Kuntoutuminen
ja jatkohoito
Toimintaterapia
Lapset ja nuoret
Toimintaterapiaa tarjotaan pääasiassa alle kouluikäisille lapsille. Lapsen lähipiirin aikuisten kanssa sovitaan yhteisistä tavoitteista ja keinoista lapsen kehityksen tukemiseksi.
Toimintaterapiassa arvioidaan ja ohjataan kokonaiskehollisen toiminnan, leikin ja oppimisvalmiuksien kehitystä. Tavoitteena on varhaisen tuen käynnistyminen. Ohjauksella ja terapialla pyritään antamaan lapselle onnistumisen kokemuksia leikinomaisissa tilanteissa. Toimintaterapialla pyritään toiminnan jäsentymiseen ja oppimisvalmiuksien saavuttamiseen.
Toimintaterapeutti ohjaa arkitilanteiden ja lähiympäristön kuntouttavien mahdollisuuksien käyttöön.
Toimintaterapiaa saavien lasten ongelmat liittyvät pääsääntöisesti lieviin kehitys- ja oppimishäiriöihin, esimerkiksi
- liikunnallinen kömpelyys
- silmä-käsi-yhteistyön kypsymättömyys
- näköön pohjautuvat hahmottamisen vaikeudet
- vaikeudet yhteisleikeissä
Toimintaterapiaan tarvitaan lääkärin lähete terveyskeskuksesta tai erikoissairaanhoidosta. Terapia on maksutonta alle 18-vuotiaille.
Työikäiset ja ikääntyneet
Toimintaterapiaa tarjotaan henkilöille, jotka tarvitsevat tukea, ohjausta, harjoitusta tai apuvälineitä arkielämän toimintoihin, esimerkiksi itsestä huolehtimiseen, kodinhoitoon, asiointiin ja ympäristössä liikkumiseen. Toimintaterapeutti valmistaa tarvittaessa yksilöllisiä käden tukia tai lastoja.
Toimintaterapeutin yksittäinen arviointikäynti (vastaanotolla tai kotikäyntinä) voidaan toteuttaa terveydenhuollon ammattilaisen suosituksesta. Toimintaterapiajaksoon tarvitaan lääkärin lähete.
Tutustu hyödyllisiin linkkeihin Kuntoutus ja terapiat -sivulla.