Uutiset Uutiset

Takaisin

Karvalakkikausi avattiin Tammimarkkinoilla

Karvalakkikausi käynnistyi jälleen Kuopion Tammimarkinoiden yhteydessä perjantaina 24.1.2020. Kaikkien kuopiolaisten rakastama Veljmies-patsas pukeutui kauden alkamisen kunniaksi lämpimään karvalakkiin.Tänä vuonna Veljmies tarjoutui lainaamaan lakkiaan myös muiden iloksi, joten kaupunkilaiset ja myös kauempaa Kuopioon saapuneet markkinavieraat pääsivät kuvaan jättikarvalakin kanssa.  Samalla he välittivät sanomaa vastuullisten ilmastoratkaisujen, resurssiviisaan Kuopion ja karvalakkikelien säilymisen puolesta.


Kaupunkilaiset ja markkinavieraat saivat kuvauttaa itsensä Veljmiehen jättikarvalakin kanssa. Kuvassa kuopiolainen Mikaela Mitjonen.


Myös Kuopion kaupungin energianeuvoja Mari Turunen saapui karvalakkikauden avaukseen keskustelemaan kaupunkilaisten kanssa.


Karvalakin uhanalaisuus huolestuttaa

Karvalakkeja on perinteisesti talvisin vilahdellut Kuopion torilla siellä täällä niin myyjien kuin markkinavieraidenkin päässä. Erityisen tuttu näky karvalakki on ollut juurikin sydäntalven aikaan järjestettävillä Kuopion Tammimarkkinoilla.

Kuitenkin tänä vuonna Kuopiossa ja myös muualla Suomessa on ollut poikkeuksellisen leuto tammikuu, minkä vuoksi karvalakit on jouduttu hylkäämään kaappien perukoille. Karvalakkikausi kannustaakin jokaista tekemään ympäristön kannalta viisaita tekoja, jotta karvalakki ei muuttuisi täysin uhanalaiseksi vaatekappaleeksi ja myös tulevat sukupolvet saisivat nauttia talven riemuista.


Myös Australiassa asuvat Eliot, Nemo ja Anu Besson ottivat osaa karvalakkikauteen. He kokivat tärkeiksi tavoitteiksi erityisesti luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja palveluiden suosimisen tavaran haalimisen sijasta.


Australiassa asuvat Anu ja Eliot Besson pitävät tärkeänä, että Kuopiossa otetaan kantaa ilmaston puolesta ja tehdään töitä viisaiden ilmastoratkaisujen eteen.

– Olen taustaltani biologi ja uskon, että odotettavissa on suuria muutoksia ja että ne tapahtuvat nopeammin kuin monet osaavat odottaa, Eliot kertoo.  

– Australiaan ilmastonmuutos on jo tuonut useita negatiivisia ilmiöitä, kuten esimerkiksi maastopaloja ja luonnon monimuotoisuuden heikentymistä.

Kuopiolaissyntyinen Anu ja Ranskasta kotoisin oleva Eliot kertovat yllättyneensä siitä, ettei heidän Kuopioon saapuessaan vastassa ollutkaan tuttuun tapaan lunta ja pakkassäitä.

– Käydessäni täällä vuonna 2015 pääsin esimerkiksi luistelemaan luonnonjäällä. Toivottavasti ensi viikolla se olisi jo mahdollista, Eliot kommentoi.

– Olen markkinoinut Kuopiota Eliotin perheelle talviliikunnan kaupunkina. Väkisinkin sitä vähän miettii, onko tämä uusi normaali, Anu puolestaan kertoo.

"Kuopiossa ollaan luonnon läheisyyden suhteen todella onnekkaita"

Epätavallisen lauhasta talvisäästä huolimatta Kuopiossa ollaan kuitenkin Anun ja Eliotin mielestä yhä monilta osin todella onnekkaita.

– On ollut ilahduttavaa nähdä, miten paljon täällä on esimerkiksi puita ja järviä. Vaikkapa Ranskassa luonnon läheisyys ei kaikkialla ole itsestäänselvyys.

– Erityisesti Australiassa puita on yhä vähemmän ja vähemmän, ja hiekkaa taas enemmän. Täytyy ajaa pitkiä matkoja päästäkseen metsään.  Käydessämme Puijon tornissa ja katsellessamme näkymää kaupungin yli kiinnitimme huomiota erityisesti siihen, miten paljon ympärillämme siinti metsää. Te kuopiolaiset olette siis erittäin onnekkaita.

Tammimarkkinoilla miteltiin tuttuun tapaan myös kalakukon leivonnassa - voittajat palkittiin karvalakeilla

Tammimarkkinoiden yhteydessä käytiin myös Kalakukon leivonnan SM-kilpailut, joissa kunkin sarjan voittaja palkittiin kunniakirjoilla ja karvalakilla.


Kalakukon SM-kilpailujen voittajat palkittiin karvalakeilla.


Lakin sai päähänsä myös torin läheisyydessä tassutellut Pepi-koira.

Jokainen voi osallistua - tule mukaan karvalakkikauteen!

Toimintaohje:

  1. Laita karvalakki päähäsi ja tunne sen voima.
     
  2. Toimi luovasti. Käytä minua hyvään tekoon ilmaston ja yhdenvertaisuuden puolesta.

    Keksi jotain hauskaa, mullistavaa tai sitten arkisen oivaltavaa – ole insinööri, taiteilija, arkkitehti tai urheilija.  Tai jotain ihan muuta. Ota mukaan ystävät, perhe, työporukka tai harrastuskaverit.
     
  3. Kerro mihin lakki vei. Jaa karvalakkisanomaa eteenpäin:

#karvalakkikausi
 

www.kuopio.fi/karvalakki