Päivähoito ja opetus

Tuoreimmat uutiset

Takaisin

Teija ja Pekka Isorättyän veistos on valittu Niiralan koulun prosenttitaideteokseksi

Kuopiossa sijaitsevan Niiralan koulun peruskorjaukseen liittyvän julkisen taideteoksen tekijöiksi on valittu kuvanveistäjät Teija ja Pekka Isorättyä. Heidän toiminnallinen, interaktiivinen ja moniaistinen teoksensa Huu-Ha ottaa monipuolisesti huomioon koulun oppilaat: ilon, elämysten, uteliaisuuden, tiedonjanon ja positiivisen vuorovaikutuksen lisäämisen.

Isorättyöiden teos istuu hyvin kouluympäristöön ja koulun arkkitehtuuriin, mutta se huomio hyvin myös koulun ulkopuolisen yleisön. Teoksen sijainti meluaidan päällä mahdollistaa hyvän näkymän maamerkkinä toimivaan teokseen. Huu-Ha ottaa kiitettävästi huomioon arkkitehtoniset ja rakennushistorialliset arvot sekä taidekasvatukselliset näkökulmat. Teos on monikerroksinen ja tarinallinen. Sen sisältö kytkeytyy vahvasti paikallisuuteen. Teoksen lähtökohtana on Kuopion luonnontieteellisen museon kokoelmiin päätynyt viirupöllö. Myös sen nimi liittää sen kiinteästi Niiralaan, josta löytyy Huuhanmäki ja Huuhankatu. Teos on myös toiminnallinen. Pöllön silmiin rakennetaan mekanismi, jonka avulla sen silmiä saa liikuteltua ja pöllön sisällä olevan kellon soimaan.

Huu-Ha arvioitiin kestäväksi, turvalliseksi, helppohoitoiseksi, ekologiseksi ja elinkaareltaan pitkäikäiseksi. Se toimii ympäristössään kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina. Teoksessa käytetty omaleimainen teräsputkitekniikka mahdollistaa teoksen toimimisen myös valoveistoksena. Ontto veistos valaistaan sisältä, ja pimeän aikaan se muuttuu suureksi lyhdyksi. Yöeläimenä ja viisaana lintuna pidetty pöllö vartioi koulua muiden nukkuessa.

Teija ja Pekka Isorättyä valmistuivat kuvataiteilijoiksi Aalto-yliopistosta, mutta pariskunnan yhteinen taival on alkanut jo lapsuudessa Torniossa. Taiteilijapari on tullut yleisön tietoisuuteen kokeellisista mekaniikkaa ja elektroniikkaa hyödyntävistä teoksistaan. Niiralan koulun julkinen teos Huu-Ha on hieno esimerkki Isorättyöiden inhimillisestä ja sielukkaasta taiteesta.

Niiralan koulun prosenttitaidehanketta ohjaa työryhmä, joka koostuu Kuopion kaupungin prosenttitaidetyöryhmästä, käyttäjien edustajista, rakennuttajasta, arkkitehdista sekä taiteilijajäsenistä. Työryhmä tilasi maaliskuussa 2021 teosluonnokset Kimmo Schroderukselta, Kirsi Kaulaselta sekä Teija ja Pekka Isorättyältä. Kaikki teosehdotukset olivat korkeatasoisia ja täyttivät Niiralan koulun taideohjelman valintaperusteet. Teija ja Pekka Isorättyän teos julkistetaan syksyllä 2022, jolloin peruskorjattu Niiralan koulu otetaan käyttöön.