Unkarin kulttuuriviikot Kuopiossa syksyllä 2018


Katso ohjelma tästä!

Unkarin kulttuuri näyttäytyy monipuolisesti tämän syksyn aikana, kun Kuopion ja Győrin kaupungit juhlistavat 40-vuotista ystävyyttään kuluvana vuonna ja Kuopiossa järjestetään valtakunnalliset Unkarin kulttuuriviikot. Unkarilaiseen kulttuuriin voi tutustua mm. konserteissa, näyttelyissä, nukketeatterissa, elokuvissa, lukupiireissä, luennoilla ja tanssiesityksissä. Unkarin kulttuuriviikkojen päätapahtumat ovat 3.-9.9.2018, jolloin kaupungissa vierailee Győrin kaupungin delegaatio. Kulttuuriviikkojen tapahtumista päästään nauttimaan pitkin syksyä ja valtaosaan tapahtumista on vapaa pääsy.

Perheen pienimmille Unkari-viikot tarjoavat mm. unkarilaista nukketeatteria, kun győriläinen nukketeatteri Vaskakas saapuu Kuopion Kulttuuriareena 44:lle kahdella sanattomalla esityksellään. Esitykset ovat osa kansainvälistä nukketeatterin mikrofestivaalia 13.-14.9., jonka toteuttamisessa on mukana mm. Taiteen edistämiskeskus. Myös syksyn Kirjakantti-kirjallisuustapahtumaan kaupunginkirjastoon saapuu unkarilaistaustainen kirjakuvittaja Réka Király ohjaamaan lasten kuvitustyöpajoja 23.-24.11.

Kulttuuriviikkojen aikana voi päivittää Unkari-tietouttaan mm. tapaamalla Unkari-yhdistyksen edustajia Kohtaamossa 4.-6.9. tai luennoilla Unkarin historiasta, kansankulttuurista tai kirjallisuudesta. Uutta unkarilaista elokuvaa on nähtävillä Kino Kuvakukossa 14.-16.9. Ohjelmistossa mm. 1945 (2017) ja Heavenly Shift (2013) englanniksi tekstitettyinä. Sotku-teatterissa nähdään József Trefelin & Gábor Vargan Creature-tanssiesitys 6.9. ja kaupunginkirjastossa on esillä győriläisen taiteilija Péter Kisin kuvataidenäyttely 4.-8.9.

Unkarilaisesta musiikista voi nauttia mm. Kuopion konservatorion Tempo-sarjassa 3.9., Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkokonsertissa 4.9., pianisti László Sülen pianokonsertissa 12.9. tai Pasimusic-festivaalissa 30.9.

Unkari-teema näyttäytyy edellä mainittujen tapahtumien lisäksi myös mm. ANTI - Contemporary Art Festivaleilla, jossa esitetään 25.-30.9. budapestilaisen Meetlab-kollektiivin nykytaideteos TRON. Videopeli-henkisen teoksen esityspaikkoina ovat Petosen kaupunginosa ja keskusta. Kuopion kaupunginteatterin ja Győrin teatterin välinen yhteistyö jatkuu, kun syksyllä 2019 Kuopion kaupunginteatteriin saadaan ensi-iltaan musikaali Cabaret. Vahvaa draamaa ja suurta show’ta tarjoavan musikaalin ohjaa Kuopioon unkarilainen Péter Forgács, ja koreografian tekee Unkarin parhaana koreografina palkittu Gergely Kováts. Unkari-teema näyttäytyi myös Kuopio Tanssii ja Soissa jo kesäkuussa 2018, jolloin nähtiin unkarilaisia tanssijoita Bodhi Project -nykytanssiryhmän esityksissä.

Unkarilainen ruokakulttuuri tulee tutuksi elo-syyskuun vaihteessa mm. kuopiolaisissa ravintoloissa, Unkari-yhdistyksen unkarilaisella päivällisellä, SATOA ruokafestivaalilla, kansalaisopiston ruokakurssilla ja teatteriravintolan lounailla. Servica tarjoilee unkarilaista lounasta kahtena päivänä päiväkodeissa, kouluissa, henkilöstöravintoloissa ja hoivayksiköissä.

Kulttuuriviikot toteutetaan yhteistyössä Unkarin kansallisen kulttuurirahaston, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen, Kuopion ja Győrin kaupunkien, Kuopion Unkari-yhdistyksen, Servica Oy:n, eri oppilaitosten, Kuopion ev. lut. seurakuntien sekä paikallisten järjestöjen ja yritysten kanssa. Valtaosaan tapahtumista on vapaa pääsy.


Katso Unkarin kulttuuriviikkojen koko ohjelma tästä!

Tietoja kulttuuriviikkojen esiintyjistä saat tästä.


Facebook: Unkarin kulttuuriviikot Kuopiossa
Jaa kokemuksesi: #unkarinkulttuuriviikot #kuopio

Lisätietoja: Jonna Forsman, kulttuurisuunnittelija, Kuopion kaupunki, jonna.forsman(at)kuopio.fi, puh. 044 718 2468