Unkarin kulttuuriviikot Kuopiossa syksyllä 2018
 

Katso ohjelma tästä!

Unkarin kulttuuri näyttäytyy monipuolisesti tulevan syksyn aikana, kun Kuopion ja Győrin kaupungit juhlistavat 40-vuotista ystävyyttään kuluvana vuonna ja Kuopiossa järjestetään valtakunnalliset Unkarin kulttuuriviikot. Unkarilaiseen kulttuuriin voi tutustua mm. konserteissa, näyttelyissä, nukketeatterissa, elokuvissa, lukupiireissä, luennoilla ja tanssiesityksissä. Kuopiossa järjestettävien Unkarin kulttuuriviikkojen päätapahtumat ovat 3.-9.9.2018, jolloin kaupungissa vierailee Győrin kaupungin delegaatio. Kulttuuriviikkojen tapahtumista päästään nauttimaan pitkin syksyä ja valtaosaan tapahtumista on vapaa pääsy.

Perheen pienimmille Unkari-viikot tarjoavat mm. unkarilaista nukketeatteria, kun győriläinen nukketeatteri Vaskakas saapuu Kuopion Kulttuuriareena 44:lle kahdella sanattomalla esityksellään. Esitykset ovat osa kansainvälistä nukketeatterin mikrofestivaalia 13.-14.9., jonka toteuttamisessa on mukana mm. Taiteen edistämiskeskus. Myös syksyn Kirjakantti-kirjallisuustapahtumaan kaupunginkirjastoon saapuu unkarilaistaustainen kirjakuvittaja Réka Király ohjaamaan lasten kuvitustyöpajoja 23.-24.11.

Kulttuuriviikkojen aikana voi päivittää Unkari-tietouttaan mm. tapaamalla Unkari-yhdistyksen edustajia Kohtaamossa 4.-6.9. tai luennoilla Unkarin historiasta, kansankulttuurista tai kirjallisuudesta. Uutta unkarilaista elokuvaa on nähtävillä Kino Kuvakukossa 14.-16.9. Ohjelmistossa mm. 1945 (2017) ja Heavenly Shift (2013) englanniksi tekstitettyinä. Sotku-teatterissa nähdään József Trefelin & Gábor Vargan Creature-tanssiesitys 6.9. ja kaupunginkirjastossa on esillä győriläisen taiteilija Péter Kisin kuvataidenäyttely 4.-8.9.

Unkarilaisesta musiikista voi nauttia mm. Kuopion konservatorion Tempo-sarjassa 3.9., Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkokonsertissa 4.9., pianisti László Sülen pianokonsertissa 12.9. tai Pasimusic-festivaalissa 30.9.

Unkarilainen ruokakulttuuri tulee tutuksi elo-syyskuun vaihteessa mm. kuopiolaisissa ravintoloissa, Unkari-yhdistyksen unkarilaisella päivällisellä, SATOA ruokafestivaalilla, kansalaisopiston ruokakurssilla ja teatteriravintolan lounailla. Servica tarjoilee unkarilaista lounasta kahtena päivänä päiväkodeissa, kouluissa, henkilöstöravintoloissa ja hoivayksiköissä.

Unkari-teema näyttäytyy edellä mainittujen festivaalien lisäksi myös Kuopio Tanssii ja Soissa, jossa nähdään unkarilaisia tanssijoita Bodhi Project –nykytanssiryhmän esityksissä Kulttuuriareena 44:lla 16.-17.6. ja ANTI - Contemporary Art Festival esittää unkarilaisen nykytaideteoksen festivaalilla 25.-30.9. Lisäksi Kuopion kaupunginteatteri vieraili Luolamies-näytelmällään Unkarissa toukokuussa ja yhteistyö jatkuu Győrin teatterin ja Kuopion kaupunginteatterin välillä.

Kulttuuriviikot toteutetaan yhteistyössä Unkarin kansallisen kulttuurirahaston, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen, Kuopion ja Győrin kaupunkien, Kuopion Unkari-yhdistyksen, Servica Oy:n, eri oppilaitosten, Kuopion ev. lut. seurakuntien sekä paikallisten järjestöjen ja yritysten kanssa. Valtaosaan tapahtumista on vapaa pääsy.

Katso Unkarin kulttuuriviikkojen koko ohjelma tästä!

Facebook: Unkarin kulttuuriviikot Kuopiossa
Jaa kokemuksesi: #unkarinkulttuuriviikot #kuopio

Lisätietoja: Jonna Forsman, kulttuurisuunnittelija, Kuopion kaupunki, jonna.forsman@kuopio.fi, puh. 044 718 2468