Torin ympäristön kehittäminen

Osallistu tarinallasi Kuopion keskustan kehittämiseen!

Tarinakilpailun ohjeistus


Kuopion kaupunki kaipaa ideoitasi vuoden 2040 keskustasta. Kirjoita lyhyt tarinasi Kuopion ydinkeskustan näkymistä kesällä 2040 ohessa esitettyjen teemojen mukaisesti. Voit kiinnittää tarinassasi huomiota esimerkiksi rakennuskantaan, keskustan toimintoihin, näkymiin, tunnelmaan tai mihin tahansa, mitä tulevaisuuskuva tuo mieleesi vuoden 2040 keskustasta.

Voit kirjoittaa yhdestä tai useammasta teemasta. Kunkin teeman parhaista tarinoista valitaan syksyllä voittaja yleisöäänestyksellä. Voittajat saavat palkinnoksi 400 euroa. Lisäksi kaikkien osallistujien kesken arvotaan 300 euroa.

Kilpailuaika on päättynyt, kiitos kaikille osallistuneille! Yleisöäänestyksen järjestämisestä tiedotetaan myöhemmin kaupungin verkkosivuilla.

Kilpailuaika oli 14.6.–27.9.2019.

Kartta torin alueesta.

Teema 1: Vähemmän on enemmän


Kuopion ydinkeskusta, mualiman napa ja sen ympäristö, on paikka, jossa viihdytään ja jonne tullaan sekä läheltä että kaukaa. Se on paikka, jossa jokainen saa olla oma itsensä ja nauttia sen vilinästä taikka rauhasta. Se on vähän kerrallaan kehittyvä, pienillä muutoksilla suuria aikaansaava asukkaidensa ilmentymä – juuri sopiva, ihmisen kokoinen tila kaikille, jotka sinne päätyvät. Keskustan ydin ei kaipaa suuria mullistuksia, vaan se on hyvä juuri sellaisena kuin se on. Aika kuitenkin kuluttaa ja muuttaa, joten alueesta on pidettävä huolta. Massiiviset muutokset tai suuret suunnitelmat eivät kuitenkaan ole tarpeen, vaan pääasia on, että jatkossakin ydinkeskusta ja torin ympäristö tarjoavat kohtaamispaikan ja olohuoneen kaikille sinne saapuville.

Teema 2: Voimavarana historia ja identiteetti


Me teimme Kuopiossa omista juuristamme ylpeinä mitä halusimme. Rakensimme hiljalleen uutta suuntaa, olimme kuntana kummajainen, rohkea edelläkävijä, joka onnistuu. Aapeli, Vihtori ja Minna – nuo historiastamme kertovat rakennukset – saivat seuraajia uuden ajan merkkihenkilöiden mukaan. Lähdimme nousuun, kun oivalsimme paikallisuutemme ja identiteettimme historiallisen rikkauden. Muuttoliike kääntyi etelästä pohjoiseen. Mualiman napa, karvalakki ja kalakukko sekä kiireettömyys ja ihmisten kohtaaminen – kaikki nuo ovat osa tarinaamme ja historiaamme. Kaupunkikeskusta kehittyy ja kaupunkimme siinä mukana, kuitenkin säilyttäen ja vaalien alkuperäistä historiallista identiteettiään.

Teema 3: Rohkeasti uuteen alkuun


Kuopiossa osaaminen ja lahjakkuus ovat luonnonvoimia. Ne saavat aikaan muutosta, kehitystä sekä uusia tapoja toimia ja elää parempaa elämää. Alussa oli mualiman napa, ahven ja kukko. Oli Veljmies ja Siskotyttö. Oli itä ja länsi. Nyt meillä on jotain aivan muuta – suurta, innovatiivista ja mahtavaa. Kaupunkimme keskusta on kehittynyt ja kasvanut niin horisontaalisti kuin vertikaalisti, ja sitä tullaan ihailemaan ja hämmästelemään aina kaukomailta saakka. Emme ottaneet mallia kenestäkään, vaan teimme rohkeasti omia ratkaisujamme, jotka olivat ennenkuulumattomia ja joista kuulimme pitkään. Todistimme jälleen kerran, että luonteemme vahvuus, luovuus, voimakkuus sekä periksiantamattomuus saavat aikaan suuria asioita.

Lähetä tarinat ensisijaisesti sähköisessä muodossa osoitteeseen
kaavoitus@kuopio.fi
tai vaihtoehtoisesti postitse Kuopion kaupunki, Asemakaavoitus
Suokatu 42, PL 1097, 70111 Kuopio
Liitäthän mukaan yhteystietosi mahdollista palkitsemista varten.
Kirjoita sähköpostin otsikoksi ”TARINAKILPAILU”.

Syksyllä järjestettävä yleisöäänestys järjestetään nimettömänä. Voit laittaa tarinasi mukaan nimimerkin, jos haluat. Nimimerkkiä käytetään mahdollisen julkaisun yhteydessä.
 
*Kuopion kaupungilla on vapaa käyttöoikeus kaikkeen toimitettuun materiaaliin. Osallistujien nimiä tai yhteystietoja ei käytetä muuhun kuin mahdollisen voittajan tavoittamiseen.

Hankkeesta vastaa Hankkeesta vastaa

Kaavoitusinsinööri
Roope Ruhanen
044 718 5096
roope.ruhanen(at)kuopio.fi