Saavutettavuusseloste


Tämä saavutettavuusseloste koskee Kuopion kaupungin omistamaa verkkosivustoa www.kuopio.fi.

Kuopion kaupunki pyrkii takaamaan kuopio.fi-verkkosivuston saavutettavuuden Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 mukaisesti.

Saavutettavuuden tila


Verkkosivusto täyttää Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA vaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset ja vaatimuksiin sovellettavat poikkeukset mainitaan jäljempänä.

Ei-saavutettava sisältö
 

 • Kuvien tekstivastineissa on puutteita: joissain kuvissa tekstivastine ei kuvaa kuvan tarkoitusta, joissain kuvissa tekstivastine toistaa turhaan vieressä olevan tekstin, ja joistain kuvista puuttuu tekninen alt-määritys. Tällaisia ovat mm. etusivun uutisnostojen kuvat sekä sosiaalisen median päivitysten kuvat (WCAG 1.1.1).
 • Joillain sivuilla on käytetty taulukoita sisällön asemointiin esim. (https://www.kuopio.fi/paivahoito-asioi-verkossa)
 • Sivuilla on useita 1-tason otsikoita. Tämä johtuu siitä, että visuaalisena keinona käytetty ns. räätälöity otsikko on muotoa H1 (WCAG 2.4.6, 1.3.1)
 • Etusivun “Ajankohtaista” ja “Tapahtumauutiset” -listauksissa lukemisjärjestys on epälooginen, kun siirrytään listauksen seuraavalle tai edelliselle sivulle (WCAG 1.3.2)
 • Etusivun “Ajankohtaista” ja “Tapahtumauutiset” -listausten alla olevat linkit, joilla siirrytään seuraavalle tai edelliselle sivulle, eivät ole nimetty kuvaavasti (WCAG 2.4.4)
 • Palautelomakkeen (palaute.kuopio.fi) sisältökentän nimilappua ei ole liitetty kenttään (WCAG 1.1.1, 4.1.2)
 • Palautelomakkeen (palaute.kuopio.fi) henkilötietoja keräävien kenttien tarkoitusta ei ole merkitty (WCAG 1.3.5)
 • Tekstin suurentaminen 200% kokoiseksi tekee vasemman reunan valikosta vaikealukuisen (WCAG 1.4.5)
 • Normaalinäkymän vasemman reunan valikon ja mobiilivalikon hierarkia ei käy ilmi merkkauksesta (WCAG 1.3.1)
 • Asiointipalvelun lomakkeiden ilmoituksia ei voi havaita, jos sivua käyttää apuvälineillä tai näppäimistöllä (WCAG 3.3.1, 4.1.3)
 • Palvelussa on PDF-tiedostoja, joissa on saavutettavuuspuutteita (WCAG 1.1.1, 1.3.1, 1.3.2)
 • Videot, jotka on julkaistu 23.9.2020 jälkeen, ja streamaukset, jotka jäävät tallenteita sivuillemme, tekstitetään kahden viikon kuluessa.

Havaittuja puutteita korjataan mahdollisuuksien mukaan sisällön päivittämisen yhteydessä.

b) Sovellettava lainsäädäntö ei kata kyseistä sisältöä

 • Palvelussa on videoita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020, ja jotka eivät noudata saavutettavuusvaatimuksia kaikilta osin (WCAG 1.2.2, 1.2.3, 1.2.5)

Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen


Tämä seloste on laadittu 22.9.2020.

Seloste perustuu kolmannen osapuolen (Eficode) tekemään arviointiin siitä, täyttääkö verkkosivusto EU-direktiivin 2016/2102 vaatimukset.

Selostetta tarkistettiin viimeksi 11.1.2021.

Palaute
 

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna palautetta sivuston ylläpitäjälle sähköpostilla verkkotoimitus(at)kuopio.fi. Vastaamme saavutettavuuspalautteeseen mahdollisimman pian, viimeistään kuitenkin kahden viikon sisällä.

Täytäntöönpanomenettely


Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot:
saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
vaihde 0295 016 000

Ohjeet ja lisätietoa saavutettavuudesta löytyvät Etelä-Suomen aluehallintoviraston verkkosivuilta, www.saavutettavuusvaatimukset.fi).