Sankaritarinoita

Tällä sivulla julkaisemme nimettömiä tarinoita siitä, kun joku on ollut rohkea ja puuttunut kiusaamiseen sekä ollut erityisen hyvä kaveri heikommalle.

Sankari nro 1, poika 11 v.
Oli aurinkoinen päivä ja olin kolmen kaverin kanssa pihamaalla. Juttelimme niitä näitä. Sitten nämä kolme kaveriani rupesivat juttelemaan yhdestä meidän luokkalaisesta pahaa. Mietin, miltä itsestä tuntuisi, jos minusta puhuttaisiin noin. Niinpä sanoin väliin, että lopettakaa, tuo ei tuntuisi kenestäkään kivalta. Kerroin myös, että jos toiselle halusi antaa jotain palautetta, niin se pitää antaa toiselle suoraan eikä selän takana puhumalla. Onneksi kaverit lopettivat puhumisen, he ehkä ymmärsivät, mitä tarkoitan.

Sankari nro 2, poika 15 v.
Helsingissä oltiin minun kummin pojan kanssa kävelemässä ja sen kotia päin. Tuota tuota siinä oltiin kävelemässä ja siinä nurkan takana oli pari isompaa poikaa ja nuorempi poika, ja ne sitte siinä kiusas ja härnäili ja uhkaili sitä. Ja minä Empulta aluks kysyin, että ”Pitäiskö mennä väliin?”, ja Emppu oli sillee että ”Een minä kyllä tiiä…”. Hetken minä siinä mietin ja ajattelin että ”Ei h*****ti, kyllä minä tuohon välliin menen.”.

Ja minähän menin välliin, ja rupesin poikia jututtammaan, että ”Mikähän tässä on pojat meininki?”. Pojathan sano mulle, että ”Suksippa v*****n siitä, että mitäpä tuossa toljotat?” No minä siihen että ”Minä mittää suksimassa oo.”. Sen jälkeen pojat kääntyy minnuun ja ruppee kahtommaan minua, että ”Nyt jos et suksi h******iin, niin ruppee turpiin tulemaan.”. Minä ajattelin että tuota ”Senku vetelette turpaan, mutta kunhan vaan päästätte tuon nuoremman pois.” Ja pojat sano, että ”Myö ei sitä minnekkään päästetä, että painuppa v*****n.”. ”Ja minähän en painu minnekkään.” Sillon minä vinkkaan pojalle, että lähtee juoksemmaan, ja poika lähtee juoksemmaan. Sitte se on riittävän -- tai siis aika kaukana. Ja pojat huomaa ja alkaa huutammaan että ”Ei p*****e se on lähteny juoksemmaan.” Ja minä sanoin pojille että ”Elkeepä pojat menkö minnekkään.”

No siitä en tiiä lähtikö ne sinne perrään tai mittään, mutta ei ne ainaskaan siitä sillon lähteny. Minä lähin jatkamaan matkaa. Mutta mulle on se elämässä tärkeintä, että jos minä nään, että jottain jotenki kiusataan tai ylipäätänsä muutenkaan niin minä meen välliin. Vaikka tulis turpaan 70 jätkältä sammaan aikaan nii silti minä meen välliin.

Sankari nro 3, nainen 32 v.
Olin kävelemässä talvisena iltapäivänä hammaslääkäriin. Kuuntelin nappikuulokkeilla musiikkia ja olin aivan omissa maailmoissani. Kuitenkin satuin huomaamaan, kun edessäni kakkos-kolmosluokkalainen tyttö tönäisi itseään pienemmän mutta varmaankin saman ikäisen tytön lumipenkkaan. Repäsin salamannopeasti luurit pois ja kysyin oikein napakasti, että mitäs sitä täällä tapahtuu, tönäsitkö tahallaan.

Se tönäisijä katsoi minua kauhunsekaisin ilmein. Pienempi tyttö yritti nousta ylös painava reppu selässä ja luistelukypärä kädessä. Tönäisijä oli ihan mykkä vaikka minä monta kertaa kysyin, miksi se tönäisi. Sanoin sille, että tuollaista kun tekee kerran, niin on helpompi tehdä toistekin. Ja jos jotakin tönii, haukkuu, syrjii parikin kertaa, niin se on kiusaamista. Ja kiusaaminen jättää jäljet molemmille. Kiusatulle saattaa tulla vahvasti sellainen olo, että se on ihan huono tyyppi ja se mielikuva voi olla vielä aikuisenakin. Mutta kiusaajalle se vasta tuleekin huono olo. Tyhmät teot painaa sydämessä ja mietityttää nukkumaan mennessä. Loppuun sanoin napakasti, että ole ystävä myös itsellesi ja anna olla viimeinen kerta.

Kun lähdin siitä, niin mietin koko loppumatkan, olinko liian tiukka. Tai olinko käsittänyt koko tilanteen väärin, koska kumpikaan tytöistä ei sanonut mitään. Mutta ainakin jäi mieleen.

Sankari nro 4
Kun minua kiusattiin yläkoulussa, juuri kukaan opettaja ei tehnyt mitään, mutta oli eräs poikkeus. Yksi koulun nuorimmista opettajista teki kaikkensa lopettaakseen kiusaamisen.

Nykyisin tuo sama opettaja on samaisen yläkoulun rehtori. Olen todella kiitollinen siitä, että hän yritti puuttua kiusaamiseen ja siitä, että hänet nimitettiin kyseisen koulun rehtoriksi. Jälkeenpäin olen käynyt tapaamassa tuota kyseistä rehtoria ja kiittämässä häntä siitä, että hän teki kaikkensa lopettaakseen kiusaamisen.