelle!

Puijon luontoa esitellään pienimuotoisesti opastuskeskus Konttilan aitassa. Konttilaan on vapaa pääsy, ja näyttelystä on mukava jatkaa retkelle aitoon Puijon luontoon. Kuopion luonnosta kerrotaan myös eri puolilla kaupunkia sijaitsevilla opastetuilla luontopoluilla.

Löysitkö kiinnostavan kasvin tai oudon sienen? Kuopion luonnontieteellisen museon asiantuntijoilta voi kysyä apua vaikkapa lajintunnistuspulmissa.

Ympäristöasiat päiväkodeissa ja kouluissa


Ympäristökasvatus eri muodoissaan on olennainen osa Kuopion koulujen ja päiväkotien toimintaa. Vihreä lippu –kohteissa painotetaan kestävän kehityksen kasvatusta sekä lasten ja nuorten omaehtoista osallistumista. Vihreä lippu –ohjelmaan kuuluvat tällä hetkellä Kelloniemen ja Paimenpojan päiväkodit. Peruskouluista Aurinkorinteen koulu ja Nilsiän yhtenäiskoulu ovat Vihreä lippu –kouluja.

Metsäeskari sijaitsee Kuopion Länsi-Puijon päiväkodissa. Metsäeskarissa päivät vietetään pääasiassa ulkona, lähiluonnossa leikkien ja liikkuen. Metsäeskarin tavoitteena on, että lapsi oppii kunnioittamaan luontoa ja omaa ympäristöään. Luonnossa toimivan esiopetusryhmän Kotalan arkea voi seurata blogista, johon linkin löydät tämän sivun oikeasta laidasta.

Kuopiossa toimii myös useita toisen asteen oppilaitoksia, joille on myönnetty opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiön (OKKA-säätiö) kestävän kehityksen sertifikaatti.

Linkit Linkit

Lisätietoja Lisätietoja

Luontopedagogi
Mari Wikholm
044 718 1543

Ympäristönsuojelusuunnittelija
Anniina Le Tortorec
044 718 2143

Ympäristönsuojelusuunnittelija
Timo Perätie
044 718 2145