Pirtti


Pirtin alue nivoutuu kiinteästi sekä Petosen puistokaupunkiin että Saaristokaupunkiin. Alueita ovat Pirtin keskus sekä Saaristokaupunkiin kuuluvat Savolanniemi ja Pirttiniemen kaupunginosa.

Savolanniemen ja Pirttiniemen asukkaat hakevat monipuoliset palvelunsa Petosen Pyöröstä. Sieltä löytyvät terveyskeskus, lääkärikeskus, Kelan sivutoimipiste, kirjasto, apteekki, pankin konttori, pankkiautomaatti, useita päiväkoteja, neuvola, päivittäistavarakauppoja ja ravintoloita sekä lukuisia erikoisliikkeitä. Pirtin ja Aurinkorinteen koulut tarjoavat koulupalveluita. Petosella on myös Pinarin vapaa-aikatalo sekä asukastupa Kotikulma.

Savolanniemen ja Pirttiniemen asukkaiden liikunta- ja virkistysmahdollisuudet ovat erinomaiset. Luonto on lähellä, erilaisia lenkkeilyreittejä on joka puolella ja talvisin alueella on hiihtolatuja, jotka yhdistyvät Saaristokaupungin monipuoliseen latuverkostoon. Lippumäen uima-jäähalli ja  monipuolinen lähiliikuntakeskus palvelevat Petosen puistokaupungin lisäksi myös Saaristokaupungin asukkaita.

Pirtti on erityisesti lapsiperheiden suosima alue. Viime vuosina alueen asukasrakenne on kuitenkin monipuolistunut, sillä Savolanniemen uusiin rivitaloihin on muuttanut myös nuoria yksinasuvia, lapsettomia pariskuntia ja eläkeikäisiä. Pirtin väestönkasvu on keskittynyt viime vuosina Savolanniemeen.