Tartuntatautivastaanotto

Vastaanotolla voit asioida mikäli sinulla on:

  • Epäily tai tieto klamydia, sukuelin herpes, kuppa, tippuri, hiv tai hepatiitti -tartunnasta
  • Samaa sukupuolta oleva tai ulkomaalainen seksipartneri/-kontakti ja haluat testata seksitaudit
  • Tarve HIV-estohoidolle (PreP)
  • Tarve C-hepatiitin häätöhoidolle
  • Epäily apinarokkotartunnasta (kts. lisäohje sivun alareunasta)

Kondylooma -oireissa hakeudu tarvittaessa tiimilääkärin vastaanotolle Kiireetön hoito | Kuopio.

Tarvittaessa voit tilata klamydian ja tippurin testaamiseksi kotitestin eTerveyspalvelut | Kuopio Huom! kotitestiä ei voi tilata sähköisesti toistaiseksi tietojärjestelmäuudistuksen vuoksi. Ota tarvittaessa yhteyttä puhelimitse tartuntatautivastaanotolle ma-to 017 186 560 klo 9.45-10.45 tai omaan hoitotiimiin, yksit.vo, opisk.terv.huolto jne.

Seksitautitesteihin lähetteet tehdään myös puhelimitse, mikäli olet oireeton ja kyse on vain varmistuksesta. Usein myös hoidon jälkeisissä kontrollinäytteissä voit käydä suoraan laboratoriossa, ohjeen saat vastaanotolta ja voit tarkistaa ohjeen myös OmaKannasta. Huom! Laboratorioon (ajanvaraus laboratorioon: www.islab.fi) mennessäsi tulee sinulla olla tutkimuksiin lähetteet valmiina vastaanoton kautta. 

Ajanvaraus tartuntatautivastaanotolle soittamalla 017 186 560 ma-to klo 9.45 - 10.45. Sähköinen ajanvaraus ei toistaiseksi toimi tietojärjestelmäuudistuksen vuoksi. 

Tulethan vastaanotolle ajoissa ja täytä aulasta löytyvä esitietolomake ennen vastaanottoa.

Osa tutkimuksista tehdään virtsanäytteestä (miehiltä), joten ennen näytteenottoa tulee olla vähintään tunti virtsaamatta. Verikokeita varten ei tarvitse olla ravinnotta.

Testejä ei lähtökohtaisesti oteta antibioottihoidon aikana eikä alle viikko antibioottikuurin päättymisestä. 

Tulokset saadaan noin viikon kuluessa  Omakanta - Kansalaiset - Kanta.fi.

Käynti ja tutkimukset ovat maksuttomia. Käyttämättä jääneestä, peruuttamattomasta vastaanottokäynnistä peritään maksu (51.50€). (Asiakasmaksulaki 3 §/30.12.2020/1201)

Ajan peruutus tekstiviestillä 044 718 2028 (huom. tähän numeroon ei voi soittaa, vain peruutusviestit)Muistathan laittaa viestiin nimesi ja syntymäaikasi sekä mitä asia koskee.

Seksitautitutkimuksia tehdään myös terveyskeskuksen hoitotiimien vastaanotoilla, opiskeluterveydenhuollossa sekä yksityisillä terveysasemilla. Opiskelijoiden tulee hakeutua aina ensisijaisesti omaan opiskeluterveydenhuoltoon.

Tutustu: Seksitaudit ja niiden ehkäisy - THL

Mikäli epäilet apinarokkoa 

 
Ota ensin puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen oman hoitotiimin ajanvaraukseen tai tartuntatautivastaanotolle (kts. linkit alla).

 

Seksitautien kotitestaus

 

Huom! kotitestiä ei voi tilata sähköisesti toistaiseksi tietojärjestelmäuudistuksen vuoksi. Ota tarvittaessa yhteyttä puhelimitse tartuntatautivastaanotolle ma-to 017 186 560 klo 9.45-10.45 tai omaan hoitotiimiin, yksit.vo, opisk.terv.huolto jne.


Jos epäilet klamydia- tai tippuritartuntaa, voit testata taudit tarvittaessa myös kotona tilaamalla testin sähköisen asioinnin kautta https://www.kuopio.fi/eterveyspalvelut. Testin voit tehdä aikaisintaan 5 vuorokauden kuluttua seksikontaktista. Testi on maksuton. 

Kotitestiä ei ole tarkoitettu hoidon jälkeisenä kontrollinäytteenä vaan silloin noudata vastaanotolta saamaasi ohjetta.

Testin tilaus on aina henkilökohtainen ja palvelu on tarkoitettu kuopiolaisille ja Tuusniemellä asuville.

 

Tarkista, että henkilötietosi ovat oikein, erityisesti osoite ja puhelinnumero. Testiä ei voi tehdä kuukautisten eikä antibioottikuurin aikana ja kuurin loppumisesta pitää olla kulunut vähintään viikko. Testi tehdään miehiltä virtsasta, ks.ohessa oleva video (huom. videossa näkyvä puh.aika on toistaiseksi virheellinen, oikea on ma- to klo 9.45-10.45) Naisilta testi otetaan pakkauksen ohjeen mukaan pumpulitikulla emättimestä.

 

Mikäli olet antanut suojaamatonta suuseksiä tai vastaanottanut suojaamatonta peräaukkoseksiä ja epäilet, että tartunta on nielussa ja/tai peräaukossa, testi tulee antaa vastaanotolla (ajanvaraus).

 

Testi lähetetään sinulle kotiosoitteeseen. Lue ja säilytä itselläsi pakkauksessa olevat ohjeet ja toimi ohjeiden mukaisesti.

Tarvittaessa sovi jatkohoidosta ottamalla yhteyttä tartuntatautivastaanotolle ma - to 017 186 560 klo 9.45 - 10.45 tai omaan hoitotiimiin Yhteydenottoajat hoitotiimeihin | Kuopio. Mikäli olet tilannut testin seksuaaliterveysneuvolasta, ota yhteyttä sinne https://www.kuopio.fi/seksuaaliterveys?inheritRedirect=true.

Opiskelijoiden seksitautitestaus ja -hoito ensisijaisesti oman opiskeluterveydenhuollon kautta. Opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot löydät oppilaitoksen sivuilta.

 

HIV-testaus (anonyymi)


Halutessasi voit käydä HIV-testissä myös nimettömästi. Testaus tapahtuu Pääterveysaseman laboratoriossa (Savotalo, käyntiosoite: Tulliportinkatu 17 C tai E) arkisin klo 8 - 9. Testaus on maksuton ja tuloksen saat kolmen vuorokauden kuluessa näytteenottajan antaman ohjeen mukaisesti.

Näytteenottoon saapuessasi, et tarvitse erillistä ilmoittautumista, vaan ota suoraan päivystysvuoronumero (verinäyte). Voit myös varata testiajan anonyymisti www.islab.fi -sivuston kautta.

Sinua palvellaan vuoronumeron mukaisessa järjestyksessä. Varauduthan odottamaan.

https://www.kuopio.fi/kuopio-v2-theme/images/spacer.pngLisätietoa seksitaudeista ja niiden ehkäisystä:

 

Yhteystiedot Yhteystiedot

Rokotukset ja tarttuvat taudit

Tulliportinkatu 15 J, 4.krs (käynti Maaherrankadun puolelta, hissi). Vain ajanvarauksella, ei erillistä ilmoittautumista.

Ajanvaraus soittamalla 017 186 560 ma-to klo 9.45 - 10.45. Palvelussa ruuhkaa.

Ajan peruutus tekstiviestillä 044 718 2028 (huom. tähän numeroon ei voi soittaa, vain peruutusviestit)Muistathan laittaa viestiin nimesi ja syntymäaikasi sekä mitä asia koskee.

Käyttämättä jääneestä, peruuttamattomasta vastaanottokäynnistä peritään maksu. (Asiakasmaksulaki 3 §/30.12.2020/1201)

Huom! Koronarokotus -ajanvaraukset/peruutukset/siirrot > Koronarokotukset | Kuopio

 

Sukupuolitaudin kotitestaus Sukupuolitaudin kotitestaus

Sähköinen asiointi ei toistaiseksi kaikilta osin toimi (esim. ajanvaraus, kotitestitilaukset), pahoittelemme.