Sosiaali- ja terveyspalvelut

Tuoreimmat uutiset:

 

Takaisin

Kasvomaskien jakaminen vähävaraisille

Päivitetty 22.10.2020 | 4.11.2020

Valtioneuvoston ja THL:n suosituksen mukaisesti jokainen hankkii maskinsa ensisijaisesti itse. Kuopion kaupunki huolehtii kasvomaskien hankkimisesta ja jakamisesta kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville, joilla itsellään ei ole varaa hankkia kasvomaskia. Kasvomaskeja haettaessa ei kuitenkaan kysytä kenenkään tulotietoja tai varallisuutta, vaan luotetaan hakijan omaan harkintaan.

Kuopiossa kasvomaskeja jaetaan niissä paikoissa, joissa kohderyhmänä olevat kuntalaiset tavoitetaan normaalin asioinnin yhteydessä.

Kasvomaskeja on saatavissa seuraavista paikoista:

  • asukastuvat (ks. osoitteet https://www.kuopio.fi/asukastuvat)
  • seurakunnan diakoniatyön kautta
  • sosiaalitoimen asiakkaille asiakaskäyntien yhteydessä
  • Nilsiän, Maaningan, Karttulan, Juankosken ja Riistaveden kirjastot (lisätty 22.10.)

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja annetaan 10 kpl/asiakas. Asukastuvilta asiakas saa oman valintansa mukaan joko 10 kpl kertakäyttöisiä kasvomaskeja tai 2 kpl kestomaskia. Keskusseurakuntatalolta (os. Suokatu 22) saa myös kestomaskeja 2 kpl/asiakas.

Alueellinen koronavirusepidemiatilanne ja suositukset

Pohjois-Savon alueellinen koronaviruksen torjuntatyöryhmä on todennut 2.11.2020, että osa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa tai lähellä sitä. Kuopio ja Siilinjärvi kuuluvat kiihtymisvaiheen alueisiin.

Kiihtymisvaiheessa kasvomaskisuositus laajenee.  THL:n perustason suosituksen lisäksi, maskien käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville ryhmille:

  • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
  • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Perustason suosituksen mukaisesti kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

  • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Lue lisää THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. 

Ensisijaisesti on edelleen tärkeää huolehtia turvaväleistä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin. Terveyspalveluihin tulee ottaa aina ensin yhteyttä puhelimitse, jolloin hoitaja antaa ohjeet testiin ja hoitoon hakeutumiseen.