Julkaistu 17.3.2020 | päivitetty 17.4.2020

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronavirustilanteesta vastauksineen


Tälle sivulle olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä koronaviruksesta vastauksineen. Sivua tarkennetaan ja päivitetään mahdollisimman pian, kun uutta tietoa ilmenee.

Saako lapseni mennä kouluun?


Kuopion kaupunki noudattaa maan hallituksen linjausta sulkea perusopetuksen koulut keskiviikosta 18.3.2020 alkaen 13.5.2020 asti.

Maanantaista 23.3. alkaen kaikki peruskoulun 1.-3.-luokkalaiset saavat hallituksen uuden linjauksen mukaan tarvittaessa myös lähiopetusta.

Kouluissa on valmistauduttu poikkeukselliseen tilanteeseen suunnittelemalla erityisjärjestelyjä ja monimuoto-opetusta. Se tarkoittaa tehtävien tekemistä kotona ja itsenäistä työskentelyä, sähköisten materiaalien käyttöä ja etäopetusta. Kouluun ei ole linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeen edelleenkään pakko mennä, vaan myös pienimpiä koululaisia suositellaan vahvasti osallistumaan etäopetukseen, jos mahdollista. Isommille oppilaille (4.-luokkalaisista ylöspäin) opetus järjestetään edelleen etäopetuksena ja poikkeuksellisin opetusjärjestelyin.

Lue lisää: www.kuopio.fi/-/1-3-luokkalaisille-tarjotaan-jalleen-lahiopetusta-riippumatta-huoltajien-tyotehtavista-hallitukselta-silti-vahva-suositus-etaopetukseen. Toimenpiteistä, mahdollisista muutoksista ja lisäohjeista tiedotetaan Wilmassa.

Saako lapseni koululounasta?

Kuopion kaupunki on päättänyt tarjota myös peruskoulun etäopetuksessa olevalle lapselle koululounaan noudettavana lounaspakettina. Tällä päätöksellä haluttiin vähentää perheiden talouspaineita ja kuormittumista poikkeuksellisena aikana.

Lounaspakettien jakaminen aloitetaan ke 8.4. Lue tästä tarkkaan lounaspaketin noutamista koskevat säännöt ja suositukset tiedotteesta: www.kuopio.fi/-/paivitettya-tietoa-koululounaan-jakelun-jarjestamisesta-3-4-2020

Lukioon liittyvät kysymykset


Hae lukioon -sivustolle kerätään kysymyksiä ja vastauksia lukio-opiskelijoille ja heidän huoltajilleen: https://haelukioon.fi/web/kysymys-vastauspalsta/

Voinko viedä lapseni päiväkotiin?


Varhaiskasvatuspalvelut (ml. esiopetus) pidetään toiminnassa, jotta ainakin yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstö pääsee töihin ja heidän lapsensa hoitoon. Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

Myös eskarilaisille on tarjolla oppimiskokonaisuuksia ja vinkkejä kotona oppimiseen, katso tarkemmin: https://peda.net/kuopio/varhaiskasvatus/esiopetus/evjlkl/vo

Kuopion kaupungin varhaiskasvatuspalvelut on päättänyt, että asiakasmaksua ei peritä lapsen yhtäjaksoisen poissaolon ajalta 23.3.–13.4.2020, jos poissaolosta on ilmoitettu etukäteen viimeistään sunnuntaina 22.3.2020. Ilmoitus tulee tehdä sähköpostitse tai puhelimella lapsen päiväkodin johtajalle. Asiakasmaksua ei myöskään peritä ajalta 18.–22.3.2020, jos poissaolosta on ilmoitettu etukäteen ja poissaolo jatkuu yhtäjaksoisena 13.4.2020 asti.

Päivitys 2.4.2020: Kuopion kaupungin varhaiskasvatuspalvelut on päättänyt, että asiakasmaksua ei peritä lapsen yhdenjaksoisen kokoaikaisen poissaolon ajalta myöskään 14.4.–13.5.2020, jos poissaolosta on ilmoitettu etukäteen viimeistään keskiviikkona 8.4.2020. Ilmoitus tulee tehdä sähköpostitse tai puhelimella lapsen päiväkodin johtajalle tai perhepäivähoidon ohjaajalle.

Muissa tilanteissa noudatetaan kaupungin normaaleja asiakasmaksukäytäntöjä ja varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakia, katso tarkemmin: www.kuopio.fi/fi/paivahoidon-maksut

Mahdollisuus maksuhyvitykseen koskee kaikkia Kuopion kaupungin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevia lapsia.

Miksi kaupungin sisä- ja ulkoliikuntapaikat ovat suljettu?


Kuopion kaupungin sisä- ja ulkoliikuntapaikat on suljettu toistaiseksi koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi. Kuopio-halli, Lippumäen uimahalli ja kuntosali, Niiralan uimahalli ja kuntosali, Tahko Span allasosasto, Niiralan jäähalli, Studentian liikuntahalli, väestönsuojien ja maaseutujen kuntosalit ja liikuntatilat, koulutilojen ilta- ja viikonloppukäyttö, Lippumäen ylipainehalli sekä ulkoliikuntapaikat suljettiin asiakkaiden suojaamiseksi koronavirustartunnoilta.

Palveluiden yksi suurimmista asiakasryhmistä ovat ikäihmiset, joiden turvaaminen tartunnalta on erityisen tärkeää. Terveys ja turvallisuus ovat aina etusijalla.  

Liikuntahallien ollessa suljettuna liikkua voi silti esimerkiksi ulkona lähimetsässä, kun huolehditaan sopivasta turvavälistä muihin ihmisiin. On myös erittäin tärkeää muistaa, että liikutaan vain terveenä.

Miten toimin, jos minulla on kuukausipassi tai vuosikortti sisäliikuntapaikkoihin? Entä, jos olin osallistumassa kaupungin liikunnanohjaajien liikuntaryhmiin?


Aikarajallisten korttien osalta kortin voimassaoloaikaa siirretään liikuntapaikkojen sulun verran. Siirto tehdään hallien kassalla, kun sisäliikuntapaikat jälleen avataan.

Kevään kuntosalistarttikurssit siirtyvät syksyyn. Kaupungin liikuntaryhmien kevään maksuista tiedotetaan mahdollisimman pian.

Ovatko kirjastot auki?


Kuopion kaupunki noudattaa maan hallituksen linjausta sulkea kirjastot.
Kuopion kaupunginkirjaston kaikki toimipisteet, myös omatoimikirjastot ja kirjastoautot, ovat suljettuina 17.3.-13.5.2020.

Kuopion kaupunginkirjasto tarjoaa asiakkailleen seuraavia e-aineistoja:

E-aineistojen käyttöön tarvitaan kirjastokortin numero ja PIN-koodi.

E-aineistot Kuopion kirjastossa: https://kuopio.finna.fi/Content/eaineistot

Lisää kirjaston usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia löydät tästä linkistä.

Miten voin uusia lainat tai palauttaa?


Kirjastojen aineistot voi uusia normaalisti verkkokirjastossa osoitteessa https://kuopio.finna.fi. Uusimisen jälkeen uudet eräpäivät alkavat 29.5.2020 lähtien. Palautukset voi palauttaa kirjastojen palautusluukkuihin.

Mikäli et pääse palauttamaan tai et pysty uusimaan verkkokirjastossa tai sinulla on muuta kirjastoasiaa, ota yhteys puhelimitse tai sähköpostitse:

  • Kuopio: 017-182318 tai 0447182319, lainaustoimisto.kirjasto@kuopio.fi tai aikuistenosasto.kirjasto@kuopio.fi
  • Kaavi: 0447482394, kaavi.kirjasto@kuopio.fi
  • Tuusniemi: 0404861921, tuusniemi.kirjasto@kuopio.fi


Maksut voit hoitaa verkkokirjastossa (https://kuopio.finna.fi) verkkomaksamisen kautta.

Ovatko kaupungin kulttuuritilat auki yleisölle?


Kuopion kaupunki noudattaa maan hallituksen linjausta sulkea museot, teatterit, kulttuuritalot, nuorisotilat, harrastustilat ja -paikat, kerhotilat sekä järjestöjen kokoontumistilat.

Kuopion kaupungin museot, Kuopion kaupunginteatteri ja Kuopion Musiikkikeskus ovat suljettu.  Kuopion kaupunginorkesterin kaikki kevätkauden konsertit perutaan toukokuun loppuun saakka.

Myös Kuopion kansalaisopiston toimipisteet on suljettu yleisöltä toistaiseksi. Päätös ei koske aikuisten perusopetuksen järjestämistä. Kevätjuhlat, tanssi- ja teatteriesitykset ja konsertit perutaan. Verkko- ja etäopetus jatkuu normaalisti, luennot järjestetään vain etänä.

Kino Kuvakukko ja Kino Manttu ovat suljettu. Myös koko Nilsiän Manttaalitalo on suljettuna yleisöltä.

Tästä tiedotteesta löydät kootusti tietoa koronavirustilanteen tuomista muutoksista Kuopion kaupungin hyvinvointi- ja kulttuuripalveluihin ja niiden avoinnaoloon: www.kuopio.fi/-/koronavirustilanteen-tuomia-muutoksia-kaupungin-hyvinvointi-ja-kulttuuripalveluihin. Tiedotetta tarkennetaan ja päivitetään säännöllisesti aina, kun uutta tietoa ilmenee.

Voinko saada rahat takaisin ostamastani lipusta/kurssimaksusta tai vaihtaa lippuni lahjakorttiin?

 
Kuopion kaupunginteatteri:
Jos sinulla on ostetut liput kevään esityksiin, voit tehdä lippujen vaihdon lahjakorttiin tai rahojen palautuspyynnön sähköisellä lomakkeella 29.5. mennessä.

Katso lisää: https://kuopionkaupunginteatteri.fi/ajankohtaista/124

Kuopion Musiikkikeskus ja kaupunginorkesteri:
Kuopion Musiikkikeskuksen ja kaupunginorkesterin lipuista tai kausikorteista voi hakea palautusta sähköisellä lomakkeella, sähköpostitse tai puhelimitse. Suosittelemme asiakkaita ensisijaisesti vaihtamaan palautetut liput Kuopion Musiikkikeskuksen lahjakorttiin. Lippupalautuksia ei suoriteta käteisellä, vaan asiakkaan tilille.

Katso lisää: www.kuopionmusiikkikeskus.fi/uutinen/koronaviruksen-vaikutukset-kuopion-musiikkikeskuksen-toimintaan/

Kuopion kansalaisopisto:
Kansalaisopiston kurssimaksuja keväältä 2020 ei palauteta, lue tarkemmin: http://kansalaisopisto.kuopio.fi/2020/04/02/kuopion-kansalaisopiston-kurssimaksuja-ei-palauteta/

Minulla on tylsää - mitä hauskaa voisin tehdä kotioloissa?

Vaikka Kuopion kaupungin kulttuurilaitokset, liikuntapaikat ja muut hyvinvointipalvelut ovat suljettuna Valtioneuvoston uuden linjauksen mukaan 13.5. asti, se ei tarkoita sitä, etteikö näistä asioista voisi nauttia vaikka kotisohvalla tai olohuoneen lattialla.

Hyvän mielen kioskille on kerätty erilaisia Kuopion kaupungin ja myös muiden toimijoiden tarjoamia kulttuuri- ja liikuntavinkkejä. Sisältöä päivitetään jatkuvasti, kun uutta materiaalia on saatavilla. Ehkä juuri nyt on hyvä hetki oppia uutta, kohottaa kuntoa tai nauttia elämyksistä, joihin ei aiemmin ollut aikaa tai mahdollisuutta?

Katso lisää: www.kuopio.fi/hyvanmielenkioski

Voiko minut testata koronaviruksen varalta?


THL päivitti koronavirukseen liittyviä ohjeita 15.4.2020. Koronavirustestiin tulisi ohjata kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai lääkärin arvion perusteella on syytä epäillä koronavirustartuntaa.Testaukseen ohjataan myös esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja kriittisillä aloilla työskentelevät, jos heillä epäillään tartuntaa.

Tarkemmat näytteenottokriteerit löydät THL:n verkkosivuilta.

Näytteenottoon tarvitaan lääkärin lähete. Jos epäilee koronaan sairastumista, on soitettava aina ensin terveyskeskuksen ajanvaraukseen tai virka-ajan ulkopuolella päivystyksen neuvontanumeroon. Hoitajat ja lääkärit arvioivat tilanteen ja näytteenoton tarpeen.

Kohdentamatonta oireettoman väestön testausta ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista tehdä.  (Lähde: THL).

Mitä teen, jos epäilen tartuntaa?


THL:n 15.4.2020 päivitetyn ohjeen mukaan, jos saat hengitystieoireita, ja vaikka muutoin pärjäisit kotona, on suositeltavaa käydä koronatestissä.

Mikäli et ole terveydenhuollon ammattilainen, voit voinnin salliessa odotella kotona karanteenimaisissa oloissa ja hakeutua testiin parin vuorokauden kuluttua oireiden alkamisesta. 

Virka-aikana ota yhteyttä omalle terveysasemallesi soittamalla ajanvaraukseen: Kiireellinen hoito ja päivystys > Ajanvaraushaku.


Virka-ajan ulkopuolella soita päivystyksen neuvontanumeroon 116 117:

  • ma-to klo 16–22
  • pe 15–22
  • viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 8–22.

Ota terveyspalveluihin aina ensin yhteyttä puhelimitse. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista, ettet tartuta tai altista muita mahdolliselle tartunnalle.

Omaolo-palvelussa on kysely, jonka voit tehdä, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan. Kysely antaa ohjeet, kuinka kannattaa toimia.

Hengitystieinfektioiden itsehoito-ohjeita löytyy Terveyskylän verkkosivuilta.

Tarkemmat näytteenottokriteerit löytyy THL:n verkkosivuilta.

Soittoja päivystysapu 116117:een harkiten – oirearvioita Omaolo-palvelussa
 

Päivystysapupalvelu 116117 on pahoin ruuhkautunut koronavirukseen liittyvistä tiedusteluista. KYS pyytää huomioimaan, että Päivystysapuun tulee koronavirukseen liittyen soittaa vain, jos vointi on sellainen, että hengitystieinfektion kotihoito-ohjeilla ei pärjää ja lisäksi

  • henkilö on tehnyt ensin oirearvion www.omaolo.fi -palvelussa tai
  • hengitystieinfektio-oireet ovat jatkuneet yli seitsemän vuorokautta kotihoidossa tai
  • henkilölle tulee hengitysvaikeus tai hänen yleistilansa laskee.

Päivystysapuun ei tule soittaa eristystarpeeseen, näytteenottoon tai sairausloma-asioihin liittyen. Niissä asioissa tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaan tai työterveyshuoltoon.

Voinko vierailla läheiseni luona terveydenhuollon yksikössä, sairaalassa tai hoitolaitoksessa?


Kuopion kaupungin vanhusten ja vammaisten asumispalveluyksiköissä kielletään vierailut hallituksen linjauksen mukaisesti koronavirustilanteen takia. Myös Harjulan sairaalan sekä vanhus- ja vammaispalvelujen ympärivuorokautisten yksiköiden vierailut keskeytetään 17.3. alkaen.

Vierailut sallitaan tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomille läheisille, saattohoidossa oleville läheisille sekä puolisolle ja tukihenkilölle synnytysosastolla.

Suosittelemme normaalia aktiivisempaa yhteydenpitoa läheisiin puhelimitse tai esimerkiksi Skype-yhteydellä. Kun fyysistä etäisyyttä koronan vuoksi otetaan poikkeuksellisella tavalla, voi yksinäisyys kasvaa ja mieliala laskea.  

Voiko busseja vielä käyttää?


Joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat vähentyneet voimakkaasti Vilkun liikenteessä, jonka takia vuorotarjontaa tullaan sopeuttamaan siirtymällä paikallisliikenteen linjoilla 1-40 aikaistetusti kesäaikatauluihin ma 6.4.2020 alkaen. Maaseutulinjoilla liikennöidään talvikauden aikatauluilla 31.5.2020 saakka. Lue lisää ja seuraa ajankohtaista tietoa joukkoliikenteen tilanteesta Vilkun sivuilta osoitteesta: https://vilkku.kuopio.fi/

Kaikkien linja-autojen matkustajien toivotaan omalta osaltaan ehkäisevän koronavirustartuntojen leviämistä: THL:n ohjeistuksen mukaisesti on hyvä noudattaa hyviä hygieniakäytäntöjä muun muassa pesemällä käsiä normaalia enemmän ja yskimällä hihaan – ei ikinä muihin matkustajiin päin tai käsiin. Voit myös välttää ylimääräistä käteisen käsittelyä hyödyntämällä Vilkun mobiililippusovellusta sekä Waltti-matkakorttia.

Koronavirustartuntoja pyritään ennaltaehkäisemään myös Vilkun liikenteissä. Liikennöitsijät ovat osaltaan tehostaneet linja-autojen siivousta ja erityisesti kosketuspintoihin kiinnitetään erityishuomiota. Lisäksi busseihin pyritään tuomaan lähipäivinä käsidesiä matkustajien saataville. Tehostaaksemme kuljettajien turvallisuutta, bussien ensimmäinen penkkirivi suljetaan matkustajakäytöltä.
 

Kokoontuvatko lautakunnat, valtuusto ja kaupunginhallitus normaalisti?


Kuopion kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokouksia pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksillä. Kaupunginvaltuuston seuraavan kokouksen osalta sovitaan erikseen.

Kuopion kaupunginhallituksella on valmius kokoontua tarvittaessa nopeallakin aikataululla.

Valtuuston kokouksia voi seurata myös verkosta: http://valtuustosali.kuopio.fi

Katso lisää:
 

Koronavirustiedotus Kuopio.fi -sivuilla:
 

Onko sinulla kysymyksiä koronavirustilanteesta?


Jos sinulla on kysymyksiä koronavirustilanteesta Kuopion kaupungille, voit lähettää niitä sähköpostitse osoitteeseen: verkkotoimitus(at)kuopio.fi.

Pyrimme selvittämään vastauksen kysymykseesi mahdollisimman nopeasti, ja julkaisemme kysymyksen vastauksineen tällä sivulla.

 


Vältä julkisia paikkoja. Pysyttele kotioloissa ja pidä fyysinen etäisyys toisiin. Näin hidastat koronaviruksen leviämistä ja suojelet riskiryhmiä.